Let op persoonlijke aansprakelijkheid voor belastingschulden

Lees artikel


De ZZP'er en het urencriterium

Lees artikel

 

Let op persoonlijke aansprakelijkheid voor belastingschulden

 

In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd door koppelbazen op grote schaal misbruik gemaakt van de BV-vorm. Dit ging als volgt. Men kocht de aandelen van een lege BV. Deze BV sloot contracten met opdrachtgevers voor bijvoorbeeld het inhuren van personeel. De BV stelde het personeel ter beschikking. De BV droeg de loonbelasting, premies en omzetbelasting niet af. De BV werd vervolgens door de koppelbaas leeg gehaald. Als de fiscus in actie kwam, ging de BV failliet en kocht men weer de aandelen van een nieuwe lege BV.

 

Als reactie op deze praktijk is een groot aantal anti-misbruik bepalingen in de wet opgenomen. Eén van de regelingen is de zogenaamde ketenaansprakelijkheid. Degene die personeel inhuurt, is aansprakelijk voor de loonbelasting van het uitzendbureau of van de onderaannemer. Voor de omzetbelasting is een 'verleggingsregeling' ingevoerd. Dit houdt in dat de opdrachtnemer geen BTW in rekening brengt. De opdrachtgever brengt de BTW aan zichzelf in rekening en trekt deze in principe meteen weer af.

 

Directeuren van BV's zijn persoonlijk aansprakelijk voor belastingschulden van de BV in geval van kennelijk onbehoorlijk bestuur. Dit is wat anders dan het nemen van normale ondernemingsrisico's. Voor een succesvolle aansprakelijkheidsstelling moet vaststaan dat de directeur er echt een potje van heeft gemaakt.

 

De Belastingdienst heeft vergaande bevoegdheden om belastingschulden te innen. Voor het uit kunnen oefenen van deze bevoegdheden moet zij natuurlijk wel weten dat er problemen zijn. Zodra vaststaat dat de BV niet meer in staat is haar fiscale verplichtingen na te komen, is de BV daarop verplicht dit tijdig mee te delen aan de belastingontvanger. Bij juiste en tijdige melding is iedere directeur slechts aansprakelijk als de fiscus aannemelijk maakt dat de niet-betaling het gevolg is van kennelijk onbehoorlijk bestuur in de drie voorafgaande jaren. In de praktijk blijkt het erop neer te komen dat als de melding niet of niet tijdig is gedaan, de directeur aansprakelijk wordt gesteld.

 

De latente persoonlijke aansprakelijkheid voor belastingschulden is één van de redenen waarom er van de aansprakelijkheidsbeperking bij de BV niet altijd wat terecht komt. Als een BV zich in zwaar weer bevindt, moet de directie zich zo snel mogelijk beraden over te nemen stappen om aansprakelijkheid in privé af te wenden. Stel dat een BV twee directeuren heeft van wie er één zich met de administratie bezighoudt en de ander met de commercie. De commercieel directeur kan zich niet verschuilen achter deze taakverdeling. Ook hij zal aansprakelijk kunnen worden gesteld.


. . . terug naar boven

De ZZP'er en het urencriterium

 

Aan het fiscale ondernemerschap zijn diverse voordelen verbonden. Een ondernemer die alle fiscale aftrekposten kan benutten, is tot een winst van ruim euro 20.000 geen inkomstenbelasting verschuldigd. Wil men al deze voordelen kunnen incasseren, dan moet aan het zogenaamde urencriterium zijn voldaan. Dat wil zeggen dat op jaarbasis minimaal 1225 uren aan de onderneming moet zijn besteed. Bij een fulltime ondernemer levert deze eis normaliter geen problemen op.

 

Veel ZZP'ers hebben door de economische crisis minder opdrachten. Deze situatie leidt er in de praktijk toe dat men niet aan de urennorm kan voldoen. Dergelijke ondernemers zijn vaak doende met niet-declarabele werkzaamheden zoals het volgen van cursussen, het opleuken van de internetsite en het proberen nieuwe opdrachten binnen te halen. De vraag kan rijzen of dergelijke activiteiten meetellen voor het urencriterium.

