Ondernemer gaat studeren

Lees artikel


Successiewet gunstig voor ondernemingsvermogen

Lees artikel

 

Ondernemer gaat studeren

 

Studiekosten zijn onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. In de wet wordt gesproken van 'scholingsuitgaven'. Deze aftrek maakt deel uit van de persoonsgebonden aftrek. De studie dient te zijn gericht op een financieel-economische verbetering van de positie in de maatschappij. Voor de aftrek geldt een drempel van euro 500 en een maximum van euro 15.000. Als recht bestaat op aftrek van de vaste bedragen in het kader van de Wet studiefinanciering 2000, wordt het maximum daarmee verhoogd. Als de studie wordt gevolgd als hobby of uit persoonlijke interesse, zijn de kosten niet aftrekbaar. Het motief moet zijn de verwerving van een inkomen. Bovendien moet dit ook redelijkerwijs binnen de mogelijkheden liggen. Als bijvoorbeeld iemand van 65 jaar een universitaire studie filosofie gaat volgen, zal dit waarschijnlijk niet het geval zijn.

 

De kosten van een studie komen ten laste van de winst uit onderneming als de studie wordt gevolgd in het kader van de onderneming of het zelfstandige beroep. Voorbeelden zijn een tandarts die een cursus volgt voor het verrichten van cosmetische ingrepen aan het gebit en een accountant die zich laat bijscholen in de bedrijfswaardering. Als men echter een studie volgt om later een ander vak te gaan uitoefenen, zijn de bijbehorende kosten geen ondernemingskosten maar 'scholingsuitgaven'. Te denken valt aan een deurwaarder die rechten studeert aan de universiteit. Hij zal de te verwerven kennis weliswaar kunnen gebruiken in zijn deurwaarderspraktijk, maar dit is echter onvoldoende reden om de kosten als ondernemingskosten af te trekken.

 

De aftrek als ondernemingskosten zou fiscaal goed uitkomen vanwege het vermijden van het niet-aftrekbare bedrag van euro 500. Bovendien kan een lagere winst tot een hogere zelfstandigenaftrek leiden. Verder kan er nog op worden gewezen dat bij scholingsuitgaven anders dan bij ondernemingskosten geen aftrek kan plaatsvinden van reis- en verblijfkosten. Als men kan volhouden dat een studie gevolgd is in het kader van de onderneming, tellen de geinvesteerde uren mee voor het zogenaamde urencriterium. Dat kan van belang zijn voor de toepassing van de zelfstandigenaftrek. Dit speelde bij een free-lance communicatieadviseur. Zij volgde een zware studie communicatie en wilde de uren meetellen voor het urencriterium. De inspecteur en de belastingrechter wezen dit echter af. De belastingrechter overwoog hierbij het volgende: "Worden de met de studie vergaarde kennis en vaardigheden benut voor het opstarten van nieuwe activiteiten of het verkrijgen van een nieuwe andersoortige klantenkring, dan behoren de kosten niet tot de winst uit onderneming, maar tot de persoonsgebonden aftrek."


. . . terug naar boven

Successiewet gunstig voor ondernemingsvermogen

 

Onlangs is de Successiewet ingrijpend gewijzigd. Deze wet regelt de belastbaarheid van schenkingen en erfenissen. Het tarief tussen ouders en kinderen bedraagt voor de eerste euro 118.000 10% en voor het meerdere 20%. Tot 2010 was het toptarief 27%. Voor de zeer vermogenden is er dus sprake van een verlichting.

 

De oude wet kende een vrijstelling voor ondernemingsvermogen van 75%. Deze vrijstelling heette 'bedrijfsopvolgingsfaciliteit'. Nu wordt zij 'bedrijfsopvolgingsregeling' genoemd. De vrijstelling is verhoogd naar 100% tot euro 1.000.000 en 83% voor het meerdere. De filosofie hierachter is dat de wetgever de overgang van ondernemingen binnen de familie niet wil belemmeren. Velen vinden dat de wetgever met deze vrijstelling doorschiet. De erfgenamen van iemand die zijn bedrijf heeft verkocht voor euro 2.000.000 en korte tijd daarna overlijdt, betalen het volle pond. Als deze persoon iets eerder was overleden en de erfgenamen dus de onderneming hadden geërfd, was de erfbelasting maar een fractie geweest van wat normaliter verschuldigd zou zijn.

 

Onder onderneming valt ook een aandelenpakket in een BV met een onderneming. De verkrijger van het ondernemingsvermogen moet de onderneming minimaal vijf jaar voortzetten. Doet hij dat niet, dan vervalt de vrijstelling met terugwerkende kracht. Hij moet dan alsnog erfbelasting betalen, verhoogd met heffingsrente.

 

De praktijk is vaak dat één van de kinderen het bedrijf voortzet. Dit leidt veelal tot een zogenaamde overbedeling. De andere kinderen krijgen een 'onderbedelingsvordering' op hun broer of zus. Voor de onderbedelingsvordering geldt de vrijstelling niet. Wel kan men hiervoor een beroep doen op een betalingsregeling voor de erfbelasting. Deze belasting hoeft dan pas over tien jaar te worden betaald (met rente).

 

De zeer royale vrijstelling voor ondernemingsvermogen kan mensen op het idee brengen om in het zicht van het overlijden nog snel even een onderneming aan te kopen. Hier moet men echter niet te gemakkelijk over denken. De kinderen moeten namelijk ten minste vijf jaar voortzetten. Bovendien stelt de wet de eis dat de overledene de onderneming minimaal een jaar in zijn bezit gehad moet hebben. Toch lijkt het waarschijnlijk dat de zeer vermogende Nederlanders zullen trachten via de vrijstelling voor ondernemingsvermogen erfbelasting te besparen.


