Ga naar onze websiteStuur ons een e-mail 

 


Terug uit de BV


Lees artikel


 


Fiscale wijzigingen voor oldtimers

Lees artikel


Terug uit de BV

De BV is in het algemeen een aantrekkelijke rechtsvorm bij hoge winsten. Een algemeen toepasbare regel is niet te geven. De één zegt dat je vanaf een winst van euro 100.000 over een BV na zou kunnen denken, de ander heeft het over euro 150.000. In werkelijkheid hangt van het af van een groot aantal omstandigheden, zoals de leeftijd van de ondernemer en zijn privé uitgaven.

Als een ondernemer die zijn onderneming als BV drijft, wordt geconfronteerd met dalende winsten, zou het voordelig kunnen zijn om weer terug te gaan naar de eenmanszaak of vennootschap onder firma. Dat kan soms duizenden euro's per jaar aan belastingheffing schelen. Zeker als het economisch allemaal wat tegenzit, is die fiscale besparing natuurlijk welkom. De vennootschap onder firma laten wij hierna verder onbesproken.

Het terugkeren uit de BV is in simpele situaties soms eenvoudig te realiseren door zich bij de Kamer van Koophandel en Belastingdienst als eenmanszaak in te schijven en voortaan de leveringen en diensten als eenmanszaak te verrichten. De BV houdt men dan aan voor de daarin opgebouwde pensioenverplichtingen. Een dergelijke route is vaak mogelijk als er geen sprake is van goodwill en onroerend goed.

Als er wel sprake is van goodwill, onroerend goed en in nog een aantal gevallen, moet men ter vermijding van fiscale complicaties gebruik maken van de regeling van "geruisloze terugkeer". Deze regeling zorgt ervoor dat de fiscale positie van de BV doorschuift naar de eenmanszaak. Fiscale claims schuiven zoveel mogelijk door, zodat de fiscus niets tekort komt. De ondernemer kan een deel van de eventuele verrekenbare verliezen van de BV meenemen naar de inkomstenbelasting. De regeling kent helaas ook een groot aantal bezwarende voorwaarden, zoals dat pensioen- en lijfrenteverplichtingen moeten worden afgestort. De hiervoor benodigde liquiditeiten ontbreken meestal.

Bent u een directeur-grootaandeelhouder die de winsten van zijn BV heeft zien teruglopen, overleg dan met uw adviseur of omzetting van de onderneming in eenmanszaak ook voor u voordelig is.

. . . terug naar boven



Fiscale wijzigingen voor oldtimers

Degene die de auto van de zaak privé gebruikt wordt fiscaal aangeslagen voor een percentage van de cataloguswaarde. Dit percentage is meestal 25. Sinds 2006 loopt deze heffing voor werknemers via het loonstrookje. Voor de bijtelling is de historische cataloguswaarde beslissend. Is de auto van de zaak waarin u rijdt tien jaar oud, dan heeft u een lagere bijtelling dan uw collega die in het vergelijkbare model van 2008 rijdt. De autoprijzen zijn de laatste jaren immers fors gestegen.

In de belastingwet is bepaald dat voor auto’s van 15 jaar en ouder niet de catalogusprijs geldt maar de marktwaarde, zeg maar de tweehandsprijs. Steeds meer automobilisten met een auto van de zaak hebben dat ontdekt. Zij rijden in een oude BMW, Mercedes, Toyota, Volvo etc.. Deze auto’s zijn vaak technisch nog in goede staat. Stel dat je zo’n auto koopt voor euro 3.000. U heeft dan een bijtelling van slechts euro 750.

Weinig is zo veranderlijk als de belastingwetgeving. Met ingang van 2010 wordt de leeftijdsgrens van 15 jaar vervangen door 25 jaar. Een belangrijke reden voor de wetswijziging is dat steeds meer mensen uit fiscale overwegingen in een (erg) oude auto rijden. Dat scheelt de overheid inkomsten. Daar komt bij dat oude auto's het milieu zwaarder belasten. Door technische aanpassingen zijn auto's de laatste jaren minder vervuilend geworden.

Een andere wijziging betreft de vrijstelling van motorrijtuigen-belasting voor oldtimers. Deze vrijstelling geldt nu voor auto's van 25 jaar en ouder. De vrijstelling wordt voor auto's ouder dan 25 jaar per 31 december 2011 bevroren. Dit wil zeggen dat de auto's die op die datum 25 jaar of ouder zijn onder de vrijstelling blijven vallen, maar dat auto's die op die datum jonger zijn niet meer van de vrijstelling gebruik kunnen maken. Het komt erop neer dat vanaf 2011 de vereiste ouderdom jaarlijks met één jaar wordt verhoogd.

