Schenkingen uit het buitenland

Lees artikel


Privé-uitgaven op de zaak boeken

Lees artikel

 

Schenkingen uit het buitenland

 

In Nederland wordt erfbelasting en schenkbelasting geheven. Hiervoor geldt hetzelfde tarief. Onder de erfbelasting valt al hetgeen men uit de nalatenschap van een overledene verkrijgt. Onder de schenkbelasting valt hetgeen men uit schenkingen verkrijgt. Beide belastingen zijn geregeld in de Successiewet. De termen successierecht en schenkingsrecht zijn per 1 januari 2010 vervangen door erf- en schenkbelasting.

 

Deze belastingen zijn in principe beperkt tot hetgeen men verkrijgt van iemand die ten tijde van het overlijden of schenking in Nederland woonde. Als men dus van een tante in Canada een flink bedrag geschonken krijgt, is dat vrij van Nederlandse schenkbelasting. Wel moet rekening worden gehouden met een soortgelijke belasting in Canada. Als men erfgenaam is van iemand uit Israël, is dat vrij in Nederland, maar belast in Israël.

 

De Successiewet is per 1 januari 2010 gemoderniseerd. Het aanvankelijke plan was om verkrijgingen uit het buitenland onder de Nederlandse Successiewet te brengen. De reden was dat door middel van buitenlandse trusts Nederlandse belasting werd ontgaan. Dit is opgelost door specifieke anti-misbruikwetgeving voor trusts op te nemen in de Wet inkomstenbelasting en de Successiewet. De beperking van de erf- en schenkbelasting tot Nederlandse situaties is overeind gebleven.

 

Uit het voorgaande zou u kunnen afleiden dat u uw kinderen belastingvrij kunt laten erven door naar het buitenland te emigreren. De wetgever heeft dit echter voorzien. In de Successiewet is daarvoor de zogenaamde tienjaarsfictie opgenomen. Deze houdt in dat iemand die minder dan tien jaar geleden uit Nederland is vertrokken, voor de erf- en schenkbelasting geacht wordt in Nederland te wonen. De emigratieroute vergt dus een lange adem.

 

Wat wel werkt is het opgeven van de Nederlandse nationaliteit. Niet iedereen doet daar echter even makkelijk afstand van. Het risico van de emigratieroute is trouwens dat er sprake kan zijn van dubbele successiebelasting. Dat wil zeggen, heffing in Nederland en in het emigratieland. Hiervoor bestaan wel diverse regelingen.

 

Internationale estate planning vergt een zorgvuldige begeleiding. Niet alleen fiscale aspecten spelen een rol, maar bijvoorbeeld ook erfrechtelijke aspecten. Bij emigratie kan namelijk het erfrechtelijk systeem van het woonland van toepassing worden. Zo is het in Engeland mogelijk om kinderen te onterven.


. . . terug naar boven

Privé-uitgaven op de zaak boeken

 

Als je ondernemers onder het genot van een biertje met elkaar hoort praten, vallen de meest fantastische verhalen te beluisteren. Ook de fiscaliteit passeert dan vaak de revue. Zo wordt wel gezegd dat één van de geneugten van het ondernemerschap de mogelijkheid is om privé-uitgaven op de zaak te boeken. De een heeft de verbouwing van zijn woning op kosten van de zaak gedaan, de ander heeft een jacht aangeschaft voor representatieve doeleinden. Af en toe neemt hij zakelijke relaties mee voor een zeiltochtje. Weer iemand anders heeft zijn studerende kinderen op de loonlijst gezet (fiscaal aftrekbare studiefinanciering).

 

Iedere ondernemer kan op zijn klompen aanvoelen dat dit niet geoorloofd is. Toch bezwijken velen voor de verleiding om op deze manier het netto besteedbaar inkomen te verhogen. De controle-intensiteit van de Belastingdienst is de laatste jaren afgenomen, zodat veel van dergelijke pogingen onontdekt blijven. De Belastingdienst probeert dit op te vangen met horizontaal toezicht. Daarbij belooft de belastingbetaler samen met zijn adviseur zich netjes te gedragen en openheid te betrachten.

 

Op deze plaats worden nog enkele kanttekeningen geplaatst bij de hiervoor genoemde belastingbesparende vondsten.

 

De aannemer die de verbouwing van de woning heeft gedaan, mag niet iets anders op de factuur zetten. Als hij dat toch doet, kan hij strafrechtelijk worden vervolgd wegens valsheid in geschrifte.

 

Sinds 1990 is in de wet een aftrekbeperking opgenomen voor jachten die voor representatieve doeleinden worden gebruikt. Als u het zakelijk gebruik kunt aantonen, mag u de kosten van het schip zakelijk boeken, maar ze zijn niet aftrekbaar. Als er niet of nauwelijks sprake is van zakelijk gebruik, mag het schip niet op de zaak worden geboekt.

 

Het op de loonlijst zetten van studerende kinderen is geoorloofd als de kinderen daadwerkelijk werk verrichten voor de onderneming. Bovendien moet de beloning in redelijke verhouding staan tot de werkzaamheden.

 

Als de fiscus een correctie aanbrengt, gebeurt dat doorgaans voor een periode van vijf jaar. De belasting die men dacht te besparen, moet dan alsnog worden betaald vermeerderd met heffingsrente en boete.


