De hybride fiscale positie van de dga

Lees artikel



Bijtelling milieuvriendelijke auto's 14%

Lees artikel


De hybride fiscale positie van de dga

De afkorting dga staat voor directeur-grootaandeelhouder. Het is iemand die zijn onderneming of praktijk in BV-vorm drijft. Van die BV is hij zowel directeur als aandeelhouder. Maatschappelijk gezien wordt de dga als ondernemer beschouwd en zo voelt hij zich waarschijnlijk ook. Voor de inkomsten- en loonbelasting is een dga echter werknemer van de BV. De BV moet dan loonbelasting inhouden. Voor de belastingwetgeving is de BV de ondernemer. Als zodanig valt de BV onder de vennootschapsbelasting. De aanvankelijk voorgestelde vrijstelling van de inhoudingsplicht loonbelasting voor de dga is niet doorgegaan.

Voor de Ziektewet, WAO en WW is de dga in principe geen werknemer. Voor die verzekeringen wordt hij als ondernemer gezien. Hij hoeft er geen premies voor te betalen en heeft natuurlijk ook geen recht op uitkeringen. Een uitzondering op de regel geldt als de dga minderheidsaandeelhouder is van de BV of via zijn BV van de werkmaatschappij. Het criterium is dat de dga tegen zijn wil kan worden ontslagen of dat het managementcontract met de werkmaatschappij tegen zijn wil kan worden beëindigd. In dat geval is de dga wel verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

Ook voor de Pensioenwet wordt de dga niet als werknemer beschouwd. De Pensioenwet eist dat pensioenregelingen bij een pensioenfonds of verzekeraar worden ondergebracht. Dga's vallen niet onder die verplichting. Voor deze vrijstelling moet hij ten minste 10 procent van de aandelen in de BV houden. De vrijstelling van de Pensioenwet brengt met zich mee dat de dga zijn pensioen in eigen beheer, bij zijn eigen BV mag opbouwen.

Tot slot nog iets over de BTW-positie van de dga. Daar is recent weer een wijziging in gekomen. In 2002 verbaasde de Nederlandse belastingrechter vriend en vijand met de beslissing dat de dga voor de BTW een ondernemer is. Hierdoor moest hij in principe omzetbelasting in rekening brengen over zijn salaris. Dit is voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie dat op
18 oktober 2007 besliste dat een dga helemaal geen ondernemer is voor de dga.

Dat een dga er tureluurs van wordt, is heel goed te begrijpen. Veel dga's varen dan ook volledig op het kompas van hun accountant of belastingadviseur. Zonder die begeleiding kunnen zij in de fiscale jungle niet overleven.

 

. . . terug naar boven



Bijtelling milieuvriendelijke auto's 14%

De fiscale bijtelling voor de auto van de zaak is in 2008 verhoogd van 22 procent naar 25 procent. Dat autorijden duurder wordt, geldt dus ook voor mensen met een auto van de zaak. Daar komt bij dat de cataloguswaarde van auto's de afgelopen jaren fors omhoog is gegaan. Dat is van belang omdat de fiscale bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde. Kon je in 2000 voor 30.000 gulden (13.613 euro) nog een knappe auto kopen, in 2008 koop je voor 13.613 euro niet veel meer.

Voor milieuvriendelijke auto's is dit jaar een verlaagd bijtelllingspercentage van 14 ingevoerd. De milieutest wordt toegepast op de uitstoot van CO2. Deze mag niet hoger zijn dan 95 gram per kilometer voor auto’s met een dieselmotor en
110 gram per kilometer voor overige auto’s. Dat zegt u waarschijnlijk niet zoveel. Auto’s die aan de hiervoor genoemde voorwaarden voldoen zijn: Toyota Prius, Citroën C1, Daihatsu Cuore 1.0 (109), Honda CIVIC Hybride, Peugeot 107, Toyota Aygo en Smart fortwo (diesel). De keuze is dus nog beperkt.

In de volksmond wordt het verlaagde bijtellingspercentage in één adem genoemd met hybride auto's. Dat is te kort door de bocht. Ook andere auto's kunnen ervoor in aanmerking komen. Bovendien geldt het verlaagde percentage niet voor alle hybride auto's. Zo zijn de hybride modellen van Lexus niet milieuvriendelijk genoeg. De hybride auto's van Lexus hebben eenvoudigweg een te zware motor om de strenge emissienorm te halen.

Hoeveel scheelt dat nou, 14 procent in plaats van 25 procent? Om het concreet te maken volgt hieronder een voorbeeld.

We nemen een auto met een cataloguswaarde van euro 30.000 en een IB-tarief van 42%. Eerst een auto met 25% bijtelling:
25% x euro 30.000 x 42% = euro 3.150.

Nu de auto met de verlaagde bijtelling:
14% x euro 30.000 x 42% = euro 1.764.

Het verschil bedraagt euro 1.386. Dit is een netto bedrag.
Per maand scheelt het euro 115,50.
Bij het voorbeeld moet nog wel een kanttekening worden geplaatst. Voor milieuvriendelijke auto's geldt een kortingsregeling op de BPM, waardoor de cataloguswaarde lager uitvalt.

