Bedrijfswoning naar privévermogen

Lees artikel


Financiering ondernemer

Lees artikel

 

Bedrijfswoning naar privévermogen

 

In land- en tuinbouwkringen komt het veel voor dat de woning voor de fiscus tot het ondernemingsvermogen wordt gerekend. Men spreekt dan van bedrijfswoningen. In dat geval zijn de kosten, lasten en afschrijving met betrekking tot de woning fiscaal aftrekbaar. Voor het privégebruik moet een bijtelling plaatsvinden van in de regel 1,3% van de waarde van het privédeel. Soms is het niet helemaal duidelijk of iets zakelijk of privé wordt gebruikt. Wat dacht u van de kantoorruimte waar ook de kinderen hun huiswerk maken en computerspelletjes spelen?

 

Als zo'n ondernemer zijn bedrijf beëindigt en in de woning blijft wonen, gaat deze over naar het privévermogen. Er moet worden afgerekend over het verschil tussen de boekwaarde en de werkelijke waarde. Het gaat hier vaak om aanzienlijk bedragen. Een bedrijfswoning die men 30 jaar geleden heeft laten bouwen voor 100.000 euro zal nu een waarde kunnen hebben van 600.000 euro. Dat betekent in principe afrekenen over 500.000 euro. Aanzien het geld in de stenen zit, kan dit tot problemen leiden.

 

De vraag kan rijzen of bij de waardebepaling rekening mag worden gehouden met de omstandigheid dat de woning bewoond is en blijft. Stel dat zo'n woning aan een belegger wordt verkocht. Deze zal er minder voor willen betalen dan iemand die haar zelf gaat bewonen. Van oudsher was in de fiscaliteit een vuistregel dat de waarde in bewoonde staat 60% is van de vrije verkoopwaarde. In het verleden baseerden accountants zich op deze vuistregel bij een bedrijfswoning die aan het ondernemingsvermogen werd onttrokken. De fiscus ging hier niet mee akkoord en er volgde een aantal procedures voor de belastingrechter. Om aan de onduidelijkheid een einde te maken, vaardigde het Ministerie van Financiën een besluit uit met een forfaitaire waarderingsregeling. Op grond hiervan mag de waarde op 65% van de vrije verkoopwaarde worden gesteld. Als de ondernemer ouder is dan 60 jaar wordt er bij dit percentage 1% opgeteld voor ieder jaar dat hij ouder is dan 60 jaar. Bij een leeftijd vanaf 70 jaar is het 75%. Als een gebouw als 'aanhorigheid' van de woning is aan te merken, mag hierop hetzelfde percentage worden toegepast. Deze regeling is alleen van toepassing als de ondernemer van plan is voor onbepaalde tijd in de woning te blijven. Men kan niet de woning met waardedruk overbrengen naar het privévermogen en haar vervolgens na zes maanden verkopen.


. . . terug naar boven

Financiering ondernemer

 

De meeste ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren hebben een financieringsbehoefte. Zij moeten bijvoorbeeld een kantoor inrichten en apparatuur kopen. Klanten betalen niet altijd snel, zodat de ondernemer moet voorfinancieren. De voor de hand liggende leverancier van krediet is de bank. De hierover verschuldigde rente is een aftrekpost bij de berekening van de fiscale winst. Hetzelfde geldt voor allerlei provisies die de bank in rekening brengt.

 

Sommige ondernemers financieren hun onderneming met een hypotheeklening op hun woning. De rente moet op het aangiftebiljet niet worden ingevuld bij de rubriek eigen woning, maar hoort thuis bij de onderneming. Fiscaal is de aanwending van het geleende geld beslissend. Als de hypotheeklening deels voor de woning en deels voor de onderneming wordt aangewend, moet de rente worden gesplitst. Hetzelfde geldt voor de afsluitprovisie.

 

Om voor een aftrekpost in aanmerking te komen, is het niet noodzakelijk om van een bank te lenen. Ook de rente die wordt betaald op een lening van familieleden of kennissen is aftrekbaar. Hierbij zal de fiscus kritisch kijken naar de hoogte van de rente. Stel dat ouders aan hun ondernemende zoon een rente rekenen van 12%. Dat is fiscaal aantrekkelijk. De zoon trekt de rente af en heeft bij een effectief belastingtarief van circa 40% een fiscaal voordeel van 4,8%. Dit terwijl de ouders over dit 'spaargeld' slechts 1,2% betalen in box 3. De rente wordt teruggeschonken aan het kind. Hierover is een klein bedrag aan schenkbelasting verschuldigd. Dit is slim gedaan. Als de Belastingdienst hard kan maken dat een zakelijke rente slechts 6% bedraagt, wordt de helft van de aftrek geweigerd. Discussies hierover verlopen altijd uitermate moeizaam, omdat het in dergelijke situaties erg moeilijk is te bepalen wat zakelijk is en wat onzakelijk is.

