De grenzen van de fiscale aftrek

Lees artikel


 


Smartphone, blackberry en fiscus
Lees artikel


De grenzen van de fiscale aftrek

Een ondernemer moet belasting betalen over zijn winst. Winst is opbrengst minus kosten. Voor de meeste kosten is onmiddellijk duidelijk dat ze in aftrek kunnen worden gebracht. Iemand die handelt in auto's mag natuurlijk de kosten van de ingekochte auto's aftrekken. Dat behoeft geen betoog. Maar als diezelfde ondernemer een mooi Italiaans pak koopt met het oog op een zakelijke receptie, kunnen deze kosten dan ook worden afgetrokken? Zo'n pak kun je namelijk ook privé gebruiken. Dit is inderdaad een twijfelgeval. In de wet is expliciet bepaald dat kleding alleen aftrekbaar is als het gaat om echte werkkleding. Daar valt het Italiaanse pak niet onder. De wet is echter niet altijd duidelijk.

Sommige ondernemers zoeken de grenzen van de fiscale aftrekmogelijkheden op. Soms lukt het, maar soms ook niet. Aan de rand van het ravijn groeien de mooiste bloemptjes. Zo was er laatst de belastingrechter in Leeuwarden die moest oordelen over een campingexploitant op de waddeneilanden. Hij had in 1999 vlieglessen gevolgd en wilde de kosten aftrekken van zijn winst. Zijn boekhouder voelde de bui al hangen en had als bijlage bij de aangifte de volgende motivatie vermeld: belastingplichtige is steeds op zoek naar wegen, waarin hij zich kan onderscheiden van de concurrentie. Een van die wegen leidde tot het volgen van vlieglessen. De bedoeling daarvan was, dat geïnteresseerden een verkenningsvlucht kunnen boeken voor een rondvlucht boven Noord-Nederland. Belastingplichtige wil nog proberen het brevet voor helikopterpiloot te verkrijgen. Het is dan de bedoeling dat er op het eiland een helikopter zal worden gestationeerd, die bedoeld is voor - onder andere - het ziekenvervoer.
De inspecteur ging dwarsliggen waardoor de zaak bij de rechter terechtkwam. De rechter vond het zakelijke belang te vaag. Het behaalde vliegbrevet gaf niet de bevoegdheid om op enigerlei wijze beroepsmatig c.q. op commerciële basis te vliegen. Met andere woorden, de vliegerij was hobby.

De ondernemer was nog voor een ander anker gaan liggen. Mocht geen sprake zijn van kosten van de onderneming dan wilde hij de kosten als studiekosten aftrekken. Ook dat hielp hem niet. De consequentie was dat de ondernemer de aanzienlijke kosten van de vlieglessen privé moest betalen.

 

. . . terug naar boven



Smartphone, blackberry en fiscus

Onder managers worden apparaten als smartphone en blackberry steeds populairder. Voor de niet-ingewijden kunnen deze apparaten worden omschreven als een mobiele telefoon met eigenschappen van een computer. Zo kun je er mee emailen en internetten. Als je vrouw op een terrasje even het toilet bezoekt, kun je snel even je mail checken of op internet de tussenstand van Ajax-Feyenoord bekijken. Of dat de kwaliteit van het leven verhoogt, is de vraag. Maar daar gaan we het in dit artikel niet over hebben.

Met ingang van 1 januari 2007 mag een werkgever een mobiele telefoon volledig onbelast verstrekken aan zijn werknemers. De enige eis is dat het toestel en het abonnement voor minimaal 10 procent zakelijk wordt gebruikt. Dat is genereus van de fiscus. Het was een van de maatregelen om de administratieve lasten voor ondernemers te verminderen. In de praktijk rees onmiddellijk de vraag of ook de smartphone en de blackberry onder deze soepele regeling konden vallen. Met andere woorden, kan deze apparatuur worden beschouwd als telefoon of zag de fiscus ze als kleine computertjes waar je toevallig ook nog mee kunt telefoneren? In het laatste geval zou de werkgever de apparatuur alleen fiscaal vrij kunnen verstrekken bij een zakelijk gebruik van ten minste 90 procent. Dat is dus een eis die aanmerkelijk zwaarder is. Van een privé-gebruik van meer dan 10 procent is natuurlijk al snel sprake.

De pogingen van werkgevers en belastingadviseurs om het Ministerie van Financiën te bewegen tot een soepel standpunt hebben resultaat gehad. Op 29 augustus heeft het ministerie bekend gemaakt dat de elektronische speeltjes onder het fiscale regime voor telefoons kunnen worden gerangschikt. Dat is een zegen voor de praktijk. Een ondernemer hoeft zich nu niet meer door fiscale beperkingen te laten weerhouden zijn personeel met de modernste communicatie-apparatuur uit te rusten. Het is goed dat de fiscus de vooruitgang stimuleert. Of werkgevers nu massaler deze apparaten gaan verstrekken is natuurlijk de vraag. Dat de kosten aftrekbaar en niet-belast zijn, is meegenomen. Maar het moet natuurlijk wel betaald worden.

