Medische vrijstelling btw beperkt

Lees artikel


Bijleenregeling en partners

Lees artikel

 

Medische vrijstelling btw beperkt

 

De omzetbelasting, ook wel btw genoemd, richt zich op de consumptie van goederen en diensten. Er geldt een hoog tarief van 19% en een laag tarief van 6%. Het lage tarief geldt voor allerlei primaire levensbehoeften. Het hoge tarief wordt met ingang van 1 oktober 2012 verhoogd tot 21%.

 

Er gelden in de btw allerlei vrijstellingen, zoals voor banken en verzekeraars. Ook voor medische diensten geldt een vrijstelling. Deze vrijstelling houdt in dat de ondernemer geen btw in rekening hoeft te brengen, maar ook geen btw in aftrek kan brengen of terug kan vragen. Sommige medici zullen hun btw-vrijstelling kwijtraken.

 

Wat is er aan de hand? Nederland moet met zijn btw-wetgeving rekening houden met Europese randvoorwaarden. Dit heeft te maken met voorkoming van concurrentievervalsing. De Europese commissie heeft Nederland op de vingers getikt, omdat onze medische vrijstelling te ruim is vormgegeven. Het eerste voorstel om de Nederlandse regeling EU-conform te maken, dateert al van 2008 en zou in 2009 ingaan. Naar aanleiding van protesten uit de sector is de invoering een aantal malen uitgesteld, maar op 1 januari 2013 gaat de nieuwe regeling dan eindelijk in. Met ingang van 1 januari 2013 wordt de medische vrijstelling beperkt tot (para)medische diensten door BIG-geregistreerden, voor zover de diensten tot het deskundigheidsgebied van het beroep behoren en onderdeel vormen van de opleiding. De afkorting BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg.

 

Het voorgaande leidt ertoe dat de vrijstelling per 1 januari 2013 vervalt voor complementaire (para)medische handelingen door alternatieve genezers, fysiotherapeuten, zoals acupunctuur of osteopathie. Verder kunnen worden genoemd psychologen met een NIP-registratie, de NVO basis-orthopedagoog, de LVE-eerstelijnspsycholoog, de cognitief gedragstherapeut, de ECP-therapeut en psychologen met een HBO-opleiding, pedagogen en chiropractoren.

 

De getroffen dienstverleners zullen hun tarieven moeten verhogen met als gevolg dat sommige cliënten zullen afzien van de desbetreffende behandeling. Als zo'n dienstverlener ervoor kiest zijn tarieven gelijk te laten, zal dat ten koste gaan van de winst. Zo'n keuze is rationeel als de dienstverlener inschat dat zijn klanten niet bereid zijn het hogere tarief (inclusief btw) te betalen. Een kleine pleister op de btw-wonde is dat de desbetreffende ondernemers de hen in rekening gebrachte btw, bijvoorbeeld van de accountant, kunnen verrekenen.


. . . terug naar boven

Bijleenregeling en partners

 

De bijleenregeling blijft onverwachte situaties opleveren. Zoals bij fiscale partners. Even ter herinnering: de bijleenregeling houdt in dat de overwaarde (eigenwoningreserve) bij de verkoop van een eigen woning geacht wordt te worden geïnvesteerd in een nieuwe eigen woning als die binnen drie jaar wordt aangeschaft. Voor dit bedrag is de schuld voor de nieuwe eigen woning geen eigenwoningschuld, zodat er geen renteaftrek is. Om misbruik tussen partners te voorkomen is ook bepaald dat de eigenwoningreserve van de ene partner moet worden gebruikt als de andere partner de nieuwe woning koopt. Tot 1 januari 2011 werden met partners gelijkgesteld personen die een gezamenlijke huishouding hadden. De anti-misbruikbepaling gold dus ook voor samenwonende niet-partners.

