Ga naar onze websiteStuur ons een e-mail 

 


De hardheidsclausule


Lees artikel


 


Fiscale behandeling van de restschuld bij verkoop woning

Lees artikel


De hardheidsclausule

Belastingwetgeving wordt steeds ingewikkelder.
Dat komt omdat er rechtvaardigheid op de vierkante centimeter wordt nagestreefd. Er wordt een uitzondering gemaakt of een uitzondering op een uitzondering et cetera. Als de Belastingdienst vervolgens aanslagen gaat opleggen, blijkt het vaak allemaal net even anders uit te pakken. De bal ligt dan bij het ministerie van Financiën dat door middel van besluiten allerlei verzachtingen aanbrengt. Het gebeurt ook dat een individuele belastingbetaler wordt geconfronteerd met belastingwetgeving die in zijn bijzondere geval zeer onbillijk uitpakt. Hiervoor bestaat de zogenaamde hardheidsclausule. Deze geeft een wettelijke bevoegdheid aan de Belastingdienst om in bijzondere situaties van de wet af te wijken. Een beroep op deze clausule moet bij het ministerie van Financiën worden ingediend. Hieronder een aantal voorbeelden.

Stel iemand moet belasting betalen over bijverdiensten.
Door hoge kosten van schoolgaande kinderen komt de belastingaanslag bijzonder ongelegen. Dit is geen situatie waarbij een beroep op de hardheidsclausule kans van slagen heeft. Met gezinsomstandigheden is in de belastingwet al rekening gehouden. Stel de verkoper bij een BMW-dealer rijdt in een BMW van de zaak. Dat is een leuke secundaire arbeidsvoorwaarde, totdat hij op het loonstrookje ziet hoeveel belasting over de fiscale bijtelling moet worden betaald. In het verleden is hier een beroep op de hardheidsclausule gedaan. Zo'n verkoper is door zijn functie min of meer verplicht om in een auto te rijden met een veel hogere catalogusprijs dan past bij zijn inkomen. Het ministerie van Financiën heeft echter herhaaldelijk aangegeven dat dergelijke verzoeken worden afgewezen.

Als een ondernemer zijn eenmanszaak in een BV omzet, moet hij in principe met de fiscus afrekenen over de in het bedrijf aanwezige goodwill, de meerwaarde van het pand et cetera.
Als de ondernemer een BV opricht en zijn eenmanszaak daarin onderbrengt, kan hij ter vermijding van afrekening een beroep doen op de "geruisloze inbreng". Maar deze regeling geldt niet als de ondernemer zijn eenmanszaak in een bestaande BV wil onderbrengen. In bepaalde gevallen geeft de fiscus echter ontheffing van deze eis. Dat is het geval als de activiteiten van de BV vergelijkbaar zijn met die van de eenmanszaak.

Pieter woont ongehuwd samen met Marian. Hij lijdt aan een ernstige ziekte. Op zijn sterfbed zegt hij dat zijn huis naar Marian moet gaan. Dat is juridisch echter niet geldig. Omdat Pieter geen testament heeft gemaakt vereft zijn huis naar zijn ouders en broers en zussen, die het vervolgens aan Marian schenken. Dat betekent volgens de letter van de wet eerst heffing van successierecht en vervolgens schenkingsrecht tegen het hoogste tarief. Op basis van de hardheidsclausule wordt in zo'n geval Marian geacht het vermogen rechtstreeks van Pieter te hebben verkregen.

. . . terug naar boven



Fiscale behandeling van de restschuld bij verkoop woning

De fiscale renteaftrek heeft bevorderd dat veel mensen hoge schulden zijn aangegaan. Banken en andere hypotheekverkopers wezen op de immer stijgende huizenprijzen. Wat zul je je dan druk maken over een hoge schuld als je huis volgend jaar al weer tienduizenden euro's meer waard zal zijn. Inmiddels is in volle omvang de schaduwzijde van excessieve woningfinancieringen duidelijk geworden. Veel woningbezitters zijn in financiële moeilijkheden geraakt. En het komt steeds vaker voor dat men bij de verkoop van een woning met een restschuld blijft zitten. Valt daar fiscaal misschien nog iets mee te doen?

