Ga naar onze websiteStuur ons een e-mail 

 


Horizontaal toezicht, de nieuwe controlemethodiek van de Belastingdienst


Lees artikel


 


Bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de Successiewet

Lees artikel


Horizontaal toezicht, de nieuwe controlemethodiek van de Belastingdienst

De Belastingdienst heeft grote problemen met de controle. Het oorspronkelijke ambitieniveau van eens per vijf jaar wordt bij lange na niet gehaald. De vijf jaar sluit aan bij de navorderingstermijn. Bij grote ondernemingen speelden nog andere problemen.
Zo was het gebruikelijk dat de fiscus zeer gedetailleerde informatie eiste, dat er zeer veel discussiepunten waren en dat het jaren duurde voordat een controle was afgerond. Voor de ondernemingen betekende dit een aanzienlijke administratieve last en grote rechtsonzekerheid.

De traditionele controlemethodiek wordt verticaal genoemd.
De Belastingdienst staat daarbij als het ware boven de belastingplichtige. In 2005 is de Belastingdienst een pilot gestart met horizontaal toezicht. Hierbij vindt de belastingcontrole grotendeels door de onderneming zelf plaats. De pilot was gericht op grote ondernemingen met een eigen accountantsdienst. Het uitgangspunt is dat de Belastingdienst geen werk doet dat al door de interne of externe accountant is gedaan. De Belastingdienst controleert niet meer in detail, maar kijkt meer naar de controlesystemen van de onderneming.

Horizontaal toezicht start met een overeenkomst tussen de onderneming en de Belastingdienst. Zo'n overeenkomst wordt convenant genoemd. Hierin worden allerlei procedurele en praktische afspraken gemaakt. De ervaringen met horizontaal toezicht zijn positief. Dit geldt zowel voor de ondernemingen als voor de Belastingdienst. Deze aanpak wordt uitgebreid naar het middenbedrijf. Op de site van de Belastingdienst kunnen reeds enkele convenanten worden gedownload.

Niet iedereen is even enthousiast over horizontaal toezicht. Deze systematiek is waarschijnlijk geschikter voor grote ondernemingen dan voor kleine ondernemingen. Er wordt wel gezegd dat horizontaal toezicht meer in het belang van de fiscus is dan van de belastingbetaler. Grote ondernemingen hebben te maken met zeer complexe wetgeving en grensoverschrijdende problematiek. Zij hechten zeer veel belang aan zekerheid omtrent hun financiële en fiscale positie. Ondernemingen die deelnemen aan horizontaal toezicht zijn verplicht de aangiften zeer snel in te dienen. De Belastingdienst is verplicht snel antwoord te geven op vragen en snel standpunten in te nemen. Nadeel van horizontaal toezicht is dat de belastingplichtige heikele punten vooraf moet melden. Men kan dus niet meer een scherp standpunt innemen en hopen dat het niet ontdekt wordt. Horizontaal toezicht betekent overigens niet dat men zich niet mag verzetten tegen een standpunt van de inspecteur. De gebruikelijke rechtswegen zoals beroep bij de belastingrechter blijven beschikbaar.

. . . terug naar boven



Bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de Successiewet

Alles wat wordt verkregen uit de nalatenschap van een inwoner van Nederland is belast met successierecht. Het successierecht is afhankelijk van de waarde van hetgeen wordt verkregen. Er is een schijventarief. Voor kinderen begint dit bij 5% en loopt het op tot 27%. Stel de nalatenschap bestaat uit een onderneming die door de kinderen wordt voortgezet. Over de waarde van de onderneming moet successierecht worden betaald. Maar hoe moet dit worden gefinancierd? Als er ook spaargelden en courante beleggingen in de nalatenschap zitten, is dit niet zo’n probleem. Maar als dit niet het geval is, zal bij de bank moeten worden aangeklopt voor een krediet. En dat krijg je niet zo maar.

Het successierecht kan dus bedrijfsopvolging binnen de familie belemmeren. Vandaar dat er in de wet een vrijstelling is opgenomen voor ondernemingsvermogen. Deze vrijstelling bedraagt sinds 2007 maar liefst 75%. Over de resterende 25% moet wel worden afgerekend, maar daarvoor komt de erfgenaam in aanmerking voor een betalingsregeling.

Aan de vrijstelling is de voorwaarde verbonden dat de onderneming ten minste vijf jaar wordt voortgezet. Ten minste één van de erfgenamen moet hiertoe dus bereid en in staat zijn. De vrijstelling geldt overigens ook voor aandelen in een BV die een onderneming drijft.

Sommigen vinden de vrijstelling van 75% niet ver genoeg gaan en pleiten voor een volledige vrijstelling. Anderen betogen dat sprake is van een ongerechtvaardigde bevoordeling van ondernemingsvermogen. Voor beide standpunten is wat te zeggen. Een onbedoeld effect van de vrijstelling is dat zij ondernemers ertoe kan aanzetten de bedrijfsoverdracht tot het overlijden uit te stellen. Want als de onderneming aan de kinderen wordt verkocht bij pensionering van de ondernemer, zal er bij overlijden van de ex-ondernemer spaargeld vererven. En daarvoor geldt de vrijstelling niet. In de praktijk zijn er constructies ontwikkeld waarbij de onderneming in zekere zin toch bij leven al overgaat naar het kind maar senior toch als aandeelhouder of commanditair vennoot bij de onderneming betrokken blijft. Om optimaal van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit te kunnen profiteren, moet goed worden gekeken naar het testament en de huwelijkse voorwaarden. Bespreek dit met uw adviseur en wacht niet tot het te laat is.