 

Op 1 januari 2011 is het fiscale partnerbegrip ingrijpend gewijzigd. Samenwonenden kunnen niet meer kiezen voor het fiscale partnerschap zoals voor die tijd wel kon. Er is sprake van partnerschap voor samenwonenden als is voldaan aan een van de volgende criteria:

  • u heeft een notarieel samenlevingscontract gesloten; of
  • uit uw relatie is een kind geboren; of
  • u heeft een kind van de ander erkend; of
  • u bent voor de toepassing van de pensioenregeling aangewezen als partner; of
  • u bent gezamenlijk eigenaar van een woning die u tot hoofdverblijf dient (onder eigendom wordt hierbij ook verstaan de economische eigendom of een lidmaatschap van een coöperatie) of;
  • vanaf 1 januari 2012: u woont samen met een ander op hetzelfde adres en op dat adres woont ook een kind van een van u beiden (samengesteld gezin).

 

Wie vorig jaar partner was, is dat dit jaar ook als beiden nog op hetzelfde adres ingeschreven staan.

 

Terug naar de bijleenregeling. Voor 1 januari 2011 konden samenwonenden kiezen voor het partnerschap. Als na 1 januari 2011 niet werd voldaan aan een van bovenstaande voorwaarden, was ineens geen sprake meer van partnerschap. En de anti-misbruikbepaling, die alleen geldt voor partners, is ineens niet meer van toepassing. Dus als Jaap in een huis dat van hem is, samenwoont met Tineke, zijn zij vanaf 1 januari 2011 geen partner. Als de eigenwoningschuld werd beperkt door deze anti-misbruikbepaling, dan is deze beperking per 1 januari 2011 vervallen. Stel nu dat ze gaan verhuizen naar een nieuwe woning. Als Jaap eigenaar wordt, krijgt hij te maken met de bijleenregeling. De overwaarde op zijn oude huis moet van de maximale financiering van het nieuwe huis worden afgetrokken. Als zij gezamenlijk eigenaar worden, zijn zij vanaf de datum dat het hun hoofdverblijf wordt, fiscale partners (zie punt 5 van het lijstje hiervoor). Dan hebben zij ook te maken met de bijleenregeling. Maar als Tineke het huis koopt, dan zijn zij geen fiscale partners, en is de bijleenregeling niet van toepassing. Tineke kan de hele aankoopsom financieren met een eigenwoningschuld met aftrekbare rente. Dat zijn leuke dingen voor de mensen.


. . . terug naar boven

Btw-verhoging roept vragen op

 

Per 1 oktober aanstaande gaat het btw-tarief omhoog van 19 naar 21 procent. Dat lijkt eenvoudig, maar in de praktijk is het dat niet. Zo kan bijvoorbeeld de vraag aan de orde komen welk tarief een ondernemer in rekening moet brengen voor een dienst die hij voor 1 oktober al heeft gefactureerd, maar die hij pas verricht na 1 oktober. Advocaten bijvoorbeeld vragen bijna altijd een voorschot voor hun nog te verrichten werkzaamheden. Is dan het 19- of het 21-procenttarief van toepassing?

 

Dat laatste is het geval. Dat is ook praktisch, want anders zou de advocaat eerst een factuur met 19 procent btw moeten sturen en later nog eens een factuur met 2 procent extra. De ondernemer die de factuur ontvangt, mag die 21 procent aftrekken.

 

Een andere vraag is, welk tarief van toepassing is op doorlopende prestaties die zijn begonnen voor 1 oktober 2012 en eindigen na deze datum. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het verlenen van licenties, abonnementen op leveringen van gas, elektriciteit en water en telecommunicatiediensten. Hiervoor geldt het volgende: als het gaat om een periode die eindigt na 30 september 2012, dan moet de afrekenperiode worden gesplitst. Voor het deel van de dienst of de levering die plaatsvindt voor 1 oktober geldt het oude tarief van 19 procent. Voor het deel van de prestatie die plaatsvindt na 30 september 2012 geldt het nieuwe tarief van 21 procent.

 

Dan is er ook nog de overgangsregeling voor nieuwbouwwoningen die zijn gekocht voor 28 april 2012 met een opleveringsdatum ná 30 september 2012.


. . . lees verder op Internet

Weer valse e-mails in omloop

 

De Belastingdienst waarschuwt weer voor valse e-mails. Ditmaal lijken de e-mails te zijn verstuurd door de Belastingdienst.

