Ga naar onze websiteStuur ons een e-mail 

 


Bedrijfsfitness

Lees artikel


 


Zwarte omzet bij de BV

Lees artikel


Bedrijfsfitness

Veel werknemers leiden een zittend bestaan waarbij zij het grootste gedeelte van de dag naar een computerscherm turen. Dat dit niet bevorderlijk is voor de gezondheid behoeft geen betoog. De werkgever is verantwoordelijk voor de gezondheid van de werknemers. Hij heeft financieel belang bij het beperken van ziekteverzuim. Zijn mogelijkheden zijn natuurlijk beperkt. Eén van de dingen die hij zou kunnen regelen is bedrijfsfitness. Daartoe maakt de werkgever een afspraak met een fitnessorganisatie waarbij hij de kosten draagt. De fiscus betaalt hieraan mee. Omdat fitness niet echt goedkoop is, kan dit interessant zijn.

Normaliter is alles wat een werkgever aan een werknemer verstrekt, belast met loonheffing. Zo zou bedrijfsfitness kunnen worden gezien als loon in natura. Het is namelijk in principe iets dat in de privésfeer ligt. Maar onder bepaalde voorwaarden mag een werkgever bedrijfsfitness onbelast verstrekken. Deze voorwaarden zijn de afgelopen jaren versoepeld. Aanvankelijk moest de fitness op de werkplek plaatsvinden én tijdens werktijd. Geen wonder dat de regeling niet van de grond kwam.

De fiscale eisen zijn nu als volgt. De deelname aan de regeling moet openstaan voor ten minste 90 procent van alle werknemers. Zo mag de regeling niet beperkt worden tot de directie of het management. In principe moet iedereen er gebruik van kunnen maken. Er gelden ook eisen voor wat de plaats van de bedrijfsfitness betreft. Er zijn hiervoor drie mogelijkheden. De fitness vindt bij de werkgever plaats. Of de fitness vindt plaats in een voor alle werknemers aangewezen fitnesscentrum. Tot slot is het ook mogelijk een afspraak te maken met een fitnessbedrijf met meerdere vestigingen op grond waarvan de werknemers in elke vestiging terecht kunnen.

Waar men wel voor op moet passen, is dat de werknemers waarvoor wordt betaald ook daadwerkelijk van de geboden voorziening gebruik maken. Veel fitnesscentra leven namelijk van de klanten die wel betalen, maar vrijwel nooit komen.

Als u directeur-grootaandeelhouder bent, kunt u alleen voor dit fiscale voordeel in aanmerking komen als u werknemers heeft en ook deze werknemers van het voordeel gebruik maken. Bent u ondernemer in de vorm van een eenmanszaak, maatschap of vennootschap onder firma, dan kunt u de fitnesskosten voor uzelf helaas niet als bedrijfskosten aftrekken.

. . . terug naar boven



Zwarte omzet bij de BV

Het is algemeen bekend dat sommige ondernemers een deel van hun opbrengsten niet aan de fiscus verantwoorden. Als de fiscus daar achter komt naar aanleiding van een controle leidt dat tot navorderingen met boetes. Dergelijke boetes bedragen doorgaans 50 procent van de te weinig betaalde belasting. Aangezien de navordering zich uit kan strekken tot een periode van vijf jaren, zal sprake kunnen zijn van een fikse financiële aderlating.

Als de onderneming in BV-vorm wordt gedreven, is het meestal zo dat de zwarte omzet in de privézak van de directeur-grootaandeelhouder is verdwenen. In de ogen van de fiscus heeft de BV het geld als verkapt dividend aan de aandeelhouder uitgekeerd. De BV moet alsnog vennootschapsbelasting betalen. De zwarte omzet waarmee de aandeelhouder zich heeft verrijkt, wordt bij hem met 25% inkomstenbelasting belast. Aangezien de aandeelhouder het dividend netto heeft ontvangen, wordt het voor de berekening van de 25% gebruteerd. Als het bijvoorbeeld gaat om een bedrag van
euro 300.000,- wordt er een dividend in aanmerking genomen van euro 400.000,- en moet er dus euro 100.000,- inkomstenbelasting worden betaald. De fiscale boetes worden zowel over de na te vorderen vennootschapsbelasting als over de na te vorderen inkomstenbelasting geheven.

Omdat de fiscus meestal niet exact kan vaststellen tot welk bedrag er is gefraudeerd, wordt er geschat. In de belastingwet staat dat de fiscus dit mag. De schatting valt soms hoger uit dan de werkelijk genoten inkomsten. En probeer dan maar eens te bewijzen dat het minder is geweest. Te meer omdat er meestal geen nauwkeurige administratie van de zwarte inkomsten plaatsvindt.

Het is bepaald niet ondenkbeeldig dat de BV de aanslagen van de Belastingdienst niet overleeft. De argeloze lezer zou kunnen denken dat daarmee de kous af is. Niets is echter minder waar. De Belastingdienst kan in zo'n geval de directeur aansprakelijk stellen. Het plegen van belastingfraude is namelijk een vorm van onbehoorlijk bestuur. Dit betekent dat de curator in het faillissement van de BV zal aankloppen bij de directeur. De moraal van het verhaal is dat de directeur-grootaandeelhouder extra grote risico's loopt als hij een loopje neemt met de fiscale verplichtingen.

