Verkeerde aangifte, toch vergoeding kosten bezwaar

Lees artikel


Eigenwoningrente

Lees artikel

 

Verkeerde aangifte, toch vergoeding kosten bezwaar

 

Heel vaak weten AOW-ers niet precies hoe de AOW-uitkering moet worden aangegeven. Niet zelden komt het voor dat de meestverdiener, meestal de man, de AOW van zijn vrouw aangeeft in zijn aangifte. Voor de vrouw is dat vaak de enige inkomensbron en daarom wordt het gemakshalve maar bij de man aangegeven. Dat is fout. Er wordt daardoor te veel belasting betaald. Als de uitkering bij het inkomen van de man wordt opgeteld, komt dat bovenop zijn eigen inkomen en wordt vaak het tarief uit de tweede, derde of vierde schijf berekend. Als de vrouw dat zelf opgeeft, wordt het tarief van de eerste schijf berekend. Dat kan behoorlijk wat schelen.

 

Nu worden alle gegevens van de Sociale Verzekeringsbank doorgegeven aan de Belastingdienst, dus een inspecteur kan weten dat de aangifte dan onjuist is gedaan en dat er te veel belasting wordt betaald. Met zo'n negen miljoen ingediende aangiftes kan de Belastingdienst natuurlijk niet alles controleren. In het geval dat uiteindelijk leidde tot het arrest van de Hoge Raad van 18 juni 2010 werd de aanslag opgelegd in overeenstemming met de ingediende aangifte.

 

De man kwam op tijd achter zijn fout en diende een bezwaarschift in en verzocht tegelijkertijd om een vergoeding van de kosten in de bezwaarfase. De aanslag werd verlaagd, maar de kostenvergoeding werd geweigerd. Voor een kostenvergoeding is (onder andere) nodig dat de onjuistheid van de aanslag aan onrechtmatigheid van de inspecteur is te wijten. Naar het oordeel van de Hoge Raad is daarvan sprake. Een inspecteur behoort met normale zorgvuldigheid van de aangifte kennis te nemen en deze gegevens te vergelijken met de voor hem beschikbare informatie. Dat hoeft hij natuurlijk niet zelf te doen, maar de computersystemen horen dit te controleren. Indien de inspecteur deze normale zorgvuldigheid niet betracht en daardoor een te hoge aanslag oplegt, is sprake van een aan de inspecteur te wijten onrechtmatigheid.


. . . terug naar boven

Eigenwoningrente

 

De fiscale regelgeving wordt steeds ingewikkelder. De eigenwoningregeling mag wel het schoolvoorbeeld worden genoemd van reparatie na reparatie. Onleesbaar, onbegrijpelijk voor de gewone burger en nodeloos ingewikkeld. Op 10 juni jl. heeft de staatssecretaris weer eens een besluit (het zoveelste) uitgebracht over de eigenwoningrente. Daarin wordt (onder andere) het volgende behandeld.

 

Rente over de lening voor aankoop van de eigen woning is aftrekbaar. De rente voor de financiering van de eigenwoningrente is echter niet aftrekbaar. En ook als u geld leent om de leningskosten te betalen, is de rente in principe niet aftrekbaar. Vaak gebeurt dit doordat u voor de hele aankoop, inclusief de kosten van geldlening, een hypotheek sluit. Voor de financiering van bij de aankoop meegefinancierde kosten van geldlening, zoals notariskosten voor de hypotheek en afsluitprovisie, golden tot nu toe verschillende goedkeuringen en wettelijke regelingen, waardoor deze rente toch aftrekbaar kan zijn.

 

In de periodie 2001 tot en met 2003 was de rente over dergelijke leningen gewoon aftrekbaar. Sloot u een hypotheek voor het hele bedrag van de aankoop en kosten van geldlening, dan mocht u alle rente aftrekken.

 

Voor de jaren 2004 tot en met 2009 was deze rente alleen maar aftrekbaar bij aankoop van een eerste eigen woning, dus voor iemand die voor het eerst een eigen woning kocht. Was iemand al in het bezit van een eigen woning en werd er een nieuwe woning gekocht, dan was de rente over de lening ter financiering van deze kosten van geldlening niet aftrekbaar. Dat had te maken met het invoeren van de bijleenregeling. Een verschil dus tussen starters op de woningmarkt en doorstromers. Het was duidelijk dat dit echt niet kon. Daarom is per 1 januari 2010 de wet zodanig gewijzigd dat de rente op leningen voor de kosten van geldlening voor de woning volledig aftrekbaar is, zowel in de starters- als in de doorstroomsituatie. Tijdens de behandeling van deze wetswijziging werd nog aangegeven dat voor bestaande leningen het regime van vóór 1 januari 2010 blijft gelden. Maar in het besluit van 10 juni 2010 keurt de staatssecretaris ineens goed dat deze leningen toch weer tot de eigenwoningschuld gaan behoren, en is de rente daarop vanaf 1 januari 2010 aftrekbaar.

 

Een voorbeeld ter verduidelijking. U heeft in 2009 uw oude woning verkocht en een nieuwe woning gekocht. Uw eigenwoningschuld voor de nieuwe woning bedraagt 200.000 euro (na toepassing van de bijleenregeling). U heeft de kosten van geldlening ook gefinancierd. Deze bedragen 2.000 euro. In 2009 bedraagt uw eigenwoningschuld 200.000 euro. De rente over de 2.000 euro is niet aftrekbaar. In 2010 is uw eigenwoningschuld 202.000 euro. De rente over dit volledige bedrag is aftrekbaar, dankzij de goedkeurng van de staatssecretaris. Zonder deze goedkeuring zou slechts de rente over 200.000 euro aftrekbaar zijn.


