Tweede woning in box 3

Lees artikel


Kapitaalverzekering met hoog-laag constructie

Lees artikel

 

Tweede woning in box 3

 

Alle woningen behalve het hoofdverblijf moeten als bezitting in box 3 worden aangegeven. Tot 1 januari 2010 moest de waarde in het economische verkeer per peildatum worden aangegeven. Voor vakantiehuizen mocht dat de WOZ-waarde zijn als de woning de eigenaar ten minste 30% van de tijd ter beschikking stond; voor verhuurde woningen ging het om de waarde in verhuurde staat, en voor overige woningen de vrije verkoopwaarde. Al met al was dit vragen om discussies tussen huiseigenaren en de Belastingdienst. Vooral verhuurde woningen waren gevoelig voor meningsverschillen, omdat vaak gebruik werd gemaakt van vuistregels, zoals een waarde van 8 tot 15 maal de jaarlijkse huur.

 

Per 1 januari 2010 is daar een einde aan gekomen, zeer tot ongenoegen van vooral verhuurders die nu vaak een veel hogere waarde moeten aangeven. De regels zijn nu als volgt.

 

Alle woning moeten worden gewaardeerd op de WOZ-waarde per 1 januari van het jaar ervoor (net zoals bij de eigenwoningregeling). Als een woning 'permanent' verhuurd is, mag er een aftrek worden gepleegd wegens het verhuurd zijn van de woning. De wet heeft het over verhuur die onder de huurbescherming valt. Woningen die incidenteel worden verhuurd, of voor korte periodes (vakantieverhuur) hebben geen recht op deze aftrek. De aftrekpost heet de leegwaarderatio. Deze is afhankelijk van de hoogte van de kale huur, dus zonder bijkomende kosten, zoals bijvoorbeeld servicekosten en stookkosten, in verhouding tot de waarde van de woning, de leegwaarderatio. Het gaat om de jaarlijkse huur, dat is 12 maal de maandelijkse huur, ook als de woning een deel van het jaar leegstaat. De leegwaarderatio kan worden afgelezen uit de volgende tabel.

 

 

 

Stel uw huis heeft een WOZ-waarde per 1 januari 2009 van euro 250.000. Uw jaarlijkse huur bedraagt euro 8.000. Dit is 3,2% van euro 250.000. Dan is de leegwaarderatio 79% en moet u in 2010 euro 197.500 (79% van euro 250.000) aangeven per beide peildata. Vanaf 1 januari 2011 is er nog maar één peildatum, namelijk 1 januari.

 

Voor een appartement dat niet los is te verkopen, omdat het een ongesplitst deel uitmaakt van een groter geheel, is de leegwaarderatio altijd 60%, ongeacht de huuropbrengst.


. . . terug naar boven

Kapitaalverzekering met hoog-laag constructie

 

Een kapitaalverzekering is een groot bezit. U betaalt premies en krijgt na een aantal jaren een eenmalige uitkering. Over deze uitkering hoeft onder bepaalde voorwaarden geen belasting betaald te worden. En ook tijdens de looptijd geldt dan een vrijstelling in box 3. Voor kapitaalverzekeringen die na 1 januari 2001 zijn afgesloten, moet de uitkering gebruikt worden voor aflossing van de eigenwoningschuld. Het gaat dan om een kapitaalverzekering eigen woning. Er moet minimaal 15 jaar premie worden betaald waarvan de hoogste premie niet meer dan 10 keer zo hoog mag zijn dan de laagste premie. De vrijstelling voor het kapitaal bij 15 jaar premiebetaling is euro 34.300 en bij 20 jaar premiebetaling euro 151.000.

 

Om het rendement op de ingelegde premies zo hoog mogelijk te maken, kunt u gebruik maken van een hoog-laag constructie. U betaalt dan in de eerste jaren van de verzekering een aantal malen een hoge premie en in de latere jaren een lage premie. Maar de verhouding mag nooit meer zijn dan 10:1. Zo bouwt u met hetzelfde geld een hoger kapitaal op, of u bouwt met minder geld hetzelfde kapitaal op.