 

Op 10 maart 2010 organiseerde het Platform Zelfstandige Ondernemers een congres. Eén van de sprekers was de Minister van Financiën de Jager. Deze ondernemersvriendelijke bewindsman beloofde de urennorm door middel van een besluit te versoepelen. Dat besluit is er gekomen. Er valt in te lezen dat de inspecteurs bij de beoordeling of activiteiten plaatsvinden in het kader van de onderneming enige soepelheid zullen betrachten. Voor de rest bevat het besluit geen nieuws. Want dat ook indirecte activiteiten meetellen voor de urennorm is al lang uitgemaakt in de fiscale rechtspraak. Zo besliste de Hoge Raad al in 2004 dat de uren besteed aan het volgen van de opleiding Algemene Ondernemersvaardigheden in aanmerking komen.

 

Een marktkoopman die achter zijn kraam staat in afwachting van klanten is natuurlijk gewoon bezig zijn onderneming te drijven. Geen inspecteur zal dit betwisten. Moeilijker ligt het voor een ZZP'er die met een kopje koffie en een krantje naast de telefoon zit. De ZZP'er zal een bepaalde activiteit moeten ontplooien die te maken heeft met de administratie, organisatie of profilering van zijn zaak. Het is raadzaam om hiervan een urenadministratie bij te houden. Als de fiscus dan vragen stelt naar aanleiding van de belastingaangifte, komt het sterk over als u onmiddellijk de onderbouwing kunt presenteren. De ZZP'er met te weinig werk, heeft in principe de tijd om zo'n onderbouwing op te stellen.


. . . terug naar boven

Tijdelijke versoepeling verliesverrekening

 

Het kabinet biedt een tijdelijke versoepeling van de verliescompensatiemogelijkheden voor de jaren 2009 en 2010. Veel MKB-bedrijven hebben ermee te maken. Normaal gesproken kan een fiscaal verlies dat in een bepaald jaar wordt geleden alleen maar worden verrekend met de fiscale winst uit het direct daaraan voorafgaande jaar (achterwaartse verliescompensatie) en de fiscale winsten die in de volgende negen jaren worden behaald (voorwaartse verliescompensatie).

 

De tijdelijke verruiming houdt in dat belastingplichtigen in de vennootschapsbelasting voor de belastingjaren 2009 en 2010 ervoor kunnen kiezen om de achterwaartse verliescompensatietermijn te verlengen van één tot drie jaar. Dit betekent dat een in 2009 geleden fiscaal verlies kan worden verrekend met fiscale winsten uit 2006, 2007 en 2008 en een in 2010 geleden fiscaal verlies met fiscale winsten uit 2007, 2008 en 2009. Als daarvoor wordt gekozen, zal dat echter ten koste gaan van de voorwaartse verliescompensatietermijn. Die wordt verkort van negen tot zes jaar.


. . . lees verder op Internet

Hoge Raad bevestigt langere navordering bij jacht op buitenlands vermogen

 

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de Belastingdienst een langere navorderingstermijn mag gebruiken bij de jacht op Nederlandse zwartspaarders in het buitenland. Het gevolg van de uitspraak is dat voor rechtszaken die tot dusver waren aangehouden (o.a. KB-Lux), de inspecteur langer dan vijf jaar de tijd mag nemen om een navordering op te leggen.

 

De navorderingstermijn voor mensen die binnen Nederland vermogen buiten het zicht van de fiscus proberen te houden is vijf jaar. Doordat de Belastingdienst meer tijd kwijt is met het achterhalen en controleren van informatie uit het buitenland, vond de Hoge Raad een langere navorderingstermijn terecht. De Hoge Raad oordeelde dat de Belastingdienst na ontdekking van het verzwegen buitenlandse vermogen een redelijke periode mag nemen om een navorderingsaanslag op te leggen.


. . . lees verder op Internet

Deeltijd-WW beperkt verlengd

 

De instroom in de deeltijd-WW wordt beperkt verlengd, maar de looptijd zal niet langer zijn dat tot 1 juli 2011. Werkgevers die niet eerder gebruik hebben gemaakt van werktijdverkorting of deeltijd-WW kunnen ook na 1 april 2010 een aanvraag doen voor hun werknemers. Hiermee worden sectoren tegemoetgekomen die vanwege langlopende opdrachten na-ijlen in de economische crisis. Zij lopen namelijk het risico pas later in 2010 geconfronteerd te worden met de gevolgen hiervan.

