Thuis lunchen met de auto van de zaak

Lees artikel


Schenkingen aan kinderen vanaf 2010

Lees artikel

 

Thuis lunchen met de auto van de zaak

 

Een belastingplichtige directeur-grootaandeelhouder (DGA) die in dienstbetrekking was bij zijn eigen BV, reed in een auto van ruim Euro120.000 van zijn BV. Hij wilde, begrijpelijkerwijs, de bijtelling wegens privé gebruik ontlopen. Daarvoor is nodig dat er op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé wordt gereden. Dat moet met een sluitende rittenadministratie worden bewezen. In uitzonderingsgevallen kan dat ook op een andere manier worden bewezen, maar dat was hier niet aan de orde.

 

De DGA hield daarom zeer nauwkeurig een kilometeradministratie bij met alle vereiste gegevens. Daaruit bleek een privé gebruik van minder dan 500 kilometer. Maar hij ging wel regelmatig thuis lunchen. Hij woonde immers maar 2,5 kilometer bij zijn huis vandaan.

 

De kilometeradministratie werd wel geaccepteerd, maar de inspecteur zag de kilometers voor het thuis lunchen als privé kilometers en er volgde een enorme bijtelling. Daartegen werd natuurlijk bezwaar en beroep aangetekend en de rechtbank gaf deze man gelijk. De ritten in de ochtend en avond van en naar werk waren zonder meer woon-werkverkeer en daarmee zakelijk. De ritten voor de lunch werden over hetzelfde traject afgelegd.

 

Uit de parlementaire geschiedenis blijkt dat de frequentie van het woon-werkverkeer niet van belang is. De ritten voor de lunch konden daarmee ook tot het woon-werkverkeer worden gerekend, en daarmee waren het zakelijke kilometers.

 

Deze uitspraak is niet alleen voor deze belastingplichtige prettig, maar geldt ook voor reiskosten woon-werkverkeer met een eigen auto. Daar gelden namelijk dezelfde definities voor. Ook daar zouden de kilometers voor het thuis lunchen onder de woon-werkkilometers vallen en de werkgever kan daar dan een belastingvrije vergoeding van Euro 0,19 per kilometer voor geven. Een normale werkgever zal daar waarschijnlijk niet voor voelen, maar voor alle DGA's opent dit onverwachte perspectieven. Deze zullen ongetwijfeld gebruik maken van deze uitspraak om de vergoeding voor woon-werkverkeer aan te passen.

 

Tegen deze uitspraak is wel hoger beroep aangetekend. Het is afwachten hoe Gerechtshof en Hoge Raad hierover zullen denken.


. . . terug naar boven

Schenkingen aan kinderen vanaf 2010

 

Per 1 januari 2010 treedt een grootscheepse wijziging van de Successiewet in werking. In een van de aangenomen amendementen wordt geregeld dat de eenmalig hoge vrijstelling voor schenkingen van ouders aan kinderen tussen de 18 en 35 jaar één keer kan worden verhoogd van Euro 24.000 naar Euro 50.000 als het geschonken bedrag wordt gebruikt voor de aankoop van een eigen woning door het kind (of voor een dure studie, dat is een studie met kosten hoger dan Euro 20.000 per jaar).

 

Voor het aldus geschonken bedrag vervalt dan natuurlijk wel de rente-aftrek. En voor dit bedrag kan dus ook geen kapitaalverzekering eigen woning worden gesloten. Volgens de wettekst zou het hele bedrag van Euro 50.000 moeten worden gebruikt voor de aankoop van de eigen woning. Het bedrag zou niet mogen worden gesplitst in een normale schenking van Euro 24.000 en een schenking voor het huis van Euro 26.000. Dat is natuurlijk raar en dat vonden ook diverse kamerleden. Er zijn daarom in de Eerste Kamer vragen gesteld over deze vrijstelling. En ja hoor. Duidelijke wettekst of niet, de staatssecretaris keurt goed dat slechts het deel van Euro 26.000 wordt gebruikt voor de aankoop van het huis, uitdrukkelijk echter niet voor de aflossing van een bestaande eigenwoningschuld. De twee bedragen (Euro 26.000 en de resterende Euro 24.000) mogen niet in twee verschillende jaren worden geschonken.

 

Bij de aankoop van een nieuw huis zijn er altijd wel extra kosten waarvoor geen eigenwoningschuld kan worden aangegaan, zoals nieuw meubiliar, verhuizing enzovoorts. Deze kosten kunnen dan het beste worden betaald uit het geschonken deel van Euro 24.000. Of dit bedrag wordt gewoon op de bank gezet of ergens anders voor gebruikt. De besteding is vrij. De ouders kunnen voor dit bedrag zelfs een schuldigerkenning regelen bij de notaris. Dan hoeft het geld (nog) niet overgemaakt te worden.

