Ga naar onze websiteStuur ons een e-mail 

 


Verliescompensatie


Lees artikel


 


Op naar elektronisch factureren

Lees artikel


Verliescompensatie

De inkomstenbelasting is gebaseerd op de financiële draagkracht van de belastingbetaler. Die draagkracht wordt in principe gemeten op jaarbasis. Het is denkbaar dat iemand in een bepaald jaar een negatief inkomen heeft. Daarmee wordt rekening gehouden in de vorm van verliescompensatie. Het verlies wordt als aftrekpost in aanmerking genomen in een ander jaar.

Verliezen komen het vaakst voor bij ondernemers. Denk maar aan de landbouwer met een misoogst of aan de ondernemer die bij inkrimping van zijn bedrijf afkoopsommen aan zijn personeel moet betalen. Er wordt nogal eens gedacht dat de verliescompensatie in de belastingwet beperkt is tot ondernemers. Dat is onjuist. Ook particulieren hebben er recht op. Een voorbeeld is de student met een eigen woning. Hij trekt het negatieve saldo van het eigenwoningforfait en de hypotheekrente af. Vanwege het ontbreken van inkomen, leidt dit tot een fiscaal verlies. Een ander voorbeeld is een gepensioneerde die een lening heeft verstrekt aan een startende ondernemer. Als zo'n lening aan bepaalde voorwaarden voldoet, is het eventuele verlies tot € 46.984 aftrekbaar. Hierdoor kan hij fiscaal in een verliessituatie terecht komen.

Een verlies is verrekenbaar met de inkomens van de drie voorafgaande jaren en de inkomens van de negen komende jaren. Stel dat iemand in 2009 een fiscaal verlies heeft, dan brengt hij dat over naar zijn inkomen in 2006. Dat geeft aanleiding tot een belastingteruggaaf. Is het inkomen in 2006 onvoldoende, dan wordt het onverrekend gebleven verlies overgebracht naar 2007. Biedt ook dat onvoldoende soelaas, dan gaat het restant naar 2008. Mocht dat nog onvoldoende zijn, dan gaat het nog niet benutte bedrag naar 2010, 2011 etc. In de praktijk zien we soms dat sommige ondernemers die failliet zijn gegaan alle jaren nodig hebben om het verlies te kunnen verrekenen. Dus drie jaar terug en negen jaar vooruit. Als men verliezen uit het verleden heeft, kan men verzoeken om een voorlopige teruggaaf. Verliescompensatie kan ertoe leiden dat een positief inkomen wordt teruggebracht naar nul waardoor men de heffingskortingen kwijtraakt. Daar valt helaas niets aan te doen.

Het overbrengen van een verlies naar het verleden, noemen fiscalisten "carry back", terwijl het overbrengen naar de toekomst als "carry forward" wordt aangeduid. Taalpuristen geven de voorkeur aan de termen terugwenteling en voortwenteling.

. . . terug naar boven



Op naar elektronisch factureren

De systematiek van de BTW is dat de ondernemer aan zijn afnemers belasting in rekening brengt, terwijl hij de belasting die hem in rekening is gebracht verrekent. Dat kan eventueel tot een teruggaaf leiden. Om dit systeem goed te laten werken, moet een ondernemer facturen uitreiken die aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten ze gedateerd zijn, genummerd en een omschrijving bevatten van de geleverde goederen of diensten. Als de ontvangen factuur niet aan de eisen voldoet, mag de ondernemer de daarop betrekking hebbende BTW niet aftrekken. Dat gebeurt in de praktijk nogal eens bij op naam van een werknemer in plaats van op naam van de werkgever gestelde facturen. De ondernemer heeft dan geen recht op aftrek, ook al heeft hij de kosten voor zijn rekening genomen.

Een factuur hoeft niet volgens de wettelijke eisen te worden opgemaakt als wordt geleverd aan particulieren. Die kunnen de BTW immers toch niet verrekenen.

Het opmaken en versturen van facturen gaat met de nodige kosten gepaard. De speelt vooral als de ondernemer veel facturen moet verstrekken. In dat geval kan hij overwegen elektronisch te gaan factureren. In plaats van uitreiking of verzending van een papieren factuur stuurt hij dan een email met de relevante gegevens. Zo wordt papier bespaard. Sinds enige tijd gaat de Belastingdienst met ektronisch factureren akkoord. Tot voor kort moest men er toestemming voor vragen aan de inspecteur. In februari heeft de Belastingdienst bekend gemaakt dat veel van de oude eisen zijn vervallen. Het vereiste is gebleven dat de afnemer ermee akkoord moet gaan. Als de klant geen bezwaar maakt, wordt hij geacht akkoord te gaan. Een praktische manier van elektronisch factureren is het via email verzenden van een pdf-bestand.

Een ondernemer moet kopieën van de verzonden facturen bewaren. Ze behoren namelijk tot zijn administratie. Hetzelfde geldt voor de facturen die hij heeft ontvangen. Papieren facturen bewaar je bijvoorbeeld in een ordner. Elektronische facturen bewaar je op elektronisch wijze. Dat scheelt opslagruimte. De ondernemer moet voldoende zorgvuldigheid aan de dag leggen om te voorkomen dat de bestanden verloren gaan of onleesbaar worden. De Belastingdienst moet immers de facturen kunnen controleren.