 

Om de maximale renteaftrek te behouden, kan een ondernemer besluiten niet af te lossen op zijn bedrijfsfinanciering. De bedragen die hij anders zou aanwenden voor de aflossing kan hij sparen of beleggen in box 3. Dit kan lucratief zijn als de ondernemer erin slaagt in box 3 meer netto rendement te behalen dan de financieringsrente netto kost.


. . . terug naar boven

Kabinet schrapt keuzemogelijkheid fiscaal partnerschap

 

Staatssecretaris Weekers van Financiën schetst in een brief aan de Tweede Kamer van 5 november 2010 wat de regering van plan is met het fiscale partnerschap. Mensen die gehuwd zijn of geregistreerde partners, zijn momenteel automatisch elkaars fiscale partners. Mensen die wel samenwonen, maar geen geregistreerd partnerschap hebben, kunnen kiezen of ze voor de fiscus te boek willen staan als fiscale partners.

 

De regering wil het begrip fiscale partner uitbreiden tot:

  • ongehuwd samenwonenden met een notarieel samenlevingscontract;
  • ongehuwd samenwonenden zonder notarieel samenlevingscontract die samen een kind hebben, voor een pensioenregeling als partner gelden of samen een eigen woning hebben.

 

Deze mensen zijn automatisch fiscale partners; mensen die aan deze criteria niet voldoen, zijn dat niet. De keuzemogelijkheid verdwijnt.


. . . lees verder op Internet

Staatssecretaris Weekers verduidelijkt voorgenomen wijziging rentebetaling bij belastingen

 

Het kabinet heeft plannen om een differentiatie aan te brengen in de te betalen en de te ontvangen heffings- en invorderingsrente. De te betalen rente voor bedrijven en burgers blijft 2,5%, maar de rente die de overheid betaalt bij teruggaaf van belastinggeld is straks 1%. Staatssecretaris Weekers van Financiën laat weten dat de maatregel bedoeld is om sparen bij de fiscus te voorkomen.

 

De differentiatie van 1,5% tussen de te betalen en te ontvangen heffings- en invorderingsrente is opgenomen als ombuiging in het Regeerakkoord. Op basis van de geldende rentepercentages van dit moment (4e kwartaal 2010) zou dat resulteren in een te rekenen rente van 2,5% en een te vergoeden rente van 1%. Met de maatregel wil de staatssecretaris niet het signaal afgeven dat het voor de overheid minder erg is wanneer zij een fout maakt of te laat is met een (terug)betaling dan wanneer een burger dit doet. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat de fiscus als spaarbank wordt gebruikt. De belastingplichtige kan betaling van rente voorkomen of beperken door wijzigingen tijdig door te geven.


. . . lees verder op Internet

Nieuwe vragen en antwoorden over verlaagd btw-tarief bij woningonderhoud

 

Valt het aanbrengen van een dakkapel of een serre onder het verlaagde btw-tarief op arbeidskosten bij woningonderhoud? Op deze en andere vragen heeft het Ministerie van Financiën antwoorden geformuleerd.

 

Lees hier de tweede set met vragen en antwoorden. Deze tweede set is onder andere gebaseerd op de vragen die bij de BelastingTelefoon binnenkomen, vragen van koepelorganisaties en van medewerkers van de Belastingdienst.


. . . lees verder op Internet

Kleinebanenregeling in 2011 voortgezet

 

De regeling kleine banen wordt voortgezet. Werkgevers hoeven ook in 2011 geen premies te betalen voor werknemers tot 23 jaar die minder dan de helft van het minimumloon verdienen. De ministerraad heeft hiermee ingestemd.

 

De jongeren hoeven door de regeling geen inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet te betalen. Voor werkgevers betekent de regeling een lastenverlichting in de loonkosten.


. . . lees verder op Internet

Boetes bij betaalverzuim loonheffingen

 

De coulancetermijn voor het niet of te laat betalen van uw loonheffingen is verkort tot 7 kalenderdagen na de uiterste betaaldatum. Op de site van de Belastingdienst vindt u nu informatie over de boetes bij betaalverzuim.

 

De boete voor het niet of te laat betalen voor de aangiftetijdvakken die beginnen op of na 1 juli 2010, is minimaal 50 euro en maximaal 4.920 euro.


. . . lees verder op Internet

Innovatieregeling mkb verlengd

 

De innovatieregeling voor mkb-bedrijven wordt verlengd. Dat kondigde het ministerie van Economische Zaken en Innovatie aan.

 

De afgelopen vijf jaar deden 2350 bedrijven een beroep op deze innovatieregeling (IPC). Ondernemers gebruiken deze regeling vooral om nieuwe producten te ontwikkelen. Een verplicht onderdeel is samenwerking tussen de deelnemende bedrijven en het verwerven van externe kennis. Wilt u ook in aanmerking komen voor de innovatieregeling?


. . . lees verder op Internet

 


Afmelden

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hiervoor afmelden door dit kenbaar te maken middels het sturen van een mail aan ons kantoor. Klik hiervoor op een van de knoppen bovenaan deze nieuwsbrief.

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die in of via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.