Ga naar onze websiteStuur ons een e-mail

 


De fiscale lotgevallen van de youngtimer

Lees artikel


 


Tijdelijke verhuur van de voormalige eigen woning

Lees artikel


De fiscale lotgevallen van de youngtimer

Voor de auto van de zaak geldt een fiscale bijtelling. Deze bijtelling bedraagt in de meeste gevallen 25% van de cataloguswaarde. In het verleden kochten slimmerds een auto van 30 jaar oud en knapten deze voor veel geld op. Een auto van 30 jaar oud heeft natuurlijk een lage cataloguswaarde. Voor de fiscale bijtelling is namelijk de historische cataloguswaarde beslissend. De wetgever dichtte dit gat in de wet door voor auto's van 15 jaar en ouder te bepalen dat de bijtelling wordt berekend over de huidige waarde in plaats van de cataloguswaarde. Dit werkt wel voor een klassieke Jaguar waar de eigenaar voor euro 25.000 aan heeft verspijkerd. Maar het werkt niet voor een gewone auto. Zo kun je een Mercedes van 16 jaar oud wel krijgen voor euro 3.000. De fiscale bijtelling blijft bij deze waarde beperkt tot slechts euro 750. Deze auto's worden ook wel youngtimers genoemd. Het aardige is dat auto's steeds beter worden. Een goed onderhouden auto gaat gemakkelijk 25 jaar mee.

Omdat dergelijke auto's nogal vervuilend zijn, hebben enkele leden van de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend op grond waarvan de leeftijd van 15 jaar zou worden opgehoogd tot 25 jaar. Dit zou betekenen dat de bijtelling over de Mercedus van 16 jaar gewoon weer over de cataloguswaarde van 16 jaar geleden wordt berekend. En dat is beslist meer dan euro 3.000. Tegen dit voorstel is een lobby gestart. De mensen achter deze lobby hebben hiervoor zelfs een heuse website in het leven geroepen. De lobby is succesvol gebleken.

In het Belastingplan 2010 is geregeld dat de leeftijdsgrens voor de youngtimer 15 jaar blijft. De eigenaar van de youngtimer moet hiervoor wel een bescheiden prijsje betalen. En dat is dat de bijtelling voor deze categorie auto's wordt verhoogd van 25% tot 35%. Voor een auto met een tweedehandswaarde van euro 3.000 betekent dat een extra bijtelling van slechts euro 300.

Het handhaven van de leeftijdsgrens van 15 jaar zal er vast en zeker aan bijdragen dat veel van deze auto's in Nederland blijven om gebruikt te worden voor fiscaal vriendelijk rijden.

. . . terug naar boven



Tijdelijke verhuur van de voormalige eigen woning

Vanaf 2001 is renteaftrek in principe alleen nog maar mogelijk voor de woning die hoofdverblijf is. Er geldt een overbruggingsregeling voor de voormalige eigen woning die te koop staat. Gedurende deze periode heeft de eigenaar recht op renteaftrek voor deze woning. Deze periode is het jaar waarin men naar de andere woning is verhuisd en de daarop volgende twee jaren. Uiteraard bestaat ook renteaftrek voor de nieuwe woning.

Door de problemen op de woningmarkt staan veel woningen langdurig te koop. Sommige eigenaren proberen de financiële pijn te verzachten door de woning tijdelijk te verhuren. Door deze verhuur komt aan de fiscale renteaftrek echter een einde. De woning verhuist naar box 3. De overgang naar box 3 wordt voor de zogenaamde bijleenregeling als verkoop behandeld. Als deze woning een hogere waarde vertegenwoordigt dan de daarop betrekking hebbende financiering, leidt dit in de meeste gevallen tot een lagere renteaftrek voor de nieuwe woning. Het probleem is echter dat er geen geldstroom is om de schuld op de nieuwe woning gedeeltelijk af te lossen.

In het Belastingplan 2010 is een regeling getroffen op grond waarvan men na het beëindigen van de verhuur binnen de overbruggingsperiode weer recht heeft op renteaftrek. Bovendien worden de gevolgen voor de bijleenregeling ongedaan gemaakt. Aanvankelijk zou dit alleen maar gelden voor situaties die vanaf 1 januari 2010 ontstaan. De Staatssecretaris van Financiën heeft echter toegezegd dat ook oude gevallen voor de versoepeling in aanmerking komen. Als u bijvoorbeeld op 15 augustus 2008 bent verhuisd en de oude woning van februari 2009 tot oktober 2009 heeft verhuurd, heeft u vanaf 1 januari 2010 tot 1 januari 2011 weer recht op renteaftrek. Een pleister op de financiële wonde. Na afloop van de overbruggingsperiode komt aan de renteaftrek onherroepelijk een einde. Op dat moment treden ook de gevolgen van de bijleenregeling op. Dit verandert namelijk niet. Laten we hopen dat de woningmarkt snel aantrekt. Dat zou ook veel fiscale problemen met betrekking tot dubbele woonlasten oplossen.

