Belangrijkste wijzigingen in 2011

Lees artikel


Heffingsrente over erfbelasting

Lees artikel

 

Belangrijkste wijzigingen in 2011

 

Van de wijzigingen in de belastingwetgeving per 1 januari 2011 willen wij u de volgende niet onthouden.

 

Fiscaal partnerschap
Het fiscale partnerschap gaat per 1 januari 2011 ingrijpend wijzigen. U kunt als ongehuwd samenwonenden niet meer zomaar kiezen voor het fiscale partnerschap. U moet aan de voorwaarden voldoen: alleen dan bent u fiscaal partner. Maar ook voor gehuwden verandert er het een en ander. Duurzaam gescheiden leven betekent niet meer dat u geen partner meer bent. Op de site van de Belastingdienst onder wijzigingen 2011 staan de voorwaarden precies beschreven.

 

Verhuisregeling hypotheekrenteaftrek
De maximale termijn voor behoud van hypotheekrenteaftrek in verhuissituaties wordt met een jaar verlengd tot drie jaar. Als de woning in 2008 of 2009 te koop is gezet, bestaat nog recht op hypotheekrenteaftrek in 2011 respectievelijk 2012. Voor de nog leegstaande toekomstige woning wordt de termijn ook met een jaar verlengd. In 2011 bestaat dus recht op hypotheekrenteaftrek voor een leegstaande woning die u uiterlijk in 2014 als eigen woning gaat gebruiken.

 

Reparatie aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld
De aftrekpost wegens geen of geringe eigenwoningschuld geldt als het eigenwoningforfait hoger is dan de aftrekbare kosten van de eigen woning. Als u de rente vooraf of achteraf betaalt, is de renteaftrek het ene jaar hoog en het andere jaar laag of nihil, waardoor recht kan ontstaan op de aftrekpost wegens geen of geringe eigenwoningschuld. Dat is niet de bedoeling van de wetgever en daarom rekent de fiscus voor deze aftrekpost (niet voor het moment van de renteaftrek zelf) de rente toe aan de tijdvakken waarop de rente betrekking heeft. Deze nieuwe regeling geldt niet voor afsluitprovisie voor zover die binnen de grenzen blijft waar u het bedrag in één keer mag aftrekken (maximaal 1,5% van de lening en maximaal 3630 euro). Ook personeelsleningen kunnen invloed uitoefenen op deze aftrekpost. Het voordeel dat u als werknemer heeft doordat u een lage of geen rente betaalt, rekent de fiscus als loon tot een vast percentage (voor 2011 is dat 2,5%). Maar als u de rente zou kunnen aftrekken bij de eigen woning, wordt het loonvoordeel op nihil gesteld. U mag de (fictieve) rente dan natuurlijk ook niet aftrekken bij de eigen woning. Daardoor kan de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld gaan gelden. U hoeft dan geen eigenwoningforfait bij het inkomen te tellen. Door de reparatiewetgeving moet u vanaf het jaar 2011 deze fictieve rente meerekenen bij de berekening van de aftrekpost wegens geen of geringe eigenwoningschuld. Verder blijft alles hetzelfde.

 

Voorbeeld: u heeft een eigen woning met een WOZ-waarde van 300.000 euro en een eigenwoningforfait van 1.650 euro. Uw werkgever heeft u renteloos een bedrag van 100.000 euro geleend. De fictieve rente daarop bedraagt 2.500 euro. Dit bedrag hoeft niet tot het loon te worden gerekend en u mag ook geen bedrag bij de eigen woning aftrekken. De aftrek geen of geringe eigenwoningschuld wordt echter berekend alsof u de rente van 2.500 euro wel aftrekt. Daardoor bestaat geen recht op deze aftrekpost.

 

Lijfrentepremies
Voor het jaar 2011 kunt u als niet-ondernemer alleen nog maar lijfrentepremies aftrekken die u in het jaar zelf heeft betaald.

 

Heffingsrente
Als u een aanslag na afloop van het jaar moet betalen, moet u 2,5% rente betalen. Maar als u geld terugkrijgt, ontvangt u nog maar 1% rente. Deze maatregel moet sparen bij de fiscus ontmoedigen.

 

Nog maar één peildatum in box 3
Voor de vaststelling van de rendementsgrondslag geldt nog maar één peildatum, namelijk 1 januari 2011.