 

Als u zo'n e-mail hebt gekregen, wordt geadviseerd deze weg te gooien en niet te klikken op links in de e-mail. In de e-mails staat dat u een belastingteruggave kunt krijgen. Vervolgens wordt u gevraagd om op een link met het DigiD-logo te klikken. Deze link komt niet uit op de echte DigiD-website, maar op een valse internetsite waar wordt gevraagd naar uw DigiD-code.

 

Hebt u toch deze mail geopend en uw DigiD-code ingevoerd op deze valse internetsite? Dan moet u uw DigiD laten opheffen en een nieuwe DigiD aanvragen op www.digid.nl.


. . . lees verder op Internet

Maatregelen tegen mrb-vrijstelling oldtimers

 

Jonge oldtimers, net ouder dan 25 jaar, zijn de afgelopen jaren in flinke aantallen geïmporteerd en worden steeds vaker ingezet voor dagelijks gebruik. Het ministerie van IenM vermoedt dat er de laatste jaren een substantiële hoeveelheid oldtimers wordt geïmporteerd vanwege de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting (mrb), en dat deze auto's ten opzichte van de gemiddelde oldtimer relatief intensief worden gebruikt.

 

Omdat benzineauto's van deze leeftijd niet zijn uitgerust met een (geregelde drieweg)katalysator, stoten zij per gereden kilometer veel meer stikstofoxiden (NOx) uit dan nieuwe auto’s. De geïmporteerde oldtimerdieselauto's hebben naast een hoge NOx-uitstoot ook zo'n 80 keer hogere uitstoot van fijnstof dan van een moderne dieselauto. Deze luchtvervuiling is met name in grote steden een probleem.

 

Staatssecretaris Atsma wil samen met zijn collega-staatssecretaris Weekers van Financiën serieus kijken naar de aanbevelingen in het rapport "Enerzijds stimuleren we automobilisten succesvol om te investeren in nieuwe, schone auto's, maar tegelijkertijd houden we een importstroom van vieze, oude auto's in stand, waarmee de winst van schone lucht voor een groot deel weer ongedaan wordt gemaakt."


. . . lees verder op Internet

Periodiek verrekenen bij huwelijkse voorwaarden blijft verstandig

 

Echtgenoten die onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd, hebben doorgaans te maken met een periodiek verrekenbeding. Dit verplicht echtgenoten om jaarlijks het deel van hun beide inkomens dat resteert na betaling van de kosten van het huishouden, 50-50 te verdelen. Een recent arrest van de Hoge Raad laat nog weer eens zien dat het verstandig is om dit periodiek te verrekenen (en dus niet pas bij het eind van een huwelijk).

 

Als aan het einde van een huwelijk geen uitvoering is gegeven aan een periodiek verrekenbeding, moet de (eerlijke) verdeling alsnog plaatsvinden. Het vermoeden geldt dat dan het gehele vermogen, zoals dit is opgebouwd tijdens het huwelijk, moet worden verrekend. Dat kan aardig in de papieren lopen, zo blijkt uit het onderhavige arrest van de Hoge Raad van 8 juni jl.

 

De situatie was als volgt: de inmiddels ex-echtgenoten zijn met elkaar getrouwd in 1981, onder huwelijkse voorwaarden. Als onderdeel van deze huwelijkse voorwaarden was een jaarlijks verrekenbeding opgenomen. Dit werd niet nageleefd gedurende het huwelijk van beide echtgenoten.


. . . lees verder op Internet

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto nu digitaal beschikbaar

 

Vanaf nu dient de 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' digitaal te worden ingediend. U kunt het papieren formulier niet meer gebruiken. U dient de verklaring ook digitaal in te trekken.

 

De 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' is vanaf nu digitaal beschikbaar voor ondernemers en werkgevers op het beveiligde gedeelte van de internetsite van de Belastingdienst . U kunt het papieren formulier niet meer downloaden. U trekt de verklaring voor uzelf of uw werknemer ook digitaal in.


. . . lees verder op Internet

 


Afmelden

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hiervoor afmelden door dit kenbaar te maken middels het sturen van een mail aan ons kantoor. Klik hiervoor op een van de knoppen bovenaan deze nieuwsbrief.

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die in of via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.