De rente voor een lening ter financiering van een eigen woning is fiscaal aftrekbaar. Als de woning wordt verkocht, moet de hypotheekschuld worden afgelost. Het zekerheidsrecht dat de bank op de woning heeft, vervalt dan immers. Als de opbrengst van de woning onvoldoende is, ontstaat er een restschuld. Als spaargeld ontbreekt, zal er voor dit bedrag een nieuwe lening moeten worden geregeld. Of deze lening wordt opgenomen bij een bank of bij familieleden, maakt fiscaal geen verschil. Omdat de woning is verkocht, is fiscaal geen sprake meer van een woninglening. De schuld valt in box 3. Je hebt hiervoor geen renteaftrek. Meestal is er in zo'n situatie sprake van een negatief box 3-vermogen, waar je fiscaal niets aan hebt.

Het maakt geen verschil of de restschuld wordt meegenomen bij de financiering van een nieuwe woning. Stel dat de bank daartoe bereid is. De rente over de restschuld is ook dan niet fiscaal aftrekbaar. Enkele onfortuinlijke woningbezitters hebben bij het ministerie van Financiën gevraagd of de renteaftrek toch niet kan worden verleend. Als er zich bij de toepassing van de belastingwet onbillijkheden van overwegende aard voordoen, kan namelijk een beroep worden gedaan op de zogenaamde hardheidsclausule. Dergelijke verzoeken worden echter afgewezen als het de financiering van de restschuld betreft.

Tot slot nog de bijleenregeling. Als een negatieve overwaarde wordt gerealiseerd, ontstaat er een negatieve eigenwoningreserve. Deze kan vijf jaar lang worden verrekend met een positieve eigenwoningreserve. Hiervoor moet de nieuwe woning binnen vijf jaar worden verkocht voor een bedrag dat meer is dan de schuld voor de nieuwe woning.
De kans hierop is echter bijzonder klein.

... terug naar boven

 

 

 

 


BTW uit het buitenland terugvragen eenvoudiger

Het wordt voor veel ondernemers makkelijker om BTW terug te vragen die in rekening is gebracht in een andere Europese lidstaat. Vanaf 1 januari 2010 kunnen zij deze BTW terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst.
Ook hoeven ondernemers die grensoverschrijdende diensten aan andere ondernemers verrichten doorgaans geen BTW meer te factureren. BTW-fraude wordt aan de hand van nieuwe regels scherper aangepakt.
Er is een wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de omzetbelasting ingediend bij de Tweede Kamer. Hierdoor hoeven ondernemers voor het doen van een verzoek om teruggaaf vanaf 1 januari 2010 niet meer in contact te treden met buitenlandse belastingdiensten en wordt er sneller uitbetaald. Buitenlandse belastingdiensten moeten rente vergoeden als ze de gestelde termijn niet halen.
Vanaf 2010 wordt de omzetbelasting veelal geheven op de plaats waar de afnemende ondernemer is gevestigd. Hierdoor hoeft er doorgaans geen buitenlandse BTW op de factuur in rekening gebracht te worden. Deze ondernemers dienen periodiek een overzicht bij de Belastingdienst in van diensten die zij hebben verricht aan buitenlandse ondernemers.

