Word ondernemer en betaal minder belasting

Lees artikel


De auto van de ondernemer

Lees artikel

 

Word ondernemer en betaal minder belasting

 

Iemand die in loondienst 30.000 Euro verdient, betaalt ongeveer 8.300 Euro aan inkomstenbelasting als hij geen hypotheekrente en andere aftrekposten heeft. Zijn buurman die ondernemer is met een winst van 30.000 Euro, betaalt slechts 2.000 Euro. Dat is wel een heel groot verschil. De regering wil het ondernemerschap stimuleren en doet dat voornamelijk door het bieden van fiscale voordelen.

 

Zo heeft de ondernemer recht op aftrek van onder meer dotatie oudedagsreserve, zelfstandigenafrek en MKB-winstvrijstelling. Daarnaast genieten ondernemers fiscale aftrek als zij investeren. Daarmee is bij de berekening van de 2.000 Euro nog niet eens rekening gehouden. Eén van de motieven voor het begunstigen van ondernemers is dat zij vaak niet vrij over hun inkomen kunnen beschikken. Vaak is ondernemersinkomen nodig voor investeringen. Bovendien hebben ondernemers vanwege de zakelijke risico's een financiële buffer nodig.

 

Ondernemers genieten bij politici sympathie. Toch lijkt het besef door te breken dat men met de fiscale bevoordeling van ondernemers te ver is doorgeschoten. In het wetgevingspakket voor 2012 is geregeld dat de zelfstandigenaftrek een vast bedrag wordt, onafhankelijk van de hoogte van de winst. Nu is het nog zo dat deze aftrekpost hoger is naarmate de winst lager is. Het zou kunnen worden opgevat als een stimulans om klein te blijven. En dat is niet de bedoeling. Deze aftrek varieert in 2011 van 4.602 Euro tot 9.484 Euro. Voorgesteld wordt een vast bedrag van 7.200 Euro. Ook is overwogen de zelfstandigenaftrek af te schaffen en de MKB-winstvrijstelling te verhogen. De MKB-winstvrijstelling is een vaste aftrekpost die thans 12% van de winst bedraagt. Hierdoor is het toptarief voor ondernemers feitelijk 45,76% in plaats van de 52% voor werknemers. Dit kunt u als volgt berekenen: 52% min 12% x 52%. Deze aftrekpost is in 2007 ingevoerd om het verschil met ondernemers die in BV-vorm opereren te verkleinen.

 

De gunstige fiscale behandeling van ondernemers kan voor vakbekwame werknemers een stimulans vormen hun baan op te zeggen en voortaan als ondernemer door het leven te gaan. U zult dan wel moeten zorgen voor een eigen organisatie, hoe beperkt ook, en meerdere klanten/opdrachtgevers. Deze keuze brengt met zich mee dat u de arbeidsrechtelijke bescherming die werknemers genieten verliest. In deze tijd van economische onzekerheden is dat een hele opoffering.


. . . terug naar boven

De auto van de ondernemer

 

Veel ondernemers hebben een auto die zij zowel zakelijk als privé gebruiken. Op basis van ons fiscale stelsel dienen de autokosten te worden gesplitst in een zakelijk deel en een privédeel. Alleen het zakelijk deel komt voor aftrek in aanmerking. Het ligt voor de hand hiervoor aan te sluiten bij de gereden kilometers. Als u bijvoorbeeld 20.000 km zakelijk rijdt en 10.000 km privé zou tweederde van de autokosten in aftrek moeten komen. Dit systeem vergt een kilometerregistratie. Dat is nogal bewerkelijk en bovendien heeft de wetgever niet zoveel vertrouwen in de eerlijkheid van belastingbetalers. Vandaar dat als systeem is gekozen voor een zogenaamd forfait. Het privégebruik wordt gesteld op 25% van de cataloguswaarde van de auto, de beruchte bijtelling. Voor milieuvriendelijke auto's gelden overigens lagere percentages.

 

Deze benadering is nogal grof. De kans is groot dat voor een vijf jaar oude auto de bijtelling groter is dan de werkelijke kosten. In zo'n geval blijft de bijtelling beperkt tot de werkelijke kosten. Dat betekent in feite dat alle kosten geacht worden privé te zijn. Voor zo'n ondernemer zou het voordelig zijn de auto uit de onderneming te halen en voortaan privé te gaan rijden. Als een ondernemer privé rijdt, kan hij 19 cent per zakelijk gereden kilometer van de winst aftrekken. Het overbrengen van een auto van de onderneming naar privé is echter in principe niet toegestaan.

 

Als een ondernemer bepaalde zaken zowel privé als zakelijk gebruikt, moet hij kiezen of hij deze tot zijn ondernemingsvermogen of privévermogen wil rekenen. Fiscalisten noemen dat 'vermogensetikettering'. De ondernemer maakt deze keuze bij de aanschaf. Vervolgens doet hij belastingaangifte. De fiscus legt op basis daarvan een aanslag op. Als tegen deze aanslag geen bezwaar meer mogelijk is vanwege het verstrijken van de bezwaartermijn, is de keuze definitief. Een wijziging van de etikettering is dan alleen nog maar toegestaan in geval van bijzondere omstandigheden. Bijvoorbeeld als de auto voortaan ter beschikking wordt gesteld aan de levenspartner en niet of nauwelijks zakelijk meer wordt gebruikt.