. . . terug naar boven

De Jager versoepelt regels dividendnota voor DGA

 

Minister de Jager van Financiën heeft besloten dat uitreiking van de dividendnota achterwege kan blijven bij dividenduitkeringen aan een directeur-grootaandeelhouder (DGA). DGA's hoeven bij een dividenduitkering van de eigen BV niet langer een dividendnota aan zichzelf te sturen.

 

Een dividendnota is ook niet langer verplicht indien inhouding van dividendbelasting achterwege blijft in het geval dat de deelnemingsvrijstelling van toepassing is of als sprake is van een fiscale eenheid.

 

De overige dividendnota´s mogen voortaan elektronisch worden verstrekt. Een papieren exemplaar is niet langer nodig. Dividendnota's worden opgesteld door financiële instellingen die dividend uitkeren aan klanten die hun aandelen bij de bank in depot hebben gegeven. Het schrappen van miljoenen papieren dividendnota´s per jaar leidt tot een aanzienlijke administratieve lastenverlichting.


. . . lees verder op Internet

Boete inkeerregeling naar 30 procent

 

De inkeerregeling voor zwartspaarders wordt per 1 juli aangescherpt. Sinds 1 januari 2010 betalen inkeerders 15 procent boete. Per 1 juli 2010 wordt dat 30 procent. Staatssecretaris De Jager maakte dit onlangs bekend in de Tweede Kamer. Hij wil de prikkel om zwart geld aan te melden, versterken.

 

Afgelopen jaar meldden meer dan 8.000 zwartspaarders ruim euro 2,2 miljard aan buitenlands vermogen aan bij de Belastingdienst. Inkeerders betalen alsnog de verschuldigde belasting over het vermogen dat zij de afgelopen 12 jaar in het buitenland buiten het zicht van de fiscus probeerden te houden. De boete voor belastingplichtigen die hun zwart geld niet aanmelden, is vorig jaar verhoogd naar 300 procent.


. . . lees verder op Internet

Maak tijdig bezwaar tegen de WOZ-beschikking

 

Elke huiseigenaar heeft onlangs de WOZ-beschikking in de bus gekregen of krijgt die binnenkort. Is de waarde van een huis te hoog ingeschat en doet de eigenaar hier niets tegen, dan betaalt hij het komende jaar teveel belasting. Hoe maakt iemand bezwaar?

 

De nieuwe WOZ-beschikking is bepalend voor de inkomstenbelasting, onroerende zaakbelasting en waterschapsheffing die de woningeigenaar het komende jaar betaalt. Die zijn namelijk gebaseerd op de door de gemeente geschatte waarde van het huis. De eigenaar ontvangt de beschikking ieder jaar.

 

Een bezwaar moet binnen zes weken na dagtekening van de beschikking zijn ingediend. Is deze termijn niet haalbaar, stuur of fax dan alvast een brief waarin onder de kop 'pro forma bezwaarschrift' staat dat het bezwaar binnen bepaalde tijd wordt aangevuld. De eigenaar verliest dan geen rechten. Geef wel aan voor welke datum de gemeente een aanvulling kan verwachten.


. . . lees verder op Internet

De Jager verruimt urencriterium zelfstandigenaftrek voor ZZP’ers

 

Minister De Jager van Financiën geeft zelfstandigen zonder personeel een steuntje in de rug. Om het urencriterium voor de zelfstandigenaftrek te kunnen halen mogen ook uren worden meegerekend die worden besteed aan acquisitie, scholing en het bijhouden van de administratie. De Belastingdienst zal hier soepel mee omgaan. De Jager maakte dit recent bekend . De Jager: "Met deze maatregel geef ik gehoor aan de signalen dat zelfstandigen zonder personeel door de crisis vaak zwaar worden getroffen. Ik reken er op dat de overgrote meerderheid van deze groep hierdoor alsnog in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek."

 

Door de crisis kampen veel ZZP'ers met minder opdrachten, zodat ze moeite hebben met het halen van de norm van 1225 uur om de zelfstandigenaftrek te mogen claimen. ZZP'ers die minder omzet hebben, besteden relatief meer tijd aan acquisitie en scholing en die uren tellen ook mee. Dit geldt ook voor andere niet-declarabele activiteiten zoals het bijhouden van de administratie. De maatregel geldt voor de belastingaangifte over 2009 en 2010.


. . . lees verder op Internet

Meer controle op deponeringsplicht

 

De overheid heeft vorig jaar bijna twee keer zo veel ondernemingen onderzocht die niet aan de verplichting voldeden om hun jaarstukken te deponeren. Ongeveer de helft van de onderzochte bedrijven kreeg een proces-verbaal. Dit meldt het ministerie van Financiën.

 

De Belastingdienst gaat door met de intensieve controle op de naleving van de deponeringsplicht. In 2009 werden 1.061 bedrijven onderzocht. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Tegen 547 van de onderzochte rechtspersonen werd proces-verbaal opgemaakt. Het ging hierbij vooral om lege rechtspersonen.


. . . lees verder op Internet

 


Afmelden

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hiervoor afmelden door dit kenbaar te maken middels het sturen van een mail aan ons kantoor. Klik hiervoor op een van de knoppen bovenaan deze nieuwsbrief.

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die in of via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.