... terug naar boven

 

 

 

 


Einde aan papieren factuur

U kunt vanaf 16 februari uw rekeningen e-mailen. Papieren facturen zijn als het aan staatssecretaris De Jager van Financiën ligt namelijk niet meer nodig. Elektronische facturen zijn net zo veilig en leveren een flinke besparing op van papier- en verzendkosten.
Het was al mogelijk om elektronische facturen te sturen, maar die moesten aan allerlei voorwaarden van de Belastingdienst voldoen om o.a. de echtheid te kunnen controleren. De Jager schrapt die regels, zodat het net zo makkelijk wordt om een factuur te e-mailen. Ondernemers besparen op jaarbasis zo’n 600 miljoen euro met deze administratieve lastenverlichting.

. . . lees verder op Internet



WOZ-waarde stijgt ondanks stagnatie woningmarkt

De WOZ-waardebeschikking die u dit jaar ontvangt geeft aan wat uw woning volgens de gemeente waard was op 1 januari 2008, dus ruim een jaar geleden.
Per gemeente kan het stijgingspercentage verschillen: in sommige gemeenten is de stijging fors, in andere gemeenten stijgen de WOZ-waarden nauwelijks. In nog geen enkele gemeente is al een daling waar te nemen. Op zich klopt dat, want tussen januari 2007 en januari 2008 zijn de huizenprijzen nog gestegen. Met de huidige prijsdalingen, die met name in de tweede helft van vorig jaar zichtbaar werden, wordt nu nog geen rekening gehouden. Een eventuele daling ziet u op zijn vroegst pas volgend jaar, als u de WOZ-waarde voor 2010 ontvangt.
De WOZ-waarde is de grondslag voor de Onroerende Zaak-belasting (OZB). U kunt bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde, maar niet tegen het OZB-tarief dat de gemeente heeft vastgesteld. Is de WOZ-waarde van uw huis aantoonbaar te hoog? Maak dan bezwaar, want dan betaalt u teveel belasting.

. . . lees verder op Internet



Onbelaste vergoeding ziektekosten

Ziektekostenvergoedingen voor bijzondere ziektekosten zijn sinds 1 januari 2009 belast. Onder bepaalde voorwaarden mag een werkgever in 2009 deze kosten nog onbelast vergoeden. Heeft de werknemer in 2008 kosten gemaakt voor ziekte, invaliditeit en bevalling? Dan mag de werkgever die kosten tot en met 31 maart 2009 nog onbelast vergoeden, onder de volgende voorwaarden:

  • de werkgever heeft de vergoeding in 2008 toegezegd;
  • de werknemer heeft deze kosten in 2008 betaald;
  • de werknemer had deze kosten zonder toezegging van de werkgever in zijn aangifte inkomstenbelasting 2008 kunnen aftrekken.

Vergoedingen voor kosten van ziekte, invaliditeit en bevalling zijn alleen vrijgesteld voor de loonheffingen als deze berusten op loonaanspraken. Als de vergoeding van deze kosten niet berust op een belaste aanspraak, is deze vergoeding vanaf
1 januari 2009 belast loon.
Ook een (aanvullende) vergoeding voor premies van een ziektekostenverzekering is belast voor de loonheffingen.

. . . lees verder op Internet



Geen vrij werknemersverkeer voor Bulgaren en Roemenen

Nederland voert geen vrij verkeer van werknemers in met Bulgarije en Roemenië. Dat betekent dat werkgevers een tewerkstellingsvergunning moeten blijven aanvragen als ze werknemers uit deze landen in dienst willen nemen.
Het valt nog niet te voorspellen hoe de economie zich verder gaat ontwikkelen en welke gevolgen dit heeft voor de werkgelegenheid, daarom is besloten de grenzen op dit moment niet open te stellen voor Bulgaarse en Roemeense werknemers. De problemen met malafide uitzendbureaus worden opgelost. Daartoe dient het kabinet binnenkort het wetsvoorstel Inlenersaansprakelijkheid in bij de Tweede Kamer, dat regelt dat bedrijven die werknemers inhuren via niet-gecertificeerde uitzendbureaus aansprakelijk gesteld kunnen worden.

. . . lees verder op Internet



Proef met innen belastingschuld via de bank

De Belastingdienst gaat belastingschulden innen van de bankrekening van wanbetalers. Dat heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën in de Tweede Kamer gezegd.
De Belastingdienst kan met medewerking van banken aanslagen van elk maximaal euro 1.000 van de rekening van een wanbetaler afschrijven. Dit kan als iemand een belastingaanslag en daarna nog eens de herinnering, de aanmaning en het dwangbevel heeft genegeerd.
De Eerste en Tweede Kamer hebben deze invorderingsaanpak in 2007 al goedgekeurd. De Jager moet nog een algemene maatregel van bestuur tekenen. Volgens de staatssecretaris is het een methode om 'zonder al te veel gedoe en bureaucratie' niet al te grote vorderingen te innen. De aanpak levert een kostenbesparing op omdat de huidige invordering met deurwaarders en de verkoop van inboedels veel duurder is.

. . . lees verder op Internet

 

 



Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.