. . . terug naar boven

Heffingsrente over erfbelasting

 

Na een overlijden komt de fiscus onherroepelijk op de deur van de erfgenamen kloppen. Er moet worden afgerekend over de erfenis. Er wordt een aangiftebiljet erfbelasting uitgereikt en die moet binnen acht maanden worden ingeleverd. Dat is vaak een onmogelijke opgave en er kan dus uitstel worden gevraagd.

 

Het afwikkelen van een erfenis kost vaak veel tijd. Alle jaaropgaven van werkgevers of uitkeringsinstanties moeten er zijn, banken moeten de saldi en het effectenbezit doorgeven, de huwelijksgoederengemeenschap moet worden verdeeld, bij een huwelijk buiten gemeenschap van goederen moet worden vastgesteld welke vermogensbestanddelen van wie zijn en ga zo maar door.

 

Een andere complicaties is de inkomstenbelastingschuld of - teruggave van de overledene, deze is een onderdeel van zijn erfenis. Er moet dus aangifte inkomstenbelasting worden gedaan. Als een partner is achtergebleven, kan deze nog kiezen voor het hele jaar partnerschap met de overledene. Dat kan voordelen hebben, zoals het verdelen van sommige inkomsten (bijvoorbeeld eigen woning) en aftrekposten (ziektekosten, giften, e.d.). Het vermogen in box 3 mag echter niet meer worden verdeeld. Als deze keuze voor het partnerschap wordt gemaakt, kan er pas na afloop van het jaar aangifte worden gedaan. De erfbelasting is een schuld die mag worden afgetrokken in box 3. En deze is pas definitief bekend als de aangifte inkomstenbelasting van de overledene defintief is. Dat is lastig en zal, als het overlijden plaatsvindt in het laatste deel van het jaar, noodzaken tot het vragen van uitstel voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting.

 

Na het indienen van de aangifte gaan er nog een paar maanden overheen voordat de aanslag inkomstenbelasting wordt opgelegd en de termijn van acht maanden voor het indienen van de aangifte erfbelasting is dus helemaal niet te halen. Uitstel is onvermijdelijk en dat is op zichzelf ook niet echt een ramp. Maar wat wel vervelend is, is dat sinds 1 januari 2010 heffingsrente wordt berekend over de aanslag erfbelasting. Deze wordt berekend vanaf acht maanden na het overlijden. Het percentage is momenteel 2,5%. Deze heffingsrente kan alleen maar worden beperkt door op tijd een voorlopige aanslag aan te vragen. U kunt natuurlijk besluiten om de heffingsrente maar voor lief te nemen. Als u op uw geld meer dan 2,5% rendement maakt, kunt u beter de aanslag erfbelasting mét rente afwachten. Blijkt na het indienen van de aangifte dat u erfbelasting terugkrijgt, dan krijgt u daarover natuurlijk ook rente vergoed.


. . . terug naar boven

Nieuwe regels per 1 januari 2011

 

Per 1 januari 2011 krijgt u als ondernemer te maken met een aantal nieuwe en gewijzigde regels, onder andere op het vlak van:

  • BTW
  • Vennootschapsbelasting
  • Heffings- en invorderingsrente
  • Innovatiebox
  • BPM
  • Versnelde afschrijving
  • Werkkostenregeling
  • Arbeidsomstandigheden.


. . . lees verder op Internet

Regeling innovatiebox uitgebreid

 

Houdt uw bedrijf zich bezig met innovatieve producten, maar kwam u in niet in aanmerking voor de innovatiebox? Per 1 januari 2011 is deze regeling uitgebreid en voor een grotere groep ondernemers interessant.

 

Het tarief van 5% in de vennootschapsbelasting geldt nu namelijk ook voor winst uit innovatieve activiteiten in de periode tussen de aanvraag en het verkrijgen van een octrooi.

 

Wat is de innovatiebox? De innovatiebox is een fiscale regeling met als doel het bevorderen van innovatieve activiteiten in Nederland. Het tarief voor de vennootschapsbelasting voor innovatieve activiteiten is verlaagd van 10% naar 5%. De verliezen van innovatieve activiteiten worden aftrekbaar voor 25,5%. Alle winsten uit innovatieve activiteiten vallen onder het lage tarief.


. . . lees verder op Internet

Boetes bij te laat indienen aangifte

 

Het tijdig doen van aangifte is het controlethema 2011 van de Belastingdienst. De Belastingdienst kan een verzuimboete opleggen als er niet of niet tijdig aangifte is gedaan.

