Ga naar onze websiteStuur ons een e-mail 

 


Onderneming met aanloopverlies

Lees artikel


 


De stamrecht-BV

Lees artikel


Onderneming met aanloopverlies

Het aantal ondernemingen dat bij de verschillende Kamers van Koophandel is ingeschreven is de afgelopen jaren fors gestegen. De toename zit 'm voor een belangrijk deel in de zogenaamde ZZP'ers. Zelfstandigen zonder personeel. Te denken valt aan adviseurs, tekstschrijvers, IT'ers, taxi-bedrijven en klusbedrijven. Als een ondernemer zich bij de Kamer van Koophandel meldt, zal hij dat vermoedelijk ook bij de Belastingdienst doen.

Omdat er nogal wat fiscale voordelen kleven aan het ondernemerschap, zal de Belastingdienst niet zonder meer de status van ondernemer toekennen. Daarbij moet worden aangetekend dat de eisen voor btw-ondernemerschap soepeler zijn dan voor de inkomstenbelasting. Niet ongebruikelijk is dat een starter in het begin meer kosten heeft dan opbrengsten. Met andere woorden, aanloopverliezen. Men moet visitekaartjes laten drukken, reclame maken, investeringen doen etc. terwijl het enige tijd duurt voordat er voldoende klanten zijn. Een negatief fiscaal inkomen kan worden verrekend met de positieve inkomsten van de drie voorafgaande jaren.

Voor het accepteren van het ondernemerschap beoordeelt de fiscus of winst redelijkerwijs is te verwachten. De termen redelijk en redelijkerwijs kom je in het recht vaak tegen. Voor de beoordeling van het ondernemerschap gaat het erom dat het onvoldoende is als alleen de ondernemer vindt dat er een reële kans op winst is, maar dat hij ook anderen daarvan moet kunnen overtuigen. Daar staat tegenover dat een belastingambtenaar niet alleen op zijn subjectieve oordeel over de eventele kans van slagen van een onderneming mag afgaan. Het ondernemerschap moet zo objectief mogelijk worden beoordeeld. Als belastingambtenaar en ondernemer niet tot een vergelijk komen, kan de kwestie worden voorgelegd aan de belastingrechter. De fiscale rechtspraak kent tal van voorbeelden van geschillen omtrent het ondernemerschap.

In twijfelgevallen kan gebruik worden gemaakt van de zogenaamde stallingsregeling. Op grond van deze regeling kunnen de kosten die men in de voorbereidingsjaren heeft gemaakt fiscaal worden afgetrokken in het eerste jaar dat een onderneming is komen vast te staan. Te denken valt aan kosten van adviseurs, reis- telefoon- en portokosten. Men moet zich echter niet te snel hiermee laten afschepen. De regeling is namelijk alleen bedoeld voor de echte twijfelgevallen.

. . . terug naar boven



De stamrecht-BV

Door het slechte economische klimaat moeten veel bedrijven kosten besparen. Een voor de hand liggende manier om dit te doen is het ontslaan van medewerkers. Personeel dat moet afvloeien heeft in de meeste gevallen recht op WW. Daarnaast geeft de werkgever soms een ontslagvergoeding. Hoe langer het dienstverband, hoe hoger deze vergoeding. Als de werknemer het bedrag aanwendt voor een zogenaamde periodieke uitkering, kan hij de belastbaarheid uitstellen. Niet de ontslagvergoeding is dan belast maar de uitkeringen. De Wet loonbelasting stelt eisen aan de periodieke uitkering. Zo moeten de uitkeringen uiterlijk ingaan op de 65ste verjaardag.

De periodieke uitkering kan bij een verzekeringsmaatschappij worden bedongen. Het is echter ook mogelijk om de uitkering onder te brengen bij een eigen BV. Zo'n BV wordt door accountants en belastingadviseurs stamrecht-BV genoemd. Dit kan interessant zijn als de betrokkene een onderneming wil starten en het kapitaal wil gebruiken om de onderneming te financieren. Het kapitaal moet belegd worden. Een onderneming is in dit kader een toegestane vorm van beleggen. Het is weliswaar zeer risicovol, maar de Belastingdienst accepteert het. Als de onderneming van de grond komt, zal de BV in staat zijn in de toekomst uitkeringen te doen. Als de onderneming mislukt, zal de BV wellicht geen uitkeringen kunnen doen. Voor de fiscus valt er dan geen belasting te heffen, maar dat is all in the game.

Bij het opzetten van een stamrecht-BV moet men ter vermijding van fiscale problemen bepaalde spelregels in acht nemen. De gouden handdruk moet in de BV worden gestort, daarnaast moet de oprichter 18.000 euro aandelenkapitaal storten. Er moet een zogenaamde stamrechtovereenkomst worden gesloten. Deze overeenkomst moet zo worden vormgegeven dat de BV een bepaalde winst kan behalen. Dit heeft te maken met het door de fiscus geëiste zakelijk handelen. De BV moet een administratie voeren, een jaarrekening opmaken en belastingaangifte doen. Het inroepen van deskundige hulp is hierbij noodzakelijk.