. . . terug naar boven

Belastingplan 2011: Stimulans voor ondernemerschap en innovatie

 

Extra maatregelen om ondernemerschap en innovatie te bevorderen, nieuwe regels in de strijd tegen fraude en belastingontwijking en zeer zuinige auto's blijven fiscaal aantrekkelijk. Dat zijn de belangrijkste punten uit het Belastingplan 2011 van de minister van Financiën.

 

Het Belastingplan 2011 bevat diverse maatregelen die ondernemerschap stimuleren. Zo wordt de vennootschapsbelasting in 2011 met een half procent verlaagd tot 25%. Verder wordt de vennootschapsbelasting over de eerste 200.000 euro aan winst verlaagd tot 20%, waarmee het 'MKB-tarief' definitief wordt gemaakt. Daarnaast krijgt de liquiditeitspositie van het bedrijfsleven een flinke impuls door het verlengen van de verruimde mogelijkheid tot achterwaartse verliesverrekening, de definitieve invoering van de btw-kwartaalaangifte voor alle bedrijven in Nederland en het verlengen van de regeling voor tijdelijke versnelde afschrijving. De fiscale stimuleringsregeling ter compensatie van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) wordt op diverse punten blijvend verruimd en om innovatief ondernemerschap verder te bevorderen wordt de innovatiebox uitgebreid. Tot slot wordt de werkkostenregeling, die in 2011 van kracht wordt, op verzoek van werkgevers nog op een aantal punten verder versoepeld.


. . . lees verder op Internet

Versoepeling werkkostenregeling

 

De werkkostenregeling, die in 2011 van kracht wordt, wordt op verzoek van werkgevers op een aantal punten versoepeld. Demissionair minister van Financiën, Jan Kees de Jager heeft dit bekend gemaakt in het Belastingplan 2011.

 

Werkkleding met een groot bedrijfslogo wordt, anders dan oorspronkelijk de bedoeling was, op nihil gewaardeerd en komt daarmee niet ten laste van het forfait. Daarnaast worden vakliteratuur en de inschrijfkosten van beroepsregisters toegevoegd aan de gerichte vrijstellingen die niet ten koste gaan van het forfait.


. . . lees verder op Internet

Termijn terugvragen btw uit andere EU-landen verlengd

 

Ondernemers die over het jaar 2009 btw terugvragen in een ander EU-land, kunnen deze verzoeken nog tot en met 31 maart 2011 indienen. Dit is een half jaar langer dan gepland. De 27 EU-landen hebben hierover overeenstemming bereikt.

 

Vanaf 1 januari 2010 kunnen Nederlandse ondernemers via een elektronisch portaal bij de Nederlandse Belastingdienst de btw terugvragen, die ze in een ander EU-land hebben betaald. De Belastingdienst stuurt dit verzoek door aan het land van teruggaaf.


. . . lees verder op Internet

Btw-kwartaalaangifte definitief ingevoerd

 

Ondernemers kunnen sinds juli 2009 kiezen om de aangifte en afdracht van btw per kwartaal te doen in plaats van per maand. Deze tijdelijke maatregel wordt structureel gemaakt. Ondernemers kunnen dus ook in 2011 en daarna hun btw-aangifte per kwartaal blijven doen. Dat staat in het Belastingplan 2011.

 

Al eerder dit jaar besloot De Jager om de regeling ook voor 2011 te laten gelden. De verruimde mogelijkheid tot kwartaalaangifte ontstond in 2009. Eind 2010 zou de tijdelijke crisismaatregel vervallen, maar vanwege het succes wordt de regeling nu structureel.

 

Wie per kwartaal aangifte doet, heeft gedurende het kwartaal meer geld in kas en is minder tijd kwijt aan zijn administratie. Maar onderaan de streep betalen deze ondernemers net zo veel belasting als ondernemers die de aangifte per maand regelen.


. . . lees verder op Internet

Voorbeelden verbouwingswerkzaamheden verlaagd btw-tarief

 

Wilt u weten welke verbouwingswerkzaamheden onder het tijdelijke verlaagde btw-tarief van 6% vallen, en welke niet?

 

Bekijk de lijst met voorbeelden van verbouwingswerkzaamheden.


. . . lees verder op Internet

Werkgever mag vordering op werknemer verrekenen met vakantiegeld

 

Een werknemer verspeelt door bewuste roekeloosheid meer dan 2000 euro van zijn werkgever. De (inmiddels ex-)werkgever mag dit bedrag verrekenen met geld dat de werknemer nog tegoed heeft. Aldus de kantonrechter te Breda op 22 juli 2010.

 

De werkgever heeft het recht die schade te verhalen op de ex-werknemer. Het is logisch om die schade te verrekenen met een vordering die de ex-werknemer nog heeft, dus met het vakantiegeld en de compensatie voor de vakantiedagen.


. . . lees verder op Internet

 


Afmelden

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hiervoor afmelden door dit kenbaar te maken middels het sturen van een mail aan ons kantoor. Klik hiervoor op een van de knoppen bovenaan deze nieuwsbrief.

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die in of via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.