Btw-aftrek voor de privéauto

Lees artikel


Papieren schenking

Lees artikel

 

Btw-aftrek voor de privéauto

 

De fiscale behandeling van de auto blijft de gemoederen bezig houden. Ondernemers die btw afdragen, mogen de hen in rekening gebrachte btw aftrekken. Dat geldt ook voor de auto waarin zij zowel zakelijk als privé rijden. Tot 1 juli 2011 gold de regel dat ter zake van privégebruik een btw-correctie moest worden gemaakt van 12% van de bijtelling voor de inkomstenbelasting. Dit was gunstig voor ondernemers met een 14%-auto zoals de Toyota Prius. De belastingrechter zag hierin echter een verboden discriminatie. Het Ministerie van Financiën heeft vervolgens als een speer de btw-regeling gewijzigd. Voortaan is de btw-correctie voor privégebruik 2,7% van de cataloguswaarde.

 

Er geldt een aparte regeling voor situaties waarin een ondernemer een gebruikte auto heeft gekocht waarop geen btw zit. Als zo'n auto van een handelaar wordt gekocht, wordt dit een margeauto genoemd. Als een auto van een particulier wordt gekocht, is btw over de aanschaf sowieso niet aan de orde. Dergelijke auto's worden uit fiscale overwegingen veelal privé gehouden. Vroeger was voor privéauto's geen aftrek van btw mogelijk. Jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie heeft duidelijk gemaakt dat in dergelijke gevallen btw-aftrek moet worden toegekend ter zake van onderhoudskosten en brandstofkosten, en wel naar verhouding van de zakelijke kilometers ten opzichte van het totaal aantal kilometers. In een besluit is in 2004 goedgekeurd dat als ondernemers geen kilometeradministratie bijhouden, uitgegaan mag worden van 75% zakelijke kilometers. Dit betekent dat de 25% van de btw wordt toegerekend aan het privégebruik. Deze regeling is onlangs ingetrokken.

 

Daarvoor is een btw-correctie van 1,5% van de cataloguswaarde in de plaats gekomen. Dit is een lagere correctie dan normaal, omdat er geen sprake is van aanschaf-btw. De systematiek is als volgt. Ervan uitgaande dat de ondernemer btw-belaste activiteiten verricht, mag alle btw met betrekking tot brandstof en onderhoudskosten in de btw-aangifte worden afgetrokken. In de aangifte over het laatste kwartaal of de laatste maand van het jaar dient de correctie van 1,5% van de cataloguswaarde te worden gemaakt

 

Voor alle duidelijkheid wijzen wij erop dat deze regeling ook geldt als de auto voor de inkomstenbelasting tot het privévermogen wordt gerekend en voor de zakelijk gereden kilometers 19 cent per kilometer wordt gedeclareerd.


. . . terug naar boven

Papieren schenking

 

De erfbelasting neemt een behoorlijk deel van uw erfenis. Hoewel de tarieven zijn verlaagd (voor kinderen 10% voor verkrijgingen tot 115.708 Euro en 20% voor zover de verkrijging hoger is, met een vrijstelling van minimaal 19.114 Euro), kan een goed schenkingsplan tijdens leven behoorlijk wat belasting besparen.

 

Dat werkt als volgt: u schenkt tijdens uw leven ieder jaar een bepaald bedrag aan uw kinderen. U gebruikt daarbij de jaarlijkse vrijstelling van 5.030 Euro, eenmalig 24.144 Euro voor kinderen tussen 18 en 35 jaar, en eenmalig verhoogd tot 50.300 Euro voor deze kinderen als ze het geld gebruiken voor aankoop van een eigen woning, daaronder begrepen verbetering of onderhoud van deze eigen woning, voor afkoop van erfpacht of voor aflossing van de eigenwoningschuld. En als uw vermogen hoog is, kunt u zelfs overwegen om de schenkingen zo groot te maken, dat ze precies de schijf van het 10%-tarief vol maken. Dat scheelt 10% belasting als de verkrijging van uw kind meer wordt dan 115.708 Euro. Alles dat u tijdens uw leven schenkt, behoort niet meer tot uw erfenis en wordt daarom niet met erfbelasting belast.

 

In veel (bijna alle) gevallen willen ouders echter niet al tijdens hun leven het geld van deze schenkingen aan hun kinderen geven, maar ze willen wel de erfbelasting besparen. Dat kan! U schenkt dan niet echt, maar erkent de bedragen schuldig. U heeft dan een schuld aan uw kind die pas opeisbaar is bij uw overlijden. Op dat moment wordt de schuld uitbetaald aan uw kind en verlaagt zo uw erfenis.

 

Lange tijd was er verschil van mening over de vraag of een schenking in de vorm van zo'n 'schuldigerkenning uit vrijgevigheid' via notariële akte moest gebeuren of niet. Nu is daarover uitsluitsel doordat de Hoge Raad zich over dit onderwerp heeft uitgelaten. Als de schuldigerkenning bij onderhandse akte (zelf opgemaakte overeenkomst zonder tussenkomst van notaris) is opgemaakt met de bedoeling dat hij uitgevoerd wordt na het overlijden (opeisbaar na overlijden), vervalt de schenking als hij niet tijdens het leven is uitgevoerd. Dat uitvoeren kan eventueel gebeuren door de bedragen tijdens het leven echt over te maken en vervolgens terug te lenen in de vorm van een direct opeisbare geldlening.