. . . terug naar boven

 

 

 

 


Aangescherpte regeling deeltijd WW 20 juli van start

Vanaf 20 juli kunnen bedrijven weer gebruik maken van de nieuwe aangescherpte deeltijd-WW. Minister Donner van Sociale Zaken wil dat bedrijven zorgvuldiger kijken op welke manier ze gebruik maken van de regeling, zodat meer bedrijven van de regeling gebruik kunnen maken. Daarnaast zijn ook strengere regels voorzien om fraude met de deeltijd WW te voorkomen.
De aangescherpte regels zijn er gekomen naar aanleiding van de conclusies van de evaluatie na drie maanden deeltijd WW. Uit de evaluatie bleek dat veel bedrijven voor het overgrote deel van het personeel deeltijd WW aanvroegen. Dat betekent dat de regeling maar door weinig bedrijven gebruikt zou kunnen worden. Ook is het doel van de regeling dat bedrijven de deeltijd-WW gebruiken om een substantiële, tijdelijke terugval in orders op te vangen, maar niet om pijnlijke beslissingen over een reorganisatie lang voor zich uit te schuiven.
Bedrijven kunnen zelf bepalen in welke mate zij de deeltijd WW nodig hebben en voor welk deel van hun personeel. Wel komt er een drempel. Bedrijven moeten de werktijd van werknemers met minstens 20 procent verkorten en het voornemen hebben minimaal zes maanden van de regeling gebruik te maken. Ook wordt de regeling zo aangepast dat naarmate bedrijven meer personeelsleden in de deeltijd-WW plaatsen, zij er korter gebruik van kunnen maken. Als minder dan 30 procent van het personeel er gebruik van maakt, mag de uitkering 15 maanden duren. Tussen 30 en 60 procent is dit 12 maanden en bij meer dan 60 procent wordt de duur 9 maanden. Ook gaat de verlenging niet meer met periodes van zes maanden, maar met periodes van drie maanden, zodat bedrijven bewuster omgaan met extra gebruik van de regeling.

. . . lees verder op Internet


 

Europees Hof steunt Nederland in strijd tegen zwartspaarders

Op 11 juni 2009 heeft het Europees Hof de Belastingdienst in het gelijk gesteld in twee zaken van belastingplichtigen met zwart geld op spaarrekeningen in het buitenland. In beide zaken heeft de Belastingdienst na ontdekking van de buitenlandse bankrekeningen navorderingsaanslagen opgelegd over de laatste 12 jaar. De Hoge Raad heeft op 12 maart 2008 aan het Europees Hof de vraag voorgelegd of de Belastingdienst over zoveel jaar terug mag navorderen. Bij verzwegen inkomsten uit Nederland mag namelijk maar over een periode van 5 jaar worden nagevorderd.

Het Europees Hof heeft nu uitgesproken dat deze langere navorderingstermijn is gerechtvaardigd, vanwege de doeltreffendheid van fiscale controles en om belastingfraude te bestrijden. Het is ook gerechtvaardigd om over al die jaren boetes op te leggen in de situatie dat geen sprake is van vrijwillige inkeer.

. . . lees verder op Internet


 

Fiscaal stimuleringspakket juli 2009

Het kabinet heeft een fiscaal stimuleringspakket doorgevoerd, om de gevolgen van de economische crisis te beperken. De volgende nieuwe fiscale regels gelden per 1 juli, waarvan enkele met terugwerkende kracht, waaronder:

  • verruiming faciliteiten speur- en ontwikkelingswerk
  • verlaging mkb-tarief vennootschapsbelasting
  • lagere btw bij isolatiewerkzaamheden
  • energie-investeringsaftrek huurwoningen
  • depotstelsel vervangt g-rekeningenstelsel

. . . lees verder op Internet


 

Motorrijtuigenbelasting voor zeer zuinige auto’s afgeschaft

Staatssecretaris De Jager gaat met ingang van 1 januari 2010 de motorrijtuigenbelasting voor zeer zuinige auto’s afschaffen. Onder zeer zuinige auto’s worden personenauto’s verstaan met een CO2-uitstoot van maximaal 95 g/km (diesel) of maximaal 110 g/km (benzine).
In de brief kondigt staatssecretaris De Jager nog een aantal vergroeningsmaatregelen aan:

  • voor elektrische auto's wordt een verlaagde bijtelling (auto van de zaak) ingevoerd van 10 procent en de BPM-vrijstelling voor deze auto's wordt verlengd tot 2018.
  • De BPM-bonus (belastingverlaging) voor zuinige personenauto’s (auto’s net boven vrijstellingsgrens voor zeer zuinige auto’s) wordt in 2010 fors verhoogd. De aanschafprijs van zo'n zuinige personenauto gaat hierdoor verder omlaag.
  • Vanaf 1 januari 2011 wordt een Euro-6 stimulans voor dieselpersonenauto’s geïntroduceerd in de BPM.
  • Er komt een fiscale faciliteit in de afvalstoffenbelasting voor de sanering van oude stortplaatsen.

. . . lees verder op Internet

 

 

 

 

 



Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.