Oplossing voor fiscale bijtelling bestelauto

Lees artikel


De voorlopige aanslag voor ondernemers

Lees artikel

 

Oplossing voor fiscale bijtelling bestelauto

 

Als een auto van de zaak ook voor privédoeleinden wordt gebruikt, wordt er een bijtelling voor privégebruik in aanmerking genomen van 25% van de cataloguswaarde. Voor milieuvriendelijke auto's geldt een lager bijtellingspercentage. Als men kan aantonen dat met de auto op jaarbasis minder dan 500 privékilometers zijn gereden, blijft de bijtelling achterwege. In de praktijk komt dit aantonen erop neer dat men een sluitende administratie moet bijhouden van alle ritten. In de praktijk wordt deze rompslomp voor bestelauto's, waar niet of nauwelijks privé in wordt gereden, als bijzonder bezwaarlijk ervaren. Leasemaatschappijen en ondernemersorganisaties zijn hierover in overleg getreden met het Ministerie van Financiën. Hier is de volgende oplossing uit voortgekomen.

 

De werkgever of de ondernemer kan voor een bestelauto een zogenaamde Verklaring geen privégebruik afleggen. Daarin verklaart men dat er niet privé in de auto zal worden gereden. Het grote voordeel is dat een kilometeradministratie achterwege kan blijven. Maar let op, de Belastingdienst zal controle uitoefenen door het maken van foto's. Als de bestelauto op een bestemming wordt gefotografeerd die wijst op privégebruik heeft men wat uit te leggen. De nieuwe regeling zal op 1 januari 2012 in werking treden.

 

Voor de loon- en inkomstenbelasting wordt woonwerkverkeer niet als privégebruik aangemerkt. Dat de servicemonteurs de bestelbus mee naar huis nemen, is dus geen bezwaar. Complicerend is dat voor de btw het woonwerkverkeer wel als privégebruik wordt aangemerkt. Dit betekent dat een btw-correctie noodzakelijk is als de bestelbus hiervoor wordt gebruikt. Deze correctie komt erop neer dat 19% btw over het woonverkeer is verschuldigd. Men kan uit praktische overwegingen kiezen voor een correctie van 2,7% over de cataloguswaarde.

 

De oplossing voor de loon- en inkomstenbelasting valt toe te juichen, maar het is jammer dat een specifieke afspraak voor de btw achterwege is gebleven.


. . . terug naar boven

De voorlopige aanslag voor ondernemers

 

Peter is in 2010 voor zichzelf begonnen met een klussenbedrijf. Bouwbedrijven hebben het moeilijk, maar veel klussenbedrijven floreren. Zo ook dat van Peter. Peter is een zogenaamde ZZP'er (zelfstandige zonder personeel). Tot 2010 was Peter in loondienst bij een aannemer en kreeg hij maandelijks zijn loon uitbetaald onder inhouding van loonbelasting. Voor ondernemerswinst bestaat geen loonbelasting. Daarom moeten ondernemers reserveren voor belastingheffing. Peter verdiende in 2010 zo'n 60.000 euro waarover hij circa 15.000 euro belasting was verschuldigd. De neiging van sommige ondernemers is om de liquiditeit te gebruiken voor investeringen of een leuke auto. Als dan de belastingaanslag op de deurmat valt, is er een probleem. Banken staan bepaald niet te springen om belastingachterstanden te financieren. Te meer omdat de aanwezigheid daarvan wordt gezien als een gebrek aan financiële discipline.

 

Mede om dergelijke problemen te voorkomen legt de Belastingdienst voorlopige aanslagen op. Meestal ontvangt u deze in februari van het jaar. U mag de aanslag in termijnen betalen. De aanslag is gebaseerd op een schatting waar de Belastingdienst u om heeft gevraagd. Als de aangifte is ingediend en deze afwijkt van het inkomen waarop de voorlopige aanslag was gebaseerd, wordt een aanvullende voorlopige aanslag opgelegd. De Belastingdienst neemt wat tijd om de aangifte te beoordelen. Na enige tijd wordt de definitieve aanslag opgelegd. Deze is nul als geen correcties op de aangifte worden aangebracht.

 

Als u weet dat uw winst hoger zal uitvallen dan de schatting, kunt u de fiscus verzoeken om een nadere voorlopige aanslag op te leggen. Veel ondernemers doen dat niet. Zij weten wel raad met de euro's die zij voorlopig kunnen behouden. Het beperken van heffingsrente kan een motief zijn om toch een nadere voorlopige aanslag te vragen. Sinds 2010 wordt de heffingsrente berekend vanaf 1 januari van het volgende jaar in plaats van 1 juli van het belastingjaar. Hierdoor is het in minder gevallen zinvol een nadere voorlopige aanslag te vragen.

