Salaris of dividend voor dga?

Lees artikel


Versnelde afschrijving ter stimulering van de economie

Lees artikel

 

Salaris of dividend voor dga?

 

Een ondernemer die zijn zaak in BV-vorm drijft, wordt directeur-grootaandeelhouder (dga) genoemd. De fiscus eist dat hij zakelijk handelt met zijn BV. Als hij bijvoorbeeld een auto van zijn BV koopt, moet dat tegen dezelfde prijs als de BV aan een willekeurige derde zou berekenen. Als de dga leent van zijn BV moet hij een zakelijke rente betalen. Een dga is in dienstbetrekking van zijn BV.

 

In de belastingwet is geregeld dat het salaris zakelijk moet zijn. Wel wordt hier een bepaalde tolerantiemarge gegund. Zo is bepaald dat het salaris niet meer dan 30% lager mag zijn dan een zakelijk salaris. Er geldt voor het salaris van de dga in 2010 in principe een minimum van euro 41.000. Verder is er in de wet bepaald dat een dga niet minder mag verdienen dan het salaris van de meestverdienende werknemer. Alleen met zeer goede argumenten kan men hier onderuit komen.

 

Tussen belastinginspecteurs en belastingadviseurs wordt regelmatig gediscussieerd over de vraag wat een zakelijk salaris is. Stel dat er in de BV euro 200.000 wordt verdiend en dat de dga ongeveer euro 80.000 nodig heeft voor zijn privé-uitgaven. Het is voor de dga gunstiger om de BV dividend uit te laten keren dan een hoog salaris te nemen. Een hoog salaris is aan de top belast tegen 52%. Als de BV dividend uitkeert, is dit niet aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting van de BV. In het voorbeeld bedraagt het tarief van de vennootschapsbelasting 20%. Het dividend is vervolgens belast met 25% inkomstenbelasting. Het gecombineerde tarief vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting bedraagt 40%. Dit bestaat uit 20% vennootschapsbelasting en 25% over de resterende 80%.

 

Het is voor de dga in ons voorbeeld daarom fiscaal aantrekkelijk om het minimale salaris van euro 41.000 te nemen en het resterende bedrag dat hij voor zijn levensonderhoud nodig heeft als dividend te ontvangen. De fiscus zal echter een hoger salaris eisen. Door het verschil in fiscale druk is het voor de belastingadviseur interessant de ondergrens op te zoeken en is het voor de fiscus interessant om het salaris opwaarts te corrigeren. Het vervelende is dat niemand precies weet wat een zakelijk salaris is.


. . . terug naar boven

Versnelde afschrijving ter stimulering van de economie

 

Als een ondernemer een machine van euro 100.000 koopt, mag hij deze uitgave niet ineens van zijn winst aftrekken. De belastingwet schrijft namelijk voor dat investeringszaken door middel van afschrijving ten laste van de winst worden gebracht. Om de economie te stimuleren is in 2009 de mogelijkheid geopend om investeringen versneld in twee jaar af te schrijven.

 

Van de euro 100.000 mag de ondernemer in 2009 en in 2010 euro 50.000 afschrijven. Hierdoor hoeft de ondernemer minder belasting te betalen. De verwachting van de regering is dat deze maatregel ondernemers aanzet tot het doen van extra investeringen. Aanvankelijk zou deze maatregel alleen gelden voor investeringen die in 2009 waren gedaan. Omdat de crisis langer duurde dan voorzien, geldt de versnelde afschrijving nu ook voor investeringen in 2010.

 

Onder andere de volgende investeringen zijn uitgezonderd: gebouwen, dieren, immateriële activa, software, bromfietsen, motorrijwielen en personenauto's. Wel in aanmerking komen taxi's en personenauto's waarvan de CO2-uitstoot niet meer bedraagt dan 95 gram per kilometer (diesel) of niet meer dan 110 gram per kilometer (benzine). Dat zijn auto's waarvoor de verlaagde bijtelling van 14% voor privé-gebruik geldt.

 

De versnelde afschrijving is leuk voor bedrijven die winst maken en belasting betalen. Bedrijven die verlies lijden, hebben er op het eerste gezicht weinig aan. Voor deze categorie bedrijven zou de versnelde afschrijving wellicht toch een belastingteruggaaf op kunnen leveren door middel van verliesverrekening. Hiervoor is van belang dat een van de crisismaatregelen een uitbreiding is van de zogenaamde 'carry back' van één tot drie jaar. Mogelijk kan via de versnelde afschrijving een fiscaal verlies in 2009 of 2010 worden gecreëerd, welk verlies kan worden verrekend met de belastbare winst van de drie daaraan voorafgaande jaren. Als 'carry back' niets oplevert, zal het verlies met de winst van de negen volgende jaren kunnen worden verrekend.