 

Doordat u aan een eenmaal gemaakte keuze in principe vast zit, is het belangrijk om bij de aanschaf van de auto de juiste keuze te maken. Bent u bijvoorbeeld van plan om vijf jaar in de auto te gaan rijden, dan doet u er vermoedelijk verstandig aan de auto tot het privévermogen te rekenen. Dit omdat de afschrijvingskosten bij vijf jaar gebruik relatief gering zijn. Overleg dit met uw accountant of belastingadviseur.


. . . terug naar boven

Kabinet versterkt vertrouwen woningmarkt en verlaagt overdrachtsbelasting

 

Om het vertrouwen in de koopmarkt te versterken wordt de overdrachtsbelasting tijdelijk verlaagd. Voor de periode van 15 juni 2011 tot 1 juli 2012 gaat het tarief van 6% naar 2%. Het moment van de juridische overdracht van de woning is daarbij bepalend.

 

De lagere overdrachtsbelasting is zowel gunstig voor starters op de woningmarkt - bijvoorbeeld huurders die een woning willen kopen - als voor doorstromers, omdat die hun oude woning gemakkelijker kunnen verkopen. In combinatie met het handhaven van de hypotheekrenteaftrek moet de verlaging van de overdrachtsbelasting leiden tot een impuls voor de woningmarkt.


. . . lees verder op Internet

Geen nieuwe inleg spaarloon meer mogelijk

 

Werknemers kunnen volgend jaar geen geld meer inleggen voor belastingvriendelijk sparen via de spaarloonregeling. Wel blijft spaarloon dat al is ingelegd onder het fiscaal gunstige regime vallen. Dat maakte staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) begin juli duidelijk. De beperking van het spaarloon is nodig om de verlaging van de overdrachtsbelasting te kunnen betalen.

 

Uiteindelijk moet de spaarloonregeling opgaan in de nieuwe vitaliteitsregeling. Volgens het regeerakkoord wordt in deze voorziening ook de levensloopregeling voor verlofsparen ondergebracht. De nieuwe regeling moet op zijn vroegst vanaf 2013 werknemers gaan helpen met het vrijmaken van tijd en geld voor zorgtaken, scholing, opzetten eigen bedrijf of deeltijdpensioen.

 

De komende jaren wordt het al opgebouwde spaarloon volgens de huidige systematiek jaarlijks gedeeltelijk vrijgegeven. Na vier jaar wordt de spaarloonregeling dan echt opgeheven.


. . . lees verder op Internet

Nieuwe btw-regels privégebruik zakelijke auto per juli

 

De regels voor de btw en de auto zijn op 1 juli gewijzigd. Dit heeft consequenties voor de manier waarop u btw moet berekenen, als u een zakelijke auto ook privé rijdt.

 

Hebt u een zakelijke personenauto of bestelauto, die u of uw personeel ook privé gebruikt? Dan bent u verplicht over het werkelijke privégebruik btw te betalen.

 

U kunt de btw over het werkelijke privégebruik berekenen door een sluitende kilometeradministratie bij te houden. Let op: ook het woon-werkverkeer valt onder privé gereden kilometers.

 

Houdt u liever geen kilometeradministratie bij? Dan mag u voor de btw-heffing voor het privégebruik een vast bedrag nemen van de autocatalogusprijs, inclusief btw en BPM. Dit percentage is 2,7%.


. . . lees verder op Internet

Overstappen hypotheek eenvoudiger

 

Aanbieders van hypotheken worden verplicht om drie maanden voor het aflopen van de rentevaste periode de consument hierover te informeren. Ook moeten zij op tijd een nieuw aanbod doen.

 

De minister van Financiën zal, indien nodig, de wet- en regelgeving aanpassen om dit te bereiken. Een periode van drie maanden stelt de consument in de gelegenheid zich goed te oriënteren op alternatieven. Ook een afsluitprovisie kan bij het oversluiten van een hypotheek een drempel opwerpen voor de consument. Daarom wordt bekeken in hoeverre afsluitprovisies, die geen advies- en distributiekosten zijn, bij het afsluiten van een hypotheekproduct weg te nemen zijn.

 

Daarnaast zijn er maatregelen nodig die ervoor zorgen dat kredietverstrekkers bij variabele hypotheekproducten de consument beter voorlichten. Meer openheid bijvoorbeeld over welke componenten variabel zijn maar ook over veranderingen in het rentetarief. In het najaar informeert minister De Jager de Tweede Kamer over de voorgenomen maatregelen.


. . . lees verder op Internet

Betalingsprobleem van Nederlandse belasting door uitblijven btw-teruggaaf ander EU-land?

 

Hebt u een probleem met het betalen van uw Nederlandse belasting, omdat uitbetaling van uw verzoek om teruggaaf van btw uit andere EU-landen uitblijft? Dan kunt u uitstel van betaling van deze Nederlandse belasting aanvragen. Dit doet u door een verzoek om uitstel van betaling aan de ontvanger van uw eigen Belastingkantoor te sturen.

 

Verschillende EU-landen zijn nog bezig om verbeteringen aan te brengen in de ondersteunende automatiseringssystemen voor de afhandeling van de verzoeken om teruggaaf.


. . . lees verder op Internet

 


Afmelden

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hiervoor afmelden door dit kenbaar te maken middels het sturen van een mail aan ons kantoor. Klik hiervoor op een van de knoppen bovenaan deze nieuwsbrief.

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die in of via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.