 

De deeltijd-WW is één van de crisismaatregelen van het kabinet en zou aanvankelijk op 1 april 2010 stoppen. Deeltijd-WW is bedoeld voor bedrijven die gedurende de crisis hun vakkrachten willen behouden. Werknemers krijgen voor de uren waarin zij niet werken een WW-uitkering. Inmiddels neemt de algemene onzekerheid van de crisis voor het bedrijfsleven verder af. Gezonde dynamiek wordt belangrijker om Nederland te herstructureren en concurrerend te houden in de wereld. Het te lang openhouden van de deeltijd-WW zou economisch herstel belemmeren. Daarom is deeltijd-WW ook een tijdelijke maatregel.


. . . lees verder op Internet

Hoge Raad fluit Belastingdienst terug inzake privégebruik zakelijke telefoon

 

Werkgevers die hun personeel een mobiele telefoon verstrekken, hoeven daarvoor veel minder belasting te betalen dan de Belastingdienst hun eerder in rekening heeft gebracht. Dat heeft de Hoge Raad beslist in een zaak die jaren heeft voortgesleept, zo meldt Het Financieele Dagblad.

 

Het gaat om navorderingen, die de fiscus heeft opgelegd voor het privégebruik van zakelijke mobiele telefoons in de jaren tot 2007. Tot die tijd gold de regel dat 90% van het gebruik van de mobiele telefoon zakelijk moest zijn. Er mocht dus slechts voor maximaal 10% aan privégesprekken worden gevoerd met de mobiele telefoon van de zaak. Voor werkgevers was dat nauwelijks te bewijzen. De Belastingdienst rekende vervolgens de mobiele telefoon tot het loon en bracht daarvoor euro 22,69 per maand in rekening. Dat leidde, inclusief brutering, tot forse naheffingen.

 

In een procedure heeft de Hoge Raad nu beslist dat het bedrag van euro 22,69 per maand dat de fiscus in rekening bracht, veel te hoog is. Ten onrechte heeft de fiscus ook de abonnementskosten hierbij in rekening gebracht, aldus de Hoge Raad. Ongeveer twee derde van dit bedrag bestaat uit abonnementskosten. De naheffingen van de Belastingdienst moeten dus met twee derde worden verlaagd.


. . . lees verder op Internet

Geldopname uit bv belast als regulier ab-voordeel

 

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) moet het geldbedrag dat hij in 2002 uit zijn bv heeft opgenomen, opgeven als reguliere voordeel uit aanmerkelijk belang. Er is sprake van een onttrekking, aldus rechtbank 's-Gravenhage.

 

Een dga is in 2002 enig aandeelhouder en enig bestuurder van een beheer bv. Hij heeft in 2002 en in de voorafgaande jaren gelden uit de bv opgenomen, in 2002 tot een totaalbedrag van euro 176.945. Voor deze opnamen is geen overeenkomst van geldlening en ook geen andere overeenkomst opgemaakt. Bij de bv zijn de opnamen geboekt in rekening-courant. De stand van de rekening-courant was op 31 december 2001 euro 459.090 en op 31 december 2002 euro 660.675. De dga heeft over de opnamen niets vermeld in zijn achtereenvolgende aangiften inkomstenbelasting.

 

De rechtbank beslist dat de onttrekkingen moeten worden aangemerkt als reguliere voordelen uit aanmerkelijk belang. Reguliere voordelen worden volgens de wet geacht te zijn genoten op het tijdstip waarop zij zijn ontvangen, verrekend, ter beschikking gesteld of rentedragend dan wel vorderbaar en inbaar zijn geworden. Dit houdt volgens de rechtbank in dat het bedrag van euro 176.945, dat dga in 2002 heeft genoten, voor hem een in 2002 genoten regulier ab-voordeel vormt.


. . . lees verder op Internet

 


Afmelden

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hiervoor afmelden door dit kenbaar te maken middels het sturen van een mail aan ons kantoor. Klik hiervoor op een van de knoppen bovenaan deze nieuwsbrief.

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die in of via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.