 

... terug naar boven

 

 

 

 

 

Belastingplan 2008: vennootschaps-, loon- en inkomstenbelasting

Per 1 januari 2008 gaat een lastenverlichting met betrekking tot het MKB-deel van de vennootschapsbelasting in. Ondernemen wordt fiscaal aantrekkelijker door de eerste twee schijven en de tarieven aan te passen. De eerste schijf in de vennootschapsbelasting wordt verlengd van euro 25.000 naar euro 40.000. Dit betekent dat voortaan tot een belastbaar bedrag van euro 40.000 het laagste tarief van 20% geldt. De tweede schijf wordt verlengd van euro 60.000 naar euro 200.000. Bovendien gaat het tarief in deze schijf omlaag van 23,5% naar 23%. Dit betekent dat voortaan bij een belastbaar bedrag tussen euro 40.000 en euro 200.000 het tarief van 23% geldt.

Daarnaast wordt het makkelijker om vanuit de ene onderneming zonder fiscale gevolgen een andere onderneming te starten. In de huidige situatie kan dit alleen als het beëindigen van de onderneming een direct gevolg is van ingrijpen door de overheid. Voortaan kan dit ook als de ondernemer dit vrijwillig doet. Dit voordeel betreft de
IB-ondernemer.

Het loon van een DGA die enig werknemer is van zijn BV is vanaf 1 januari 2008 niet langer belast met loonheffing. Hij hoeft zijn loon alleen nog maar te verantwoorden in de aangifte inkomstenbelasting. Zijn er andere werknemers in dienst, dan wordt het loon van de DGA wel in de loonheffing betrokken. Er wordt een keer per jaar (op 1 januari) bepaald of er andere werknemers in dienst zijn. De situatie op deze peildatum is beslissend voor de vraag of het loon van de DGA dat jaar onder de loonheffing of onder de inkomstenbelasting valt.

. . . lees verder op Internet


 

Belastingplan 2008: overzicht van budgettaire en koopkrachtmaatregelen

Het belastingplan 2008 zet een belangrijke eerste stap in het vertalen van fiscale ambities van het kabinet in concrete maatregelen. De belangrijkste maatregelen leest u hieronder.

Er wordt een maximum van euro 185.000 gesteld aan het pensioengevend loon voor fiscaal gefacilieerde pensioenregelingen voor werknemers. De maatregel houdt in dat de ‘omkeerregel’ (aanspraken vrijgesteld, uitkeringen belast) niet langer van toepassing is boven de euro 185.000. De pensioenopbouw boven de grens wordt dan hetzelfde behandeld als ander vermogen. Het blijft mogelijk om een deel van het inkomen boven die grens opzij te zetten, maar zonder fiscale ondersteuning. De maatregel treedt in werking op 1 januari 2009. Bestaande pensioenaanspraken boven de euro 185.000 van vóór deze datum blijven gerespecteerd.

Het eigenwoningforfait kent op dit moment een plafond van
euro 9.150. Dit correspondeert met een WOZ-waarde van
euro 1.663.636. Woningen met een WOZ-waarde boven dat bedrag, betalen nu allemaal hetzelfde vaste maximum. Vanaf
1 januari 2009 wordt dit plafond losgelaten, waardoor het eigenwoningforfait bij hogere waarde oploopt. Daarnaast wordt een hoger percentage van 2,35 procent ingevoerd ter vaststelling van het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde hoger dan 1 miljoen euro, maar alleen voor het deel van de waarde dat uitgaat boven de euro 1 miljoen.

. . . lees verder op Internet


 

Voor studenten en scholieren kan kwartaal als loontijdvak in aanmerking worden genomen

Voor studenten en scholieren kan een kwartaal als loontijdvak in aanmerking worden genomen. Door een kwartaal als loontijdvak in aanmerking te nemen wordt een kwart van de jaarlijkse algemene heffingskorting en arbeidskorting benut, waardoor in de regel niet of nauwelijks loonheffing ingehouden hoeft te worden. Hierdoor wordt in veel gevallen voorkomen dat de student of scholier een T-biljet moet indienen om de ingehouden loonheffing terug te vragen.

. . . lees verder op Internet


 

Aanvragen eigenrisicodragerschap WGA vóór 2 oktober

Wilt u vanaf 1 januari 2008 eigenrisicodrager voor de WGA worden? Dan moet uw aanvraagformulier vóór 2 oktober bij de Belastingdienst binnen zijn.
Als u eigenrisicodrager wordt voor de WGA, draagt u zelf het risico dat u maximaal 10 jaar de WGA-uitkering moet betalen voor een werknemer die gedeeltelijk arbeidsgeschikt wordt. Of u verzekert dit risico geheel of gedeeltelijk particulier. Als eigenrisicodrager betaalt u geen gedifferentieerde WGA-premie. Om eigenrisicodrager voor de WGA te worden, moet u aan de volgende twee voorwaarden voldoen:

  • U beschikt over een garantieverklaring van een erkende kredietinstelling of een erkende verzekeraar
  • U bent in de 3 jaar voor de ingangsdatum niet al eerder eigenrisicodrager voor de WGA geweest.

Als u uw aanvraag heeft ingediend, ontvangt u een beschikking van de Belastingdienst.

. . . lees verder op Internet

 

 

 

 

 



Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.