 

Stel dat u 20 jaar lang euro 6.200 per jaar premie betaalt. Dan is de uitkering euro 192.000 bij een rendement van (na aftrek van kosten) 4%. U betaalt in totaal euro 124.000 premie. Als u de eerste 4 jaar euro 12.000 per jaar betaalt en daarna 16 jaar lang euro 4.100, dan is de uitkering eveneens euro 192.000. Maar u betaalt nu in totaal maar euro 113.600 premies. Dat is aanzienlijk voordeliger. Tel daarbij op het voordeel dat u heeft doordat u over de bedragen die u in de verzekering heeft gestopt geen box 3 heffing hoeft te betalen, dan wordt het voordeel nog groter.

 

Als u een huis gaat kopen met daaraan gekoppeld een kapitaalverzekering eigen woning, kan zo'n hoog-laag constructie dus voordelen bieden. De hypotheekadviseur kan u daarover adviseren en ook uitrekenen hoe de premies een zo hoog mogelijk rendement kunnen maken. Ook als u al een aantal jaren premies betaalt, kunt u het rendement verhogen door extra premies te storten. Maar altijd wel binnen de verhouding 10:1. Alleen tegen het einde van een verzekering heeft dit niet zoveel zin meer.

 

Tot slot nog een waarschuwing voor kapitaalverzekeringen die zijn gesloten vóór 15 september 1999. Deze zijn voor een bedrag van euro 123.428 vrijgesteld in box 3. Voorwaarde voor deze vrijstelling is dat het kapitaal niet verhoogd wordt. U kunt bij deze verzekeringen dus niet zomaar extra premies storten. Eventueel kunt u dat wel doen, maar dan moeten de premies voor de toekomst zodanig verlaagd worden, dat het verzekerde kapitaal hetzelfde blijft. Uw verzekeringsadviseur kan u daarbij helpen.


. . . terug naar boven

Prinsjesdag 2011; wat verandert er voor u?

 

De plannen van het kabinet voor 2012 zijn bekend. Maar wat betekenen deze plannen nu eigenlijk voor u als ondernemer? De financiële lasten voor het bedrijfsleven gaan sinds lange tijd weer omhoog. Maar het kabinet neemt ook maatregelen om de administratieve lastendruk verder te verlagen. Hieronder vindt u alles over de kabinetsplannen.

  • Wijzigingen voor de eenmanszaak en vof: minder belastingregelingen en één uniforme zelfstandigenaftrek.
  • Wijzigingen voor de BV: meer giften aftrekken.
  • Wijzigingen voor de werkgever: vitaliteitssparen en een strengere 30%-regeling.
  • Wijzigingen auto van de zaak: nieuwe tariefstructuur in de BPM.
  • Wijzigingen voor culturele en maatschappelijke instellingen: meer commerciële mogelijkheden voor ANBI-instellingen.
  • Overige wijzigingen: een nieuwe renteregeling en meer ruimte om te innoveren.


. . . lees verder op Internet

Terugvragen btw 2010 in ander EU-land kan nog tot en met 30 september 2011

 

U kunt nog tot en met 30 september 2011 verzoeken over 2010 indienen om teruggaaf van in een ander EU-land betaalde btw. Dat kan via een speciale internetpagina.

 

Verzoeken over het jaar 2011 kunt u indienen tot en met 30 september 2012. Meer informatie over het terugvragen van in een ander EU-land betaalde btw, vindt u hieronder.


. . . lees verder op Internet

Heffing Kamer van Koophandel verdwijnt

 

De heffing die de Kamer van Koophandel (KvK) ondernemers jaarlijks in rekening brengt, gaat verdwijnen. De heffingen kosten ondernemers in totaal 160 miljoen euro per jaar. Eerder maakte minister Verhagen al bekend dat de heffing in 2012 tien procent lager wordt. Vanaf 1 januari 2013 verdwijnt de heffing helemaal. Hierdoor hoeven er niet langer 2,2 miljoen acceptgiro's verstuurd te worden, wat vijf miljoen euro per jaar scheelt. Bovendien hoeven ondernemers niets meer in te vullen en terug te sturen. Dat scheelt twaalf miljoen euro aan administratieve lasten.