. . . lees verder op Internet



Bedrijven kunnen deeltijd-WW aanvragen

Bedrijven kunnen deeltijd-WW aanvragen. Werkgevers kunnen door deeltijd-WW werknemers behouden, die ze door de crisis anders zouden moeten ontslaan. De regeling is bedoeld voor bedrijven die voldoende gezond zijn om door de crisis heen te komen, ondanks een tijdelijk tekort aan omzet en orders. Veel bedrijven hebben de behoefte om gespecialiseerde vakkrachten te behouden voor als in de toekomst de vraag weer aantrekt.
De werknemers blijven gedurende de deeltijd-WW in dienst bij de werkgever. De werknemers hoeven tijdens de deeltijd-WW niet te solliciteren of een re-integratietraject te volgen.
Tijdens de deeltijd-WW verbruiken werknemers opgebouwde WW-rechten. Zij bouwen over de gewerkte uren nieuwe rechten op.
Deeltijd-WW wordt in eerste instantie toegekend voor drie maanden, werkgevers kunnen vervolgens twee keer een verlenging met zes maanden aanvragen. De deeltijd-WW komt in de plaats van de bijzondere regeling voor werktijdverkorting, die op 21 maart 2009 is afgelopen.

. . . lees verder op Internet



EU-Hof: giften aan buitenlandse doelen aftrekbaar

Giften aan instellingen in andere EU-landen moeten in principe ook aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Het Europees Hof van Justitie heeft dat recent bepaald. Het Hof vindt beperkingen tot instellingen in het eigen land 'een in beginsel verboden beperking van het vrije verkeer van kapitaal.' Als een instelling in een EU-land is erkend als een organisatie van algemeen nut, mogen andere EU-landen die instelling niet weigeren alleen omdat die niet op hun grondgebied is gevestigd.

De zaak waar het Hof over oordeelde betrof een Duitser die een gift in natura ter waarde van ruim 18.000 euro had gedaan aan een Portugees kinder- en bejaardentehuis. Van de Duitse fiscus mocht hij deze gift niet aftrekken. Nederland heeft een soortgelijke regeling. Nederlanders mogen alleen giften aftrekken aan goede doelen die door de Nederlandse belastingdienst zijn erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dat gaat bijna uitsluitend om instellingen in Nederland.

. . . lees verder op Internet



Heffings- en invorderingsrente 2e kwartaal gedaald naar 3,5%

Het tarief voor de heffingsrente en invorderingsrente voor het tweede kwartaal van 2009 is vastgesteld op 3,5 procent.
Dit was in het eerste kwartaal nog 4,9%.
Heeft u aan de Belastingdienst een bedrag betaald op aangifte, maar blijkt bij berekening achteraf dat het bedrag te laag is geweest? Dan moet u aan de Belastingdienst heffingsrente betalen. De Belastingdienst berekent de heffingsrente over het midden van het jaar waarin u de belasting moest betalen tot aan de dag van dagtekening van de belastingaanslag.
Heeft u aan de Belastingdienst een bedrag betaald op aangifte, maar blijkt bij berekening achteraf dat het bedrag te hoog geweest? Dan betaalt de Belastingdienst de heffingsrente aan u. De Belastingdienst berekent de heffingsrente over het bedrag dat u teveel betaalde over de periode waarover de Belastingdienst dat teveel betaalde geld in bezit had.
Invorderingsrente is de rente die u moet betalen als u een belastingaanslag te laat betaalt. De Belastingdienst berekent de invorderingsrente over de periode die begint op de eerste dag na de uiterste betaaldatum en eindigt op de dag vóór de dag dat u betaalt.

. . . lees verder op Internet



Lager BTW-tarief blijft gehandhaafd

De EU-bewindslieden van Financiën hebben een akkoord bereikt over producten en diensten die onder het lage btw-tarief van
6 procent mogen vallen. Het gaat onder andere om kappers, schilders, glazenwassers, schoenmakers en restaurants.
Een aantal arbeidsinstensieve diensten vielen tijdelijk al onder het lage btw-tarief. De proef zou echter volgend jaar aflopen. De EU-landen zijn het nu eens over een definitieve regeling voor het lage btw-tarief voor kappers, schilders, glazenwassers, schoenmakers en restaurants. Op verzoek van Nederland en Zweden vallen ook interactieve leermiddelen, zoals cd-roms, onder de regeling. Ook voor de renovatie van woningen ouder dan 15 jaar mag het lage btw-tarief worden gerekend. Mogelijk gaat in de toekomst het lage tarief tevens gelden voor de renovatie van nieuwere woningen.

. . . lees verder op Internet

 

 



Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.