. . . terug naar boven

Verlaagd btw-tarief op verbouwingen tijdelijk verlengd

 

Op 1 juni heeft staatssecretaris van Financiën Weekers aangekondigd dat het verlaagd btw-tarief van 6% op verbouwingen (renovatie- en herstelwerkzaamheden) wordt verlengd tot 1 oktober 2011. "Vanaf 1 oktober is het loket echt gesloten" zo geeft de staatssecretaris aan. Belangrijkste voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de verlenging van het laag btw-tarief is dat de verbouwingswerkzaamheden daadwerkelijk moeten zijn begonnen vóór 1 juli en zijn geëindigd vóór 1 oktober 2011. De verlenging is een overgangsregel voor uitgelopen werkzaamheden.

 

De verbouwing of renovatie wordt als afgerond beschouwd als de oplevering heeft plaatsgevonden en de consument het werk heeft aanvaard. Het is overigens onvoldoende dat alleen overeenstemming is bereikt vóór 1 juli met betrekking tot (uitvoering van) de werkzaamheden. De werkzaamheden moeten ook daadwerkelijk vóór 1 juli zijn begonnen. Het is aan de ondernemer om dit aannemelijk te maken. Hij is namelijk verantwoordelijk voor de toepassing van het juiste tarief.


. . . lees verder op Internet

Beperkte opbouw vakantiedagen voor zieke werknemers afgeschaft

 

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Kamp om de regeling voor vakantie en verlof aan te passen. Werknemers die langdurig ziek zijn krijgen voortaan recht op hetzelfde aantal vakantiedagen als gezonde werknemers. Nu hebben zieke werknemers minder wettelijke vakantiedagen dan gezonde werknemers. Per 1 januari 2012 hebben alle werknemers een wettelijk recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar. De wijziging in de regelgeving is noodzakelijk door uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

 

Het wetsvoorstel regelt daarnaast dat werknemers vanaf 1 januari 2012 hun wettelijke vakantiedagen binnen zes maanden na het opbouwjaar moeten opnemen. Daarna komen deze dagen te vervallen. Het kabinet wil daarmee stimuleren dat werknemers regelmatig vakantie opnemen en niet jarenlang dagen opsparen. Het te lang uitstellen van vakantie kan de gezondheid en veiligheid van werknemers in gevaar brengen. De maximale termijn om wettelijke vakantiedagen op te nemen, geldt niet voor werknemers die redelijkerwijs niet in staat zijn geweest vakantie op te nemen. Daarnaast is het voor werkgever en werknemer mogelijk in onderling overleg de vervaltermijn te verlengen. Extra vakantiedagen vallen buiten deze nieuwe regeling. De nieuwe vakantiewetgeving treedt 1 januari 2012 in werking.


. . . lees verder op Internet

Keuze leaseauto lage bijtelling gehalveerd

 

Vanaf 1 juli 2012 gaan er andere CO2-normen gelden voor de lage bijtellingscategorieën. Deze worden vervolgens ieder jaar op 1 januari verder aangescherpt tot het jaar 2015. Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ) onderzocht wat voor effect dit heeft voor de keuze uit de verschillende modellen. "De conclusie is dat de keuze voor berijders per 1 januari 2013 met 54% beperkt wordt," aldus VAVDZ.

 

De vereniging constateert drie opvallende trends. Allereerst loopt het aantal dieselmodellen in de 14% categorie per juli 2012 terug van 13 naar 4 modellen (SEAT Ibiza, Skoda Fabia, Smart en de VW Polo). Op de langere termijn wordt vooral de keuze in de 20% categorie voor benzinemodellen beperkt. Per 1 januari 2013 wordt hier al wel gelijk een aantal veel zakelijke gebruikte modellen getroffen . Over de hele linie zijn het volgens VAVDZ vooral de kleine auto's in het A- en in het B-segment die in de lage bijtellingscategorieën blijven vallen. VAVDZ vindt dit vreemd omdat dit juist meestal geen zakelijke auto's zijn.


. . . lees verder op Internet

Invorderen belastingschuld binnen Europa wordt makkelijker

 

Landen binnen de EU gaan elkaar ondersteunen bij het invorderen van openstaande belastingschulden. Het voorstel wordt met ingang van 1 januari 2012 van kracht.

 

Mensen en kapitaal worden steeds mobieler, waardoor de invordering van belastingschulden op nationaal niveau moeilijker wordt. Zo kan een schuldenaar aan de invordering ontkomen als hij naar het buitenland gaat of zijn vermogen overbrengt naar het buitenland. Met dit wetsvoorstel wordt het bereik van de belastinginning verruimd. Zo kunnen gemeenten straks schulden zoals parkeerbelastingen innen bij mensen die inmiddels in het buitenland zijn. Ook worden de technische communicatiemiddelen en procedures aangepast aan de huidige ontwikkelingen.


. . . lees verder op Internet

Belastingdienst moet schadevergoeding betalen bij te trage beslechting geschil

 

Belastingplichtigen die onredelijk lang op beslechting van hun geschil met de Belastingdienst over een belastingaanslag hebben moeten wachten, kunnen aanspraak maken op vergoeding van (materiële en) immateriële schade. Dat heeft de Hoge Raad medio juni bepaald. Bij overschrijding van de redelijke termijn in belastinggeschillen aanvaardt de Hoge Raad 'spanning en frustratie' als grond voor vergoeding van immateriële schade. Voor deze schade kan aan de belastingplichtige dus een vergoeding worden toegekend.


. . . lees verder op Internet

 


Afmelden

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hiervoor afmelden door dit kenbaar te maken middels het sturen van een mail aan ons kantoor. Klik hiervoor op een van de knoppen bovenaan deze nieuwsbrief.

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die in of via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.