... terug naar boven

 

 

 

 


Dekking Depositogarantiestelsel blijft 100.000 euro

In oktober vorig jaar is besloten het depositogarantiestelsel tot oktober 2009 tijdelijk te verhogen naar 100.000 euro. Minister Bos heeft recent bekend gemaakt dat ook na oktober 2009 de dekking van het depositogarantiestelsel 100.000 euro per depositohouder per bank zal blijven.
Op 7 oktober 2008 heeft Nederland de dekking van het depositogarantiestelsel tijdelijk verhoogd tot 100.000 euro. Deze maatregel zou een jaar duren, tot oktober 2009. De Europese ministers van Financien hebben kort geleden een wijziging van de richtlijn inzake depositogarantiestelsels aangenomen (richtlijn 94/19/EC) waarin bepaald wordt dat alle lidstaten vanaf 31 december 2010 verplicht zijn een dekking te bieden van 100.000 euro.
In de periode van oktober 2009 tot aan 31 december 2010 zijn lidstaten vrij om een andere dekking te bieden, mits deze niet lager is dan 50.000 euro. Gezien de aanhoudende onrust op de financiële markten heeft de minister van Financien besloten de dekking van het Nederlandse depositogarantiestelsel in deze periode niet te wijzigen.

. . . lees verder op Internet



Microfinanciering beschikbaar voor Nederlands bedrijfsleven

Het verstrekken van relatief kleine leningen aan ondernemingen, waarmee in ontwikkelingslanden al veel succes wordt geboekt, wordt ook in Nederland mogelijk. Hiervoor wordt in de komende 2 jaar een bedrag van
15 miljoen uitgetrokken.
ABN Amro, ING, Fortis en de Rabobank stellen samen
1,2 miljoen beschikbaar aan de speciaal hiervoor opgerichte stichting Microkrediet Nederland. Alle informatie over microfinanciering is samengebracht op www.microfinanciering.com en op de speciaal voor startende ondernemers ontwikkelde website www.eigenbaas.nl.
'Met het fonds staan wij borg voor leningen tot maximaal 35.000 euro waarmee kleine en startende ondernemers een bedrijf kunnen opstarten of uitbreiden. Het richt zich specifiek op ondernemers die niet traditioneel door banken bediend worden. Daarvoor bieden microkredieten een oplossing', zegt staatssecretaris Frank Heemskerk.
De verwachting is dat de gemiddelde lening waarvoor borgstelling gevraagd wordt 10.000 euro zal bedragen.
De looptijd van een lening is maximaal 10 jaar. In 2009 worden 500 kredieten verstrekt, in 2010 komen er 1000 bij en, na de evaluatie, in 2011 nog eens 1500.

. . . lees verder op Internet



Compensatieregeling voor loonkosten bij langdurige ziekte oudere werknemers

Werkgevers krijgen de loonkosten vergoed van oudere en langdurig zieke werknemers die voor ze in dienst kwamen minstens 52 weken werkloos waren. De regeling gaat in op
1 juli 2009 en geldt voor personen die op deze datum 55 jaar of ouder zijn. Het kabinet wil met deze compensatieregeling de kans vergroten dat oudere werklozen een baan krijgen.
Veel werkgevers zijn huiverig om langdurige werklozen van
55 jaar en ouder in dienst te nemen, omdat het beeld bestaat dat ouderen een hoger ziekteverzuim hebben en bij ziekte het loon moeten worden doorbetaald. De compensatieregeling neemt deze drempel weg. Het UWV gaat de werkgever compenseren voor de doorbetaling van het loon als de oudere werknemer langer dan dertien weken ziek is. De werkgever krijgt de compensatie als de werknemer binnen de eerste vijf jaar na het in dienst treden ziek wordt. De compensatieregeling is een tijdelijke regeling die loopt tot 1 juli 2019.

. . . lees verder op Internet



Alimentatie voortaan dubbel aftrekbaar?

Mogen alimentatiebetalers dankzij een uitspraak van de Hoge Raad voortaan de alimentatie dubbel aftrekken bij de jaarlijkse belastingaangifte en kunnen zij hierdoor tot duizenden euro’s besparen?
De Hoge Raad, ’s lands hoogste rechtscollege, oordeelde recent dat meerjarige giften naast een persoonsgebonden aftrek in box 1 ook een schuld in box 3 vormen. Dit vormt wettelijk gezien geen dubbele aftrek: In box 1 (inkomsten uit werk en woning) trekt de schenker slechts de gift van het betreffende jaar af. In box 3 (inkomsten uit sparen en beleggen) worden nog toekomstige schenkingen als restschuld opgevoerd.
De uitspraak geldt ook voor de meeste alimentatie-betalingen, zo concluderen belastingexperts. ,,Die zijn belastingtechnisch vrijwel gelijk aan periodieke giften,” zegt hoogleraar belastingrecht Ruben Freudenthal. Hij noemt het opmerkelijk dat de samenloop tussen box 1 en box 3 nu pas boven tafel komt. ,,Acht jaar na invoering van de Wet Inkomstenbelasting en dan toch zulke onduidelijkheden.”

. . . lees verder op Internet

 

 

 



Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.