Het is niet waarschijnlijk dat de leaserijders in Nederland massaal zullen overstappen op auto's met de lagere fiscale bijtelling. De keuze voor de consument is nog te beperkt. Toch zal de fiscale maatregel de introductie van dergelijke auto's stimuleren. Wie op korte termijn wil overstappen, moet rekening houden met lange levertijden. De producenten van de meest populaire hybrides kunnen namelijk de vraag niet bijhouden.

 

... terug naar boven

 

 

 

 

 

Wijzigingen in de belastingheffing met ingang van
1 januari 2008

Op 18 december 2007 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2008 en het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2008. Middels de onderstaande doorlink geeft het Ministerie van Financiën een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de rijksbelastingen per 1 januari 2008.

. . . lees verder op Internet


 

Verlate incasso voorlopige aanslagen

De automatische incasso, die op 31 december door de Belastingdienst uitgevoerd had moeten worden, is ten onrechte te laat gedaan. Hierdoor zijn de verschuldigde belastingbedragen pas op 3 januari 2008 afgeschreven. Het innen van voorlopige aanslagen inkomstenbelasting (IB), vennootschapsbelasting (Vpb) en inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet (Zvw) door automatische incasso vindt plaats in maandelijkse termijnen, steeds op de laatste dag van de maand.

Door de verlate incasso is bij sommige belastingplichtigen invorderingsrente in rekening gebracht voor de vennootschapsbelasting. Het gaat alleen om ondernemingen met een voorlopige aanslag van euro 400.000 of hoger. De Belastingdienst brengt de genoemde invorderingsrente terug tot euro 0.

Bij de inkomstenbelasting zijn er ook gevolgen. Doordat de incasso niet op tijd is uitgevoerd, is de grondslag 'voordeel uit sparen en beleggen' in box 3 in 2007 en 2008 te hoog. De waarde van de bezittingen en schulden in box 3 eind 2007 mag in de aangifte IB 2007 worden verminderd met het te laat afgeschreven bedrag. Dit geldt ook voor de waarde van bezittingen en schulden begin 2008 in de aangifte IB 2008.

Een besluit met deze strekking verschijnt binnenkort. Daarnaast ontvangt iedereen die het betreft een excuusbrief van de Belastingdienst.

. . . lees verder op Internet


 

Soepelheid voor DGA’s na uitspraak Europees Hof

De Belastingdienst versoepelt de gevolgen van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie waarin wordt gesteld dat directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) niet langer voor de BTW als ondernemer worden gezien. Als de goederen waarover nu BTW afdracht moet plaatsvinden in de onderneming worden ingebracht, blijven de normale regels voor privégebruik van toepassing. Voorwaarde is wel dat de DGA de goederen vóór
1 april 2008 aan zijn vennootschap levert. Als de DGA goederen in privé houdt, zoals onroerende zaken, moet in beginsel BTW worden betaald over de actuele waarde van die goederen. De staatssecretaris heeft echter bepaald dat mag worden afgerekend op basis van de afschrijvingssystematiek, die bij de BTW-heffing gebruikelijk is (5 jaar voor roerende goederen en 10 jaar voor onroerende goederen). Daarmee worden de gevolgen voor de BTW-heffing beperkt.
Voor bestelauto’s blijft het lage MRB-tarief gehandhaafd en is er ook in de toekomst geen BPM verschuldigd, mits de bestelauto voor een bepaalde datum wordt geleverd aan de vennootschap van de DGA of aan een andere BTW-ondernemer.

. . . lees verder op Internet

. . . lees verder op Internet


 

Initiatiefwet Banksparen aangenomen

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel banksparen van de kamerleden Depla en Blok. Staatssecretaris De Jager steunt het wetsvoorstel: "Een level playing field is van groot belang. De concurrentie tussen banken, verzekeraars en beleggingsinstellingen wordt door dit wetsvoorstel bevorderd. En dat is goed voor de consument.". De wet wordt ingevoerd op 1 januari 2008. Vanaf die datum is fiscaal gefaciliteerd sparen voor de aflossing van een hypotheek of voor pensioen ook mogelijk bij een bank. Dit kan nu alleen bij een verzekeraar.

. . . lees verder op Internet


 

Jaarstukken deponeren verplicht

BV's zijn verplicht elk jaar hun jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dat heeft het voordeel dat alle jaarrekeningen van BV's en andere rechtspersonen makkelijk zijn in te zien. Uiterlijk dertien maanden na afloop van het boekjaar moet de, door de algemene vergadering van aandeelhouders vastgestelde jaarrekening worden gedeponeerd bij de KvK. Als niet aan deze verplichting wordt voldaan, kan de FIOD/ECD een boete opleggen. Als er geen jaarrekening wordt gedeponeerd, kan bij een faillissement van de BV de bestuurder persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Behalve BV's moeten ook andere rechtspersonen hun jaarrekening deponeren.

. . . lees verder op Internet

 

 

 

 



Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.