Uiteindelijk komt de belastingdeurwaarder

Lees artikel



Fiscale perikelen rondom alimentatie

Lees artikel


Uiteindelijk komt de belastingdeurwaarder

Op het loon van een werknemer wordt loonbelasting ingehouden. Dit is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Een zelfstandige moet er zelf voor zorgen dat hij voldoende geld opzij legt voor de belastingaanslagen. Dit is voor veel zelfstandigen een valkuil van jewelste. Het komt nogal eens voor dat al het geld is geconsumeerd of geïnvesteerd in de zaak, zodat belastingaanslagen niet kunnen worden betaald. Om dit te voorkomen legt de Belastingdienst voorlopige aanslagen op die in termijnen kunnen worden betaald. Een voorlopige aanslag IB 2008 kan in 2008 in termijnen worden betaald. Maar een (voorlopige) aanslag die in een later jaar wordt opgelegd moet ineens worden betaald.

Als iemand een belastingaanslag onbetaald laat, krijgt hij een herinnering. Als daar niet op wordt gereageerd, legt de Belastingdienst een dwangbevel op. Deze wordt per post verstuurd. Een dwangbevel brengt kosten voor de belastingschuldige met zich mee.

Als nog steeds geen betaling plaatsvindt, gaat de belastingdeurwaarder over tot beslaglegging op bezittingen, zonodig gevolgd door openbare verkoop. De Belastingdienst heeft een voorkeur voor loonbeslag. Daarbij wordt de werkgever verplicht een deel van het netto loon van de werknemer aan de fiscus te betalen. Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de reputatie. De Belastingdienst kan ook beslag leggen op bankrekeningen van de belastingschuldige. Zolang het beslag duurt, kan hij niet over de rekening beschikken.

Een bijzonder middel van de belastingdeurwaarder voor het invorderen van belastingaanslagen is het bodemrecht. Er kan beslag worden gelegd op bezittingen van de belastingschuldige. Het bodemrecht houdt in dat ook beslag kan worden belegd op bezittingen van anderen die zich bij de belastingschuldige bevinden. Dit recht is ingevoerd om de fiscus een sterke positie te geven tegenover personen die beweren dat de bezittingen van iemand anders zijn. Als sprake is van een reëel economisch eigendom van anderen, zoals bij huur en operational lease, wordt het bodemrecht in principe niet toegepast. Het bodemrecht wordt wel uitgeoefend bij financial lease, bezitloos pandrecht en eigendomsvoorbehoud. Het bodemrecht is de reden waarom bij een dreigend faillissement veel schuldeisers als de wiedeweerga hun spullen terughalen.

 

. . . terug naar boven



Fiscale perikelen rondom alimentatie

In 2005 heeft een advocaat de echtscheiding geregeld voor mevrouw X. Hij heeft er voor haar een mooie alimentatie uitgesleept van maar liefst euro 40.000 per jaar. Daar moet een vrouw alleen goed van kunnen rondkomen. Onlangs kreeg mevrouw X een brief van de Belastingdienst. De ex-echtgenoot had de alimentatie in zijn aangifte inkomstenbelasting afgetrokken. Mevrouw X heeft de alimentatie echter niet opgegeven. Aangifte inkomstenbelasting heeft zij nooit gedaan. De Belastingdienst kondigt aan dat zij over de jaren 2005 en 2006 aanslagen inkomstenbelasting gaat opleggen van in totaal euro 25.496.

Mevrouw X belt in paniek haar advocaat. Deze verwijst haar naar een belastingadviseur. Deze vertelt haar dat hij niet veel voor haar kan doen. Zij moet de belasting gewoon betalen. Hij vraagt of zij spaargeld heeft. Dat blijkt niet het geval te zijn. Zij bezit slechts een auto die bij verkoop hoogstens euro 4.000 op zal leveren. Vervolgens vraagt hij of zij het geld wellicht van iemand kan lenen. Misschien dat haar ex-echtgenoot bereid is de helpende hand toe te steken. In het gunstigste geval lukt het de belastingadviseur met een ontvanger van de Belastingdienst een afspraak te maken over gespreide betaling met rente. Een groot probleem is dat mevrouw X zich een uitgavenpatroon heeft aangewend op basis van euro 40.000 netto.

Partneralimentatie is aftrekbaar bij de betaler en belastbaar bij de ontvanger. De ontvangende partij moet geld opzij zetten voor belastingbetaling. In de praktijk doen zich regelmatig problemen voor als die van mevrouw X. Dat is pijnlijk, zeker als er een grote achterstand is ontstaan. De Belastingdienst speelt hierop in door voorlopige aanslagen op te leggen.