... terug naar boven

 

 

 

 


Belastingplan 2009 aangenomen door Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft eind november het Belastingplan 2009 goedgekeurd. Het Belastingplan zal op 1 januari 2009 in werking treden, nadat het is behandeld en goedgekeurd door de Eerste Kamer.
In het Belastingplan 2009 wordt de MKB winstvrijstelling verhoogd. Het MKB tarief in de vennootschapsbelasting gaat voor 2008 omlaag naar 20%. Er komt een ruimere definitie van speur- en ontwikkelingswerk waardoor innovatieve ICT projecten ook onder de regeling kunnen vallen.

In het kader van de fiscale vergroening wordt in dit Belastingplan onder meer de BPM-grondslag omgebouwd van catalogusprijs naar CO2-uitstoot, komt er een verlaagd MRB-tarief voor zeer zuinige auto's en wordt er een tweede verlaagd tarief van 20% geïntroduceerd voor de bijtelling van zuinige leaseauto's.

De Tweede Kamer heeft een vijftal amendementen op het Belastingplan 2009 aangenomen, onder andere over oldtimers en het afschaffen van de combinatiekorting.

. . . lees verder op Internet



Ook werktijdverkorting voor kleine bedrijven

De regeling voor werktijdverkorting is ook toegankelijk voor kleine bedrijven met minder dan 10 miljoen euro omzet. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toegezegd op aandringen van MKB-Nederland. Formeel is een goedkeurende accountantsverklaring nodig om voor werktijdverkorting in aanmerking te komen. MKB-Nederland heeft het ministerie erop gewezen dat door deze voorwaarde veel kleinere bedrijven met een omzet onder de 10 miljoen euro op voorhand buiten de regeling vallen, omdat die zo'n verklaring normaal gesproken niet nodig hebben.

Tot dusver hebben veel kleinere bedrijven geen beroep op de regeling gedaan omdat ze niet aan de eis van een goedkeurende accountantsverklaring konden voldoen. MKB-Nederland is blij dat het ministerie nu heeft toegezegd dat ook bedrijven met een beperktere accountantsverklaring gebruik kunnen maken van de werktijdverkorting.

Minister Donner van Sociale Zaken wil de aanvraagperiode voor de regeling werktijdverkorting met zo'n twee weken verlengen, tot half januari 2009. Ingewijden in Den Haag hebben een bericht daarover in Het Financieele Dagblad bevestigd. De aanvraagperiode zou eind december aflopen, maar Donner wil de ondernemingen iets meer lucht geven, ook in verband met de kerstperiode.

. . . lees verder op Internet

. . . lees verder op Internet



Fiscale eindejaarstips 2008

De Kamer van Koophandel heeft op haar site fiscale eindejaarstips opgenomen en deze onderverdeeld naar:

  • eindejaarstips voor de BV en de DGA;
  • eindejaarstips voor de IB-ondernemer;
  • eindejaarstips voor werkgevers.

De informatie is gebaseerd op de stand van zaken per
25 november 2008. De kabinetsplannen kunnen nog tot
31 december wijzigen.

. . . lees verder op Internet



Aftrek ziektekosten of andere buitengewone uitgaven verandert: gevolgen voor toeslagen

Indien u toeslagen ontvangt en u in het afgelopen jaar aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan waarin u ziektekosten of andere buitengewone uitgaven hebt afgetrokken, verandert er in 2009 misschien iets voor u. Vanaf 2009 kunt u bepaalde ziektekosten of andere buitengewone uitgaven niet meer aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van uw toeslagen voor 2009.
Op uw voorschotbeschikking 2009 ziet u het toetsingsinkomen dat de Belastingdienst heeft gebruikt om uw toeslagen voor 2009 te berekenen. Dit is een geschat toetsingsinkomen, gebaseerd op het laatste door u opgegeven toetsingsinkomen. Uw definitieve toetsingsinkomen over 2009 is pas begin 2010 bekend.

De Belastingdienst heeft bij het schatten van uw toetsingsinkomen geen rekening gehouden met de veranderingen in de aftrek van ziektekosten of andere buitengewone uitgaven. Daardoor is dit toetsingsinkomen te laag. In dat geval krijgt u misschien een te hoge toeslag.
Wat er gaat veranderen in de aftrek van ziektekosten of andere buitengewone uitgaven en welke gevolgen dat precies voor uw toeslagen heeft, is nu nog niet bekend. Het wetsvoorstel met de wijzigingen wordt eind december behandeld in de Eerste Kamer. Begin januari zal er meer duidelijkheid zijn over de gevolgen voor uw toeslagen.

. . . lees verder op Internet

 

 

 



Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.