Ga naar onze websiteStuur ons een e-mail 

 


De auto van de zaak tijdens vakantie


Lees artikel


 


Vrijstelling schenkingsrecht bij minvermogenden

Lees artikel


De auto van de zaak tijdens vakantie

Werknemers die de auto van de zaak mede voor privé-doeleinden gebruiken, worden fiscaal aangeslagen voor 25 procent van de cataloguswaarde. Dit blijft alleen achterwege als de auto op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé wordt gebruikt. De belasting over de bijtelling betekent een forse aanslag op het gezinsbudget. Zo kost een auto van euro 40.000 bij een belastingtarief van 52 procent euro 5.200. Dit is euro 433 per maand.

Uit onderzoeken van de Belastingdienst blijkt dat er met de bijtelling nogal wordt gesjoemeld. Mensen zeggen niet privé te rijden, terwijl ze dat wel doen. Zij stellen een valse rittenadministratie op. Sinds enige jaren controleert de Belastingdienst dit met flitsauto's. Er worden foto's van kentekens gemaakt bij de Efteling, bij de grensovergang naar België etc. Deze foto's worden vergeleken met de opgevraagde kilometeradministraties. Als een werknemer door de mand valt, moet hij de belasting alsnog betalen. Het gaat hier om grote bedragen. De navordering gaat vaak over meerdere jaren. Daarboven op komt nog een boete van, zeg, 50 procent.

De publiciteit heeft z'n werk gedaan. Veel auto-van-de-zaak-rijders die de belasting over de bijtelling niet betalen, durven niet meer met de zakenauto op vakantie te gaan. Er wordt gezocht naar oplossingen. Eén van de oplossingen waar men mee komt, is dat de auto gedurende de vakantie van de werkgever wordt gehuurd. Uiteraard voor een niet al te hoge huurprijs. De gedachtengang is dat als de auto van de baas wordt gehuurd, het geen auto van de zaak meer is. Deze oplossing is helaas niet effectief. In de belastingwet staat dat de auto door de werkgever mede voor privé-doeleinden ter beschikking wordt gesteld. Verhuren is gewoon een vorm van ter beschikking stellen. Verder wordt gedacht dat men de bijtelling wellicht kan beperken tot de vakantieperiode. Buiten de vakantieperiode rijdt men immers niet privé. Ook deze redenering snijdt helaas geen hout. De 500-km-toets is op jaarbasis. Als men een half jaar totaal niet privé rijdt en een half jaar wel, is toch de volledige bijtelling van toepassing.

Als u tijdens de vakantie in een "zakenauto" wilt rijden, zonder de bijtelling over u af te roepen, zult u een auto bij een ander dan de werkgever moeten huren. U zult de Volvo V70 van de werkgever moeten laten staan en bij een verhuurbedrijf een andere Volvo V70 moeten huren. Dat is inderdaad een vorm van kapitaalvernietiging. Maar het kan een zinvolle aktie zijn om de bijtelling te voorkomen.

. . . terug naar boven



Vrijstelling schenkingsrecht bij minvermogenden

Een neef van u staat op het punt met zijn zaak failliet te gaan. Men doet op u een klemmend beroep hem van de financiële ondergang te redden. U besluit euro 25.000 op zijn bankrekening te storten. Daarna vraagt u zich af of hier schenkingsrecht over moet worden betaald. Het schenkingstarief voor neven begint bij 41 procent en loopt op tot 68 procent. Om de onfortuinlijke neef netto euro 25.000 in handen te spelen, zou u ruim euro 42.000 kwijt zijn. En dat is nou ook weer niet de bedoeling. In de voorgestelde herziening van de Successiewet wordt het derdentarief trouwens fors verlaagd naar 30 procent voor de eerste euro 125.000.

Als u zichzelf in deze casus herkent, kunnen wij u gerust stellen. Er geldt namelijk een vrijstelling voor schenkingen aan iemand die zijn schulden niet kan betalen, terwijl de schenking is bedoeld voor de aflossing van die schulden. De vrijstelling is bedoeld voor personen die financieel aan de grond zitten. Waar de grens precies ligt, is niet duidelijk.

Stel dat u euro 25.000 aan uw kind schenkt om hem in staat te stellen daarmee ineens zijn studieschuld af te lossen. Als het kind deze schuld uit zijn toekomstige inkomen geleidelijk kan aflossen, is de vrijstelling niet van toepassing. Stel een van uw kinderen heeft zijn huis met verlies verkocht. De opbrengst is minder dan de schuld die hij voor dat huis was aangegaan. Als het kind de restschuld eenvoudig bij een bank kan herfinancieren, zal de vrijstelling waarschijnlijk niet van toepassing zijn. Maar als herfinanciering problematisch is, kan er belastingvrij aan het kind worden geschonken. Gezien de problematische huizenmarkt zal deze situatie zich steeds vaker voordoen.