... terug naar boven

 

 

 

 


Directeur-grootaandeelhouder kan WBSO blijven gebruiken

De door het Ministerie van Financiën voorgenomen beëindiging van de inhoudingsplicht voor de loonbelasting voor directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) gaat niet door. Een struikelblok was dat ongeveer 1.600 DGA’s door deze wijziging geen recht meer zouden hebben op de afdrachtvermindering voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). De staatssecretaris van Financiën heeft nu in overleg met betrokken partijen een alternatief pakket van maatregelen ontwikkeld.

Bij dit pakket blijft de DGA per 1 januari 2009 in de loonbelasting, zodat recht blijft bestaan op de afdrachtvermindering voor speur- en ontwikkelingswerk. Daarnaast levert het pakket voor de DGA een aanzienlijke administratieve lastenverlichting op. De aanpassingen in de loonaangifteketen zullen naar verwachting per 1 januari 2010 van kracht worden.

. . . lees verder op Internet



Werknemer krijgt zakelijke boete niet vergoed

Werkgevers hoeven verkeersboetes niet te betalen die werknemers krijgen tijdens hun werk. Dat bepaalde de Hoge Raad medio juni. Een werknemer van TNT Post (voorheen TPG Post) spande in 2003 samen met Abvakabo FNV een zaak aan tegen zijn werkgever. Die liet de werknemer enkele snelheidsboetes betalen die hij in werktijd had gekregen. De rechtbank en later het gerechtshof bepaalden dat TPG Post boetes van werknemers moet betalen, als ze niet opgelopen zijn door ‘opzet of bewuste roekeloosheid’. Naar aanleiding hiervan gingen beide partijen in cassatie bij de Hoge Raad. Die draaide de uitspraak van de rechtbank en het hof terug.

Volgens de Hoge Raad was het nooit de bedoeling bij invoering van de wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (WAHV) in 1989 om de werkgever te laten opdraaien voor verkeersovertredingen van werknemers. Daarnaast wil de Hoge Raad af van het onderscheid tussen voertuigen die op naam staan van de werkgever en privévoertuigen die voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. De laatste groep moest zelf altijd al haar boetes betalen, terwijl bij de eerste groep de werkgever voor verkeersovertredingen opdraaide.

Ondanks de uitspraak van de Hoge Raad blijft het mogelijk dat werknemers hun boetes niet hoeven te betalen. Dat moet dan wel in de cao-onderhandelingen worden geregeld.

. . . lees verder op Internet



Kleine teruggaven hoeven niet in loonadministratie verwerkt te worden

De staatssecretaris van Financiën keurt goed dat werkgevers bepaalde kleine teruggaven niet in de loonadministratie verwerken.

Het betreft de teruggaaf van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet 2007 en de teruggaaf van de premies werknemersverzekeringen 2007. Daarnaast mogen werkgevers (het bedrag van) die kleine teruggaven netto doorbetalen aan hun werknemers. Ongeacht de hoogte van het bedrag hoeft de werkgever de teruggaaf inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet 2007 niet in de loonadministratie te verwerken. Daarbij geldt als voorwaarde dat hij het gehele bedrag van de teruggaaf netto aan de werknemer betaalt.

. . . lees verder op Internet



Proef Vooringevulde Aangifte uitgebreid

De Belastingdienst gaat de proef met de vooringevulde aangifte (VIA) het komende jaar flink uitbreiden. Alle particuliere belastingplichtigen die digitaal aangifte doen, kunnen volgend jaar als extra service via internet een gedeeltelijk vooringevuld aangifteprogramma downloaden. Door het voorinvullen wordt ook de kans op fouten in het aangifte- en verwerkingsproces verkleind.

Afhankelijk van de beschikbare informatie wordt de aangifte door de Belastingdienst vooringevuld met o.a. naam, adres en woonplaatsgegevens, het burgerservicenummer, het loon, WOZ gegevens, enkele heffingskortingen en het bedrag van de Voorlopige Teruggaaf. Het aantal vooringevulde gegevens verschilt dus per belastingplichtige. Deze kan de gegevens vervolgens controleren en aanvullen. Naar schatting 1,5 miljoen mensen kunnen een volledig vooringevulde aangifte downloaden.

. . . lees verder op Internet



Extra controles op BTW-aangifte

De Belastingdienst gaat dit jaar duizend extra controles uitvoeren op de omzetbelasting. Dit heeft staatssecretaris De Jager van Financiën in een overleg met de Tweede Kamer laten weten. De extra BTW-controles vinden steeksproefgewijs en juist buiten de normale risicogroepen plaats. De controles moeten het signaal afgeven dat de Belastingdienst niet alleen risicogroepen controleert en dat de fiscus, ondanks alle interne problemen, doorgaat met het verbeteren van de pakkans.

. . . lees verder op Internet

 

 

 

 



Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.