 

Of de versnelde afschrijving daadwerkelijk tot extra investeringen zal leiden, is de vraag. Hoe het ook zij, ondernemers zullen blij zijn met de belastingvermindering die het oplevert.


. . . terug naar boven

Erfbelasting vanaf 1 januari fors omlaag

 

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Successiewet. Dat betekent dat vanaf 1 januari 2010 de tarieven fors omlaag zijn gegaan, de vrijstellingen voor partners en kinderen groter zijn geworden en ook het erven van een onderneming fiscaal gunstiger is geworden.

 

Door de aanpassingen komen er minder kinderen en partners in aanraking met deze belasting. In totaal betalen straks nog zo'n 500 partners per jaar successiebelasting. De wet wordt tegelijkertijd eenvoudiger en inzichtelijker door vermindering van het aantal tarieven.

 

* De vrijstelling van erfbelasting voor partners gaat omhoog naar 600.000 euro;

 

* De vrijstelling van erfbelasting voor kinderen gaat omhoog naar 19.000 euro;

 

* De tarieven voor partners en kinderen gaan omlaag naar 10 procent over de eerste 118.000 euro en 20 procent over het restant;

 

* De tarieven voor 'derden' zoals neven en nichten gaan omlaag naar 30 procent over de eerste 118.000 euro en 40 procent over het restant;

 

* Het erven van een onderneming met een waarde tot 1 miljoen euro is voor 100 procent vrijgesteld. Voor ondernemingen die meer waard zijn, geldt voor het meerdere een vrijstelling van 83 procent.


. . . lees verder op Internet

Voorwaarden eenmalige verhoogde vrijstelling bij schenking aan kind

 

De eenmalig verhoogde vrijstelling van schenkbelasting voor kinderen tussen 18 en 35 jaar is verhoogd naar euro 24.000 (2009: euro 22.760). Deze eenmalige vrijstelling kan nog verder verhoogd worden naar euro 50.000 als de schenking wordt gebruikt voor de aankoop van een eigen woning of wordt gebruikt voor een dure studie.

 

De verhoogde vrijstelling van schenkbelasting wordt alleen verleend als wordt voldaan aan een aantal voorwaarden.


. . . lees verder op Internet

Teruggaaf buitenlandse btw via Belastingdienst

 

Vanaf 1 januari 2010 kunnen ondernemers via de Nederlandse Belastingdienst de btw terugvragen die ze in een ander EU-land hebben betaald. Verder hoeven Nederlandse ondernemers over veel diensten geen btw meer in rekening te brengen aan zakelijke klanten in de EU. Die berekenen het btw-bedrag in het vervolg zelf en geven het aan in hun aangifte omzetbelasting.

 

De Belastingdienst heeft op www.belastingdienst.nl/eubtw2010 de relevante informatie bij elkaar gezet en zal ondernemers ook met advertenties hierop wijzen.

 

Op 1 januari 2010 zijn de veranderingen in het grensoverschrijdend zaken doen ingegaan. Het is vanaf dat moment bijvoorbeeld mogelijk om btw op benzinebonnen en hotelovernachtingen terug te vragen via de Belastingdienst in Nederland. Dat was voorheen ingewikkeld en voor kleine bedragen niet lonend. De Belastingdienst stuurt het verzoek om teruggaaf door naar de buitenlandse fiscus. Daar moet dan binnen vier maanden een beschikking voor worden afgeven. Vervolgens moet het bedrag binnen tien dagen op de rekening van de ondernemer staan.


. . . lees verder op Internet

Aangifte loonheffingen dga's nog makkelijker

 

De mogelijkheden om makkelijker aangifte loonheffingen te doen voor directeuren-grootaandeelhouders gelden ook voor meewerkende echtgenoten en meewerkende kinderen die niet zijn verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

 

Eerder kon u al lezen dat besloten vennootschappen met alleen een of meer directeuren-grootaandeelhouders (dga's) vanaf 2010 aangifte loonheffingen mogen doen over tijdvakken die nog niet zijn begonnen. Zo kunnen deze bv's in januari aangifte doen voor alle tijdvakken van 2010. Ook hoeven bv's voor hun dga's minder rubrieken in te vullen in hun aangifte.

 

Deze mogelijkheden gelden ook voor meewerkende echtgenoten en meewerkende kinderen van dga's die niet verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen.


. . . lees verder op Internet

 


Afmelden

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hiervoor afmelden door dit kenbaar te maken middels het sturen van een mail aan ons kantoor. Klik hiervoor op een van de knoppen bovenaan deze nieuwsbrief.

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die in of via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.