Men kan de vrijstelling op eigen houtje toepassen. Met andere woorden, men hoeft er niet bij de Belastingdienst om te verzoeken. Wel zou men zekerheidshalve de belastinginspecteur kunnen vragen of hij uw mening over de vrijstelling deelt. De ervaring leert echter dat de Belastingdienst geneigd is de vrijstelling beperkt te interpreteren. En dat is ook wat je kunt verwachten als je bij de duivel te biecht gaat.

... terug naar boven

 

 

 

 


Belastingdienst gaat soepeler om met belastingschulden ondernemers

Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft de Belastingdienst opdracht gegeven soepeler om te gaan met bedrijven die door de economische crisis een betalingsachterstand bij de fiscus hebben.
Bedrijven die tijdelijk te maken hebben met een liquiditeitsprobleem en daardoor hun belasting niet kunnen betalen, kunnen in overleg met de Belastingdienst daarvoor uitstel krijgen. In de praktijk gaat het bijvoorbeeld om situaties waarin een ondernemer geen financiële ruimte heeft om de belasting over bijvoorbeeld het vakantiegeld of eindejaarsuitkering te betalen. Belangrijkste voorwaarden zijn dat het om een levensvatbare onderneming moet gaan, dat de onderneming belastingschuld later zal kunnen voldoen en dat er concreet kan worden aangeven voor welke periode het uitstel noodzakelijk is.

. . . lees verder op Internet



Versoepeling voorwaarden verliesverrekening over 2008

Staatssecretaris De Jager versoepelt de voorwaarden om ondernemingsverliezen over 2008 te verrekenen. De fiscale maatregel maakt deel uit van het fiscaal stimuleringspakket van het kabinet om de crisis te bestrijden.

De versoepelingen zijn:

  • De Belastingdienst mag een verlies voorlopig verrekenen voordat aangifte is gedaan over 2008. De ondernemer moet dan wel aan de hand van een (voorlopige) jaarrekening aannemelijk maken dat hij verlies heeft geleden.
  • De Belastingdienst mag een voorschot geven op de voorlopige verrekening van een verlies als alleen nog maar een voorlopige aanslag is opgelegd over het jaar waarmee kan worden verrekend.

Daarbij geldt de volgende voorwaarde:

  • Ondernemers sturen een onderbouwd en ondertekend verzoek om een voorschot op de terugwenteling van een verlies aan de bevoegde inspecteur. Het doen van het verzoek houdt ook in dat:
    • de Belastingdienst het voorschot verrekent met het bedrag van de definitieve verrekening van het verlies
    • ondernemers het voorschot terugbetalen voor zover het bedrag van de definitieve verrekening van het verlies lager is dan het voorschot. Over dit bedrag is heffingsrente verschuldigd.

Het kabinet wil met deze maatregel de liquiditeitspositie van bedrijven ondersteunen.

. . . lees verder op Internet



Belastingenvelop verdwijnt

De Belastingdienst houdt op met het versturen van brieven. Zowel bedrijven als particulieren zullen in de toekomst op internet een eigen beveiligd betalingsoverzicht krijgen. Dat blijkt uit vertrouwelijke notities van de Belastingdienst. De fiscus hoopt particulieren en bedrijven met het digitale overzicht sneller inzicht te geven in hun belastingschuld en de toeslagen of aftrekposten. Staatssecretaris De Jager probeert met deze operatie de belastingbetaling sterk te vereenvoudigen.

Belastingbetalers kunnen met de nieuwe tool gegevens als inkomen, hypotheek en aantal kinderen direct online aanpassen. Met de bijgewerkte opgave kan de Belastingdienst voor bedrijven een veel accuratere aanslag opleggen. Dit bespaart de fiscus miljoenen naheffingen.

De Belastingdienst wil volgens de notities eind 2009 beginnen met de webpagina.

. . . lees verder op Internet



Staatssecretaris De Jager verbetert positie directeur-grootaandeelhouder

Staatssecretaris De Jager kondigt een aantal maatregelen aan om de positie van de directeur-grootaandeelhouder (DGA) te verbeteren. Zo wordt het mogelijk om tijdens leven een aandelenpakket door te schuiven naar de opvolger. Met betrekking tot vermogen dat vanuit privé aan de BV ter beschikking wordt gesteld worden verzachtende maatregelen voorgesteld. En de gebruikelijkloonregeling vervalt als het gebruikelijk loon niet hoger is dan euro 5000 per jaar.

In de inkomstenbelasting wordt het mogelijk om ook bij schenking van een aanmerkelijk belang (meer dan 5% van de aandelen in een onderneming) gebruik te maken van een doorschuiffaciliteit. Nu kan dat alleen nog maar bij het vererven van een aanmerkelijk belang. De doorschuiffaciliteit geldt alleen voor zover de BV waarvan deze aandelen worden doorgeschoven een materiële onderneming drijft. Dit vereiste zal ook gaan gelden voor de doorschuiffaciliteit bij vererven van aanmerkelijkbelangaandelen (waarbij een overgangsregeling zal worden getroffen). Beide doorschuiffaciliteiten zorgen ervoor dat een belastingclaim geen hindernis meer vormt bij bedrijfsopvolging.

. . . lees verder op Internet

 

 

 



Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.