Ook als iemand een som ineens betaalt ter (gedeeltelijke) afkoop van alimentatie is deze aftrekbaar en belastbaar bij de ontvanger. Soms is niet duidelijk of de betaling te maken heeft met een verdeling van het gemeenschappelijke bezit of met afkoop alimentatie. Als de man het huis krijgt en de helft van de overwaarde aan zijn ex-echtgenote betaalt, is dit geen afkoop alimentatie. Wat nogal eens gebeurt is dat in zo'n geval toch fiscale aftrek wordt geclaimd. De ex-partner kan dan ten onrechte met een belastingaanslag worden geconfronteerd.

 

... terug naar boven

 

 

 

 


Kindertoeslagen uitbetaald

Bijna 1,1 miljoen huishoudens met kinderen hebben inmiddels het eerste voorschot van de Kindertoeslag ontvangen. De meeste mensen hoeven deze toeslag normaal gesproken niet zelf aan te vragen. De Belastingdienst gaat zelf na of iemand voldoet aan de voorwaarden. Dit gebeurt op basis van gegevens die bekend zijn bij de Belastingdienst. En met gegevens die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aanlevert, bijvoorbeeld of iemand kinderbijslag krijgt.

De toeslag wordt maandelijks vooruitbetaald. Van een kleine groep ouders zijn te weinig gegevens bekend om automatisch te bepalen of ze kindertoeslag krijgen. In dat geval moet de kindertoeslag zelf aangevraagd worden. Ouders ontvangen bij de aangifte van de geboorte van hun kind informatie van gemeenten, daarnaast attendeert de SVB hen op de toeslag bij de informatie over de kinderbijslag.

. . . lees verder op Internet



Verwerking teruggaaf bijdrage Zvw en premies werknemersverzekeringen

Minister Donner heeft in een brief aan de Tweede Kamer uitgelegd hoe werkgevers en uitkeringsinstanties kunnen omgaan met problemen bij de verwerking van de teruggaaf van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) en de premies werknemersverzekeringen.

In december 2007 zijn brieven over de teruggaaf van de bijdrage Zvw en de premies werknemersverzekeringen verstuurd naar werkgevers en uitkeringsinstanties (hierna: werkgevers) en naar werknemers en uitkeringsgerechtigden (hierna: werknemers). Als er een teruggaaf is uitbetaald aan werkgevers, zouden zij deze moeten verrekenen via het loon, het pensioen of de uitkering (hierna: loon) van hun werknemers. Maar sommige werkgevers krijgen hierbij te maken met problemen. Daarom mogen zij nu anders omgaan met de teruggaaf dan eerder is aangegeven.

. . . lees verder op Internet



Milieulijst MIA/Vamil 2008 gepubliceerd

De nieuwe Milieulijst MIA/Vamil is op 21 december 2007 gepubliceerd in de Staatscourant. De regeling is per 1 januari 2008 in gegaan. De MIA en Vamil zijn fiscale aftrekregelingen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Milieulijst.

De MIA en Vamil zijn twee verschillenden regelingen, maar worden vaak gecombineerd. Beide regelingen maken gebruik van een gezamenlijke lijst, de zogenaamde Milieulijst. Op deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen genoemd die in aanmerking komen voor MIA en/of Vamil. De Milieulijst wordt jaarlijks herzien.

Ondernemers kunnen op de website van SenterNovem, een uitvoeringsorganisatie van de overheid, in de nieuwe Milieulijst zoeken. Ook staat op deze site informatie over het aanvragen van de subsidie, uitleg over de regelingen en de bereikbaarheid van de helpdesk MIA/Vamil.

. . . lees verder op Internet



Zwangere ondernemers krijgen uitkering

Zwangere ondernemers krijgen recht op 16 weken uitkering. De inkomsten in het voorgaande jaar bepalen de hoogte van de uitkering. De regeling bedraagt maximaal het wettelijk minimumloon: 1317 euro per maand. De regeling gaat naar verwachting in op 1 juli 2008. Tot 2004 waren vrouwelijke ondernemers verzekerd van een uitkering tijdens zwangerschap door de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ). Hierna was er voor hen geen vangnet meer. Het kabinet wil met de regeling voorkomen dat zwangere ondernemers zo lang mogelijk blijven doorwerken. Dit kan de gezondheid van moeder en kind in gevaar brengen.

. . . lees verder op Internet



Borgstellingsregeling voor het MKB verruimd

De overheid wil ondernemers uit het MKB stimuleren om meer zaken te doen met het buitenland. Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) voegt daarom 45 miljoen euro toe aan de borgstellingsregeling MKB (BBMKB). Hiermee komt het totaal van de regeling uit op 730 miljoen euro.

Als een MKB'er zelf te weinig financiële middelen heeft en te weinig zekerheden kan bieden aan de bank, kan de kredietverstrekker een beroep doen op de overheid om garant te staan. Bedrijven met minder dan 100 werknemers kunnen gebruik maken van de regeling BBMKB. Bij zakendoen over de landgrens is voor ondernemers de financiering vaak een struikelblok. Het Ministerie van Economische Zaken hoopt dit met het verhogen van de regeling te veranderen.

. . . lees verder op Internet

 

 

 

 



Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.