 

Het te laat indienen van de aangifte inkomstenbelasting en Schenkings- en erfbelasting kost 226 euro, bij de tweede maal wordt dit bedrag 984 euro. Bij stelselmatig te laat indienen wordt de maximale boete opgelegd van 4.920 euro.

 

De boete bij het te laat indienen van de aangifte vennootschapsbelasting is voor de eerste twee maal meteen al 2.460 euro. Meer dan twee maal te laat geeft de maximale boete van 4.920 euro.

 

De boete voor het te laat doen van aangifte loonheffingen is minimaal 61 euro en maximaal 1230 euro.

 

U doet te laat aangifte loonheffingen als uw aangifte na de uiterste aangiftedatum bij de Belastingdienst binnen is. Er is een coulancetermijn van zeven kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum.


. . . lees verder op Internet

Arboregels voor werkgevers versoepeld

 

Door een vereenvoudiging in de Arbeidsomstandighedenwet zijn er voor kleine werkgevers voortaan minder administratieve lasten en lagere kosten. Op jaarbasis scheelt dit werkgevers circa 80 miljoen euro.

 

Kleine bedrijven hoeven in veel gevallen geen arbodienst meer in te schakelen voor het checken van hun risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). In een RI&E brengen werkgevers de risico's voor de gezondheid en veiligheid van hun werknemers in kaart. De Eerste Kamer heeft met het wetsvoorstel van staatssecretaris De Krom ingestemd. De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet bekend.


. . . lees verder op Internet

Geen BPM voor auto's die in het buitenland zijn gehuurd

 

De Nederlandse wetgeving voor de heffing van BPM (belasting van personenauto's en motorrijwielen) op in het buitenland gehuurde auto's, is onverbindend. Dat heeft de rechtbank Breda geoordeeld.

 

De zaak betrof een auto die door een Duitse eigenaar was verhuurd aan een inwoner van Nederland. Volgens de wet moest daarvoor direct ruim 20.000 euro BPM worden betaald. De rechtbank heeft nu beslist dat dat hele bedrag moet worden teruggegeven.


. . . lees verder op Internet

Korting AOW-partnertoeslag uitgesteld

 

Het wetsvoorstel waarin de korting op de AOW-partnertoeslag wordt geregeld, is op 21 december 2010 door de Eerste Kamer aangehouden in afwachting van een brief van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit betekent dat het invoeren van de voorgestelde korting in de huidige vorm niet per 1 januari 2011 doorgaat. In januari stuurt de minister een brief naar het parlement waarin hij zal aangeven hoe hij de geplande korting op de AOW-partnertoeslag wil vormgeven.

 

Op grond van het nu aangehouden wetsvoorstel zou de AOW partnertoeslag per 1 januari 2011 met 8% worden gekort voor nieuwe en lopende rechten van partners die een gezamenlijk inkomen hebben van meer dan 110% van het wettelijk minimumloon (circa 20.000 euro per jaar). Deze korting per 1 januari gaat nu niet door. Wel volgt in januari, in de brief van de minister, meer informatie over de geplande korting. Dan moet onder meer duidelijk worden op welke termijn en onder welke voorwaarden de minister de voorgestelde korting wil gaan doorvoeren.


. . . lees verder op Internet

Voordeel MIA en Vamil tijdelijk aangepast

 

In 2011 worden de percentages voor de fiscale instrumenten Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijvingen milieu-investeringen (Vamil) verlaagd. Het MIA-voordeel wordt verlaagd van 40, 30 en 15 procent naar respectievelijk 36, 27 en 13,5 procent van het geïnvesteerd bedrag. De vrije afschrijving via Vamil is nu 100 procent en wordt in 2011 beperkt tot 75 procent van het geïnvesteerd bedrag. Dit geldt ook voor de jaren 2012 en 2013. Vanaf 2014 worden de percentages weer op het oorspronkelijke niveau gebracht.

 

De Milieulijst van de MIA/Vamil is voor 2011 flink opgeschud. Bij ruim de helft van de bedrijfsmiddelen is het voordeel gewijzigd: meestal verlaagd, maar soms verhoogd.


. . . lees verder op Internet

 


Afmelden

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hiervoor afmelden door dit kenbaar te maken middels het sturen van een mail aan ons kantoor. Klik hiervoor op een van de knoppen bovenaan deze nieuwsbrief.

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die in of via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.