 

Veel mensen hebben in het verleden bedragen schuldig erkend aan hun kinderen zonder daarvoor naar de notaris te zijn geweest. Als zij komen te overlijden vervallen deze schenkingen, óók als er over de schuldigerkende bedragen jaarlijkse rente is betaald. De eenvoudigste manier om dit gebrek aan het schenkingsplan te verhelpen, is door deze schuldigerkenningen door de notaris te laten bekrachtigen. Dan treden de gewenste gevolgen (besparing erfbelasting over de 'geschonken' bedragen) weer in werking.


. . . terug naar boven

Veranderingen op 1 januari 2012

 

In 2012 worden verschillende veranderingen van kracht waar veel mensen mee te maken krijgen. Zo verandert bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag, wordt de basiszorgverzekering soberder, wijzigen de belastingtarieven en gaan boetes voor snelheidsovertredingen omhoog.


. . . lees verder op Internet

De ondernemersaftrek in 2012

 

De ondernemersaftrek is het gezamenlijke bedrag van de zelfstandigenaftrek, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, de meewerkaftrek, de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid en de stakingsaftrek. Wat zijn de aftrekfaciliteiten in 2012?

 

De zelfstandigenaftrek geldt voor de ondernemer die aan het urencriterium voldoet en bij begin van het kalenderjaar de leeftijd van 65 jaar nog niet heeft bereikt. Met ingang van 1 januari 2012 is de zelfstandigenaftrek een vast bedrag. Het is nu niet meer afhankelijk van de hoogte van de winst. De zelfstandigenaftrek voor 2012 bedraagt 7.280 Euro.


. . . lees verder op Internet

Energielijst 2012 voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) bekend

 

Bedrijven die in 2012 investeren in energiebesparing kunnen via de Energie-investeringsaftrek (EIA) in totaal 151 miljoen Euro fiscaal terug krijgen van de overheid. Op de nieuwe Energielijst staan 160 investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie, waarbij 41,5 procent van de investeringskosten mag worden afgetrokken van de fiscale winst. Een belangrijke wijziging is dat voor de EIA 2012 aanvragen digitaal ingediend moeten worden bij Agentschap NL.


. . . lees verder op Internet

Eigenwoningforfait stijgt fors in 2012

 

De belasting die woningbezitters moeten betalen voor de waarde van hun huis, het zogeheten eigenwoningforfait, gaat volgend jaar met bijna 10% omhoog. Dat schrijft Het Financieel Dagblad. De krant baseert zich op de Wijzigingen in de belastingheffing 2012 die het Ministerie van Financiën heeft verspreid. Jaarlijks wil het kabinet ongeveer hetzelfde ontvangen uit het forfait. Aangezien deze belasting samenhangt met de zogeheten WOZ-waarde van het huis (de officiële door de gemeente jaarlijks getaxeerde waarde), zouden de inkomsten bij dalende huizenprijzen omlaag gaan. Omdat huiseigenaren ongeveer hetzelfde blijven betalen, is de verhoging van het forfait van 0,55% naar 0,6% volgens het ministerie van Financiën geen lastenverzwaring.


. . . lees verder op Internet

Nationale Hypotheekgarantie nog tot medio 2014 op hoger niveau

 

Het Rijk blijft ook na dit jaar de woningmarkt extra stimuleren met een hogere Nationale Hypotheekgarantie (NHG). De in 2009 opgehoogde kostengrens naar 350.000 Euro wordt niet per 1 januari 2012 maar stapsgewijs in de periode tot medio 2014 teruggebracht naar de reguliere hoogte van 265.000 Euro. Tot 1 juli 2012 geldt de huidige grens van 350.000 Euro. Daarna bedraagt de maximale hypotheek onder NHG-voorwaarden 320.000 Euro. Vanaf juli 2013 is dat een jaar lang nog 290.000 Euro.


. . . lees verder op Internet

Melding betalingsonmacht niet rechtsgeldig bij grove schuld

 

Onlangs heeft de Hoge Raad beslist dat een melding van betalingsonmacht niet rechtsgeldig is wanneer er sprake is van opzet en/of grove schuld. De zaak waarover Hoge Raad zich boog, betrof een familievennootschap waarvan bij een boekenonderzoek was gebleken dat ze enkele jaren lang te weinig omzetbelasting had aangegeven. Dat resulteerde in een naheffingsaanslag en een boete. In plaats van te betalen stuurde de vennootschap een brief dat ze onmogelijk de aanslag binnen de gestelde termijn kon voldoen. Kort daarop werd de vennootschap failliet verklaard. De Belastingdienst achtte bij de voormalige bestuurders opzet en/of grove schuld aanwezig en stelde hen persoonlijk aansprakelijk voor de belastingschuld. Het Hof in Den Haag was het daarmee eens.


. . . lees verder op Internet

Nieuwe vrijstellingsregels oldtimers op een rij

 

Vanaf 1 januari 2012 geldt een vrijstelling voor motorrijtuigen die ten minste 30 jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen. De datum 1e toelating bepaalt wanneer een motorrijtuig voor het eerst in gebruik is genomen. Een overzicht van de nieuwe regels.


. . . lees verder op Internet

 


Afmelden

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hiervoor afmelden door dit kenbaar te maken middels het sturen van een mail aan ons kantoor. Klik hiervoor op een van de knoppen bovenaan deze nieuwsbrief.

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die in of via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.