. . . terug naar boven

 

 

 

 


Hoge Raad: maximaal 3 maanden heffingsrente

De Belastingdienst mag voortaan niet meer dan 3 maanden heffingsrente rekenen als u een aanslag moet betalen. Deze
3 maanden gaan in op het moment dat u een aangifte of een aanvulling op een aangifte indient. Deze uitspraak deed de Hoge Raad op 25 september 2009. De uitspraak van de Hoge Raad geldt voor:

  • alle aanslagen die de Belastingdienst heeft opgelegd vanaf 25 september 2009
  • alle aanslagen waartegen u op die datum nog bezwaar kon maken

De Belastingdienst onderzoekt nu hoe deze aanslagen moeten worden herrekend.
Let op! Bij een correctie door de inspecteur geldt de beperking van de heffingsrente niet.
Hebt u een aanslag ontvangen waarvoor de uitspraak van de Hoge Raad geldt? En moet u volgens die aanslag meer dan
3 maanden heffingsrente betalen? Dan krijgt u vanzelf de te veel betaalde heffingsrente terug. De Belastingdienst gaat dit centraal regelen. U hoeft zelf dus geen bezwaar te maken tegen de heffingsrente.
Let op! U moet de aanslag wel op tijd betalen. Het gaat dan om het hele bedrag dat op de aanslag staat, dus ook de heffingsrente.

. . . lees verder op Internet


 

Tweede Kamer akkoord met lagere tarieven schenken en erven

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Successiewet. Tarieven voor schenken en erven worden fors verlaagd, vrijstellingen voor partners en kinderen gaan omhoog en het erven van een onderneming wordt eenvoudiger. Door het verhogen van de vrijstellingen zullen minder mensen successiebelasting hoeven te betalen. In totaal zullen nog maar 500 partners per jaar deze belasting hoeven te betalen. Bovendien daalt het aantal kinderen dat successiebelasting betaalt met een kwart. De wet wordt tegelijkertijd eenvoudiger en inzichtelijker door vermindering van het aantal tarieven van 28 naar 4.

  • De vrijstelling van erfbelasting voor partners gaat omhoog naar 600.000 euro;
  • De vrijstelling van erfbelasting voor kinderen gaat omhoog naar 19.000 euro;
  • De tarieven voor partners en kinderen gaan omlaag naar 10 procent over de eerste 118.000 euro en
    20 procent over het restant.

Constructies waarbij de wet wordt ontdoken worden aangepakt. Het gaat dan om vermogen wat in het buitenland gestald is en niet wordt opgegeven aan de Belastingdienst, bijvoorbeeld trustvermogen. Voortaan wordt het vermogen dat is ingebracht in trusts toegerekend aan de inbrenger.
Het wetsvoorstel wordt nog in de Eerste Kamer behandeld en treedt naar verwachting in werking op 1 januari 2010.

. . . lees verder op Internet


 

Bank failliet, wie krijgt wat?

Het lijkt simpel: als een bank failliet gaat, zijn de spaartegoeden tot honderdduizend euro gegarandeerd. Maar de vraag wie wat krijgt en wie de rekening moet betalen, is niet zo eenvoudig te beantwoorden.
Gedupeerde klanten van DSB krijgen hun spaargeld inclusief deposito's en wat er op hun betaalrekening staat terugbetaald tot een ton. Zo is de garantieregeling en die geldt niet alleen voor particulieren maar ook voor kleine bedrijven en verenigingen. Maar zogeheten achtergestelde deposito's vallen niet onder de garantie, evenmin als lijfrentes en kapitaalverzekeringen.

Hoeveel gedupeerden terugkrijgen, ligt gecompliceerder. De garantie geldt per persoon, niet per rekening. Dat brengt met zich mee dat voor stellen met een en/of rekening de garantie wordt verdubbeld tot 200.000 euro. Opgebouwde maar nog niet uitgekeerde rente wordt ook vergoed. In totaal garandeert de regeling 365 miljard euro aan spaartegoeden, ofwel 22.000 euro per Nederlander.

Veelal wordt vergeten dat bij faillissement de tegoeden van de klant worden verrekend met de openstaande schuld, bijvoorbeeld een hypotheek of consumptief krediet. Wie 50.000 euro spaargeld heeft bij DSB maar ook een woningschuld van twee ton, krijgt niets terug maar houdt een lagere schuld over.

. . . lees verder op Internet


 

Belastingdienst krijgt gegevens honderden zwartspaarders

De Belastingdienst heeft via een tipgever de gegevens bemachtigd van enkele honderden Nederlandse zwartspaarders bij verschillende banken in Europa. Staatssecretaris De Jager schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. De informatie bevat onder meer de namen, woonplaatsen, rekeningnummers en telefoonnummers van de rekeninghouders. Met deze informatie kan de Belastingdienst een grote slag slaan in de aanpak van zwartspaarders. De verwachting is dat in veel gevallen een forse boete en naheffing het resultaat zijn. Sinds begin dit jaar is de aanpak van zwartsparen een speerpunt van de Belastingdienst. Zwartspaarders zijn belastingplichtigen die jarenlang geld buiten het bereik van de Belastingdienst hebben gehouden.

. . . lees verder op Internet

 

 

 

 

 



Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.