 

Het afschaffen van de heffing is onderdeel van de modernisering van de KvK. De twaalf regionale KvK's worden ondergebracht in één organisatie: het Ondernemersplein. Ook Syntens - een organisatie die innovatie in het MKB stimuleert - gaat hier in op.


. . . lees verder op Internet

Verklaring arbeidsrelatie geeft zekerheid

 

Het gebruik van een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) is niet verplicht, maar opdrachtgevers kunnen zichzelf veel tijd en geld besparen altijd een VAR te vragen van iemand die als zelfstandige persoonlijk een opdracht komt doen.

 

Werk dat in dienstbetrekking wordt verricht, leidt automatisch tot verzekering voor de werknemersverzekeringen en de Zorgverzekeringswet. De werkgever moet over het loon loonbelasting en premies werknemersverzekeringen inhouden en afdragen. De werkgever is ook verplicht de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet te vergoeden aan de werknemer.

 

Bij sommige arbeidsrelaties, zoals met freelancers en zelfstandigen zonder personeel, is het niet direct helder of sprake is van een dienstbetrekking. Bij afwezigheid van een dienstbetrekking kan de opdrachtgever volstaan met het overmaken van de overeengekomen vergoeding aan de opdrachtnemer. Inhouding en afdracht van belasting en premies en vergoeding van bijdrage Zorgverzekeringswet is dan niet aan de orde. Beide partijen hebben er belang bij zekerheid te hebben over de status van hun arbeidsrelatie. De verklaring arbeidsrelatie (VAR) biedt die zekerheid.


. . . lees verder op Internet

Extra ondersteuning voor kredietverlening bedrijven

 

Ondernemers die moeilijk aan krediet kunnen komen, krijgen extra ondersteuning van de overheid. De garantieregelingen voor het bedrijfsleven worden uitgebreid en verlengd.

 

'Kredieten voor goede ondernemersplannen zijn de smeerolie voor de motor van onze economie', aldus minister Verhagen. 'De overheid kan koudwatervrees bij banken wegnemen door garant te staan voor een deel van de lening. Dat geeft het zetje om de lening toch te verlenen.' Het stijgende gebruik van de garantieregeling voor het midden- en kleinbedrijf toont aan dat ondernemers de regeling als nuttig ervaren. Gevolg is wel dat het garantiebudget voor dit jaar bijna op is. Daarom wordt het verhoogd van euro 765 miljoen naar euro 1 miljard. Bovendien wordt de garantieregeling voor grotere bedrijven - die is ingesteld tijdens de kredietcrisis in 2008 - met ten minste een jaar verlengd. De tijdelijke regeling zou eigenlijk per 1 januari 2012 komen te vervallen.


. . . lees verder op Internet

Weekers schept helderheid inzake oud-regimelijfrenten

 

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft een besluit gepubliceerd over oud-regimelijfrenten en de toerekening van lijfrentetermijnen aan echtgenoten. Het besluit beschrijft hoe wordt omgegaan met opgewekt vertrouwen als gevolg van een standpunt van de Belastingdienst inzake de wijziging van de begunstiging van oud-regimelijfrenten ten behoeve van de minstverdienende echtgenoot, gevolgd door omzetting in een lijfrentespaarrekening.

 

Polishouders die de afgelopen vier maanden hun oud-regimelijfrente hebben omgezet in een bankspaarproduct op naam van hun echtgenoot, mogen het aldus genoten belastingvoordeel behouden. In alle andere gevallen wordt de constructie afgekeurd. Weekers fluit daarmee zijn eigen specialisten van de Belastingdienst formeel terug, zo meldt Het Financieele Dagblad.


. . . lees verder op Internet

 


Afmelden

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hiervoor afmelden door dit kenbaar te maken middels het sturen van een mail aan ons kantoor. Klik hiervoor op een van de knoppen bovenaan deze nieuwsbrief.

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die in of via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.