 

Wie vóór 1 januari 2010 al een beroep heeft gedaan op de eenmalig verhoogde vrijstelling voor een schenking aan kinderen, heeft daarna nog eens recht op de additionele vrijstelling van Euro 26.000 (Euro 50.000 minus Euro 24.000). Deze moet dan helemaal worden gebruikt voor de aankoop van het huis.


. . . terug naar boven

Wijzigingen in de belastingheffing per 1 januari 2010

 

Het jaarlijkse eindejaarspersbericht van het Ministerie van Financiën is uitgebracht. Hierin geeft het ministerie een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de rijksbelastingen per 1 januari 2010.


. . . lees verder op Internet

Tweede Kamer akkoord met eenvoudigere BV

 

Het wordt makkelijker om een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bv) op te richten omdat de regels voor deze rechtsvorm worden vereenvoudigd. Onder meer het minimumkapitaal van Euro 18.000 als startkapitaal wordt afgeschaft. Een en ander blijkt uit het wetsvoorstel vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht dat op 15 december 2009 met algemene stemmen door de Tweede Kamer is aangenomen.

 

Ondernemers krijgen meer vrijheid bij de inrichting van kleinere ondernemingen, joint ventures en concerns, waardoor zij beter en sneller kunnen inspelen op veranderingen in de markt en hun concurrentiepositie kunnen versterken. De grotere vrijheid die ondernemers wordt geboden, blijkt vooral uit de ruimere mogelijkheden om in de statuten af te wijken van bepalingen in de wet. Voorbeelden daarvan zijn de mogelijkheid dat iedere aandeelhouder zijn eigen bestuurder benoemt, de uitgifte van stemrechtloze aandelen en meer gelegenheid om besluitvorming buiten de algemene vergadering te laten plaatsvinden.

 

Ook de verplichte blokkeringregeling, de bankverklaring en de accountantsverklaring bij inbreng in natura worden afgeschaft.

 

Wanneer de nieuwe wet in werking treedt is nog niet bekend.


. . . lees verder op Internet

Fiscale veranderingen eigen woning in 2010

 

In 2010 is een aantal belastingregels voor kopers of bezitters van een eigen woning gewijzigd. In het onderstaande artikel zijn de belangrijkste fiscale wijzigingen op een rij gezet. Het betreft veranderingen in de inkomstenbelasting, het successierecht, de overdrachtsbelasting en de omzetbelasting.

 

De belangrijkste wijziging in de inkomstenbelasting is dat de bijleenregeling is vereenvoudigd. Met name voor mensen die met de bijleenregeling en de goedkoperwonenregeling te maken hebben, is deze vereenvoudiging van belang.

 

Verder kunt u uw te koop staande woning nu makkelijker tijdelijk verhuren. Gedurende de periode dat u de woning verhuurt, valt deze in box 3 en heeft u geen recht op renteaftrek. Mocht de woning echter daarna weer leeg in de verkoop komen, dan kunt u onder omstandigheden weer renteaftrek claimen.

 

In het successierecht is er dit jaar veel gewijzigd. Zo zijn de tarieven over het algemeen lager en zijn er ook minder tariefschijven. De meeste vrijstellingen zijn verhoogd. Er verandert met name veel voor ongehuwd samenwonenden en meerrelaties.


. . . lees verder op Internet

Makkelijker aangifte loonheffingen doen voor directeuren-grootaandeelhouders

 

Besloten vennootschappen met alleen één of meer directeuren-grootaandeelhouders (DGA's) mogen vanaf 2010 aangifte loonheffingen doen over tijdvakken die nog niet zijn begonnen. Zo kunnen deze BV's in januari aangifte doen voor alle tijdvakken van 2010. Ook hoeven BV's voor hun DGA's minder rubrieken in te vullen in hun aangifte.

 

De nieuwe mogelijkheid om vooraf aangifte te doen geldt voor BV's die aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • in het bedrijf werkt naast de DGA's geen ander personeel;
  • de DGA's zijn niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

 

Deze regeling geldt ook voor pensioen- en stamrecht-BV's die (naast de uitbetaling van het loon van de DGA) alleen uitkeringen doen waarover geen premies werknemersverzekeringen hoeven te worden betaald.Vooraf aangifte doen is vooral handig als u precies weet hoeveel loon uw DGA's per tijdvak gaan verdienen.

 

Vooraf aangifte doen is vooral handig als u precies weet hoeveel loon uw DGA's per tijdvak gaan verdienen.


. . . lees verder op Internet

 


Afmelden

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen kunt u zich hiervoor afmelden door dit kenbaar te maken middels het sturen van een mail aan ons kantoor. Klik hiervoor op een van de knoppen bovenaan deze nieuwsbrief.

Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die in of via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.