 

Wel moet hier met beleid mee worden omgegaan. In de jaren negentig van de vorige eeuw, toen de aandelenkoersen een sterke stijging lieten zien, besloten veel ondernemers de liquiditeit te gebruiken voor het pakken van een snelle winst. Maar toen de beurs instortte, verdween het geld waarmee de fiscus moest worden betaald als sneeuw voor de zon.


. . . terug naar boven

Wetswijzigingen per 1 januari 2012

 

Per 1 januari 2012 krijgen werkgevers te maken met een aantal nieuwe en gewijzigde regels. Onder andere op het vlak van de levensloop, zelfstandigenaftrek, fiscale oudedagsreserve, giftenaftrek, achterwaartse verliesverrekening, regels voor vakantie en verlof, minimumloon en eigenrisicodragerschap.

 

Inwerkingtreding op 1 januari 2012 is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling en publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.


. . . lees verder op Internet

Spaarloonregeling blijft open tot einde jaar

 

Het blijft gewoon mogelijk om nog tot eind dit jaar een spaarloon te storten en voor het opheffen van de spaarloonregeling nog snel te profiteren van het belastingvoordeel. Een meerderheid van de Kamer wil niet ingaan op de mogelijkheid die staatssecretaris Weekers van Financiën bood om de regeling per direct te stoppen om de snelle spaarloonroute te voorkomen. De run op de spaarloonregeling kost de schatkist miljoenen euro's.

 

Weekers had bij de behandeling van zijn Belastingplan aangegeven dat de belangstelling voor de regeling de laatste weken fors is toegenomen. Onder andere FNV-voorzitter Agnes Jongerius had begin oktober opgeroepen om nog snel gebruik te maken van de regeling en het maximum van 613 euro te storten. Het belastingvoordeel ligt dan tussen de 200 en 300 euro. Maar een Kamermeerderheid van PvdA, PVV, SP en D66 ging niet in op zijn aanbod en wil de spaarloonregeling nog tot eind dit jaar openhouden, waarna er op 1 januari definitief een einde aan komt.


. . . lees verder op Internet

Hoge Raad: lunchkilometers directeur zijn zakelijk

 

Mag iemand de gereden kilometers in de lunchpauze naar het woonadres rekenen tot het woon-werkverkeer? Nee zegt de Belastingdienst, ja zegt de Hoge Raad. De zaak, die recent door de Hoge Raad is gepubliceerd, gaat als volgt. De belanghebbende is directeur-grootaandeelhouder van een bv en directeur van een dochtermaatschappij. De dochtermaatschappij heeft een personenauto ter beschikking gesteld aan de directeur. Hij beschikt in privé over een ruime MPV. Tussen de middag gebruikt hij zeer regelmatig de lunch thuis (lunchritten).

 

De inspecteur stelt dat de directeur de auto van de zaak - door de lunchritten - voor meer dan 500 km op kalenderjaarbasis voor privédoeleinden heeft gebruikt. Hij legt daarom een LB-naheffingsaanslag aan de directeur op. De directeur stelt dat de lunchritten tot zijn woon-werkverkeer behoren, zodat het autokostenforfait niet van toepassing is.


. . . lees verder op Internet

Fiscaal voordeel superschone auto blijft toch bestaan

 

Superschone, volledig elektrische auto's die geen CO2 uitstoten behouden toch een fiscaal voordeel. VVD, CDA en PVV hebben hun plannen herzien om voor deze auto's een fiscale bijtelling te rekenen. Dat betekent dat de zogenoemde plug-in hybrides die weliswaar weinig maar toch wat CO2 uitstoten, een bijtelling van 7 procent krijgen en de volledig elektrische auto's die totaal geen CO2 uitstoten, een nihilbijtelling voor privégebruik door leaserijders.


. . . lees verder op Internet

Belastingdienst: lijfrentepremie 2011 voor 1 januari 2012 betalen

 

Lijfrentepremies voor 2011 zijn alleen aftrekbaar wanneer deze vóór 1 januari 2012 zijn betaald. De polis moet voor de aftrekbaarheid wel voldoen aan sommige voorwaarden.

 

Vanaf belastingjaar 2011 mag iemand in zijn aangifte alleen nog lijfrentepremies aftrekken die diegene in het jaar zelf betaalt. Dit betekent dat premies die in het eerste kwartaal van 2012 worden betaald niet meer mogen worden afgetrokken in de aangifte 2011. Dat mag alleen nog in de aangifte 2012.

 

Dit geldt ook voor stortingen op een lijfrentespaarrekening of een lijfrentebeleggingsrecht. Deze regels gaan in vanaf belastingjaar 2011. Voor belastingjaar 2010 gelden de oude voorwaarden.


. . . lees verder op Internet

 


Afmelden

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hiervoor afmelden door dit kenbaar te maken middels het sturen van een mail aan ons kantoor. Klik hiervoor op een van de knoppen bovenaan deze nieuwsbrief.

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die in of via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.