Waardering vruchtgebruik/bloot eigendom

Lees artikel


 


Proceskostenvergoeding

Lees artikel


Waardering vruchtgebruik/bloot eigendom

In het verleden hebben veel mensen hun woning aan hun kinderen overgedragen teneinde successierechten te besparen. De ouders bleven dan in de woning wonen op grond van een recht van (vrucht)gebruik. Deze woning bleef tot 1 januari 2001 onder de eigenwoningregeling vallen. Maar vanaf die datum niet meer. De belastingheffing van een dergelijke woning speelt zich geheel af in box 3. De ouders moeten de waarde van het vruchtgebruik in box 3 aangeven en de kinderen de bloot eigendom, eveneens in box 3. Omdat de schuld voor een dergelijke woning ook in box 3 valt, is de rente niet meer aftrekbaar. Dat hoeft niet nadelig te zijn, maar is dat in de meeste gevallen wel.

De waarde van het vruchtgebruik moet worden berekend door 4% (het fictieve rendement van box 3) te nemen van de waarde van de woning. Dat is het jaarlijkse voordeel van het vruchtgebruik. Vervolgens moet dit jaarlijkse voordeel worden gekapitaliseerd (dat wil zeggen tot een kapitaal herleid), om de waarde van het vruchtgebruik te bepalen. Die waarde is afhankelijk van het soort vruchtgebruik (tijdelijk, levenslang, op één leven of op twee levens) en van de leeftijd en geslacht van de vruchtgebruiker (vrouwen worden statistisch ouder dan mannen en voor hen is de waarde van het vruchtgebruik dus hoger). Daarvoor zijn tabellen opgesteld die moeten worden toegepast op het jaarlijkse voordeel van 4% van de waarde van het huis. Die tabellen zijn te vinden op de website van de belastingdienst, www.belastingdienst.nl en in de helpteksten bij het aangifteprogramma. De berekening moet ieder jaar per
1 januari én per 31 december worden gemaakt. Zowel de waarde van het huis als de leeftijdscategorie van de vruchtgebruiker kan tijdens het jaar veranderen. Van beide waardes moet dan het gemiddelde worden aangegeven. Het blote eigendom is dan de volle waarde min de waarde van het aldus berekende vruchtgebruik.

Moet als waarde worden genomen de waarde in vrij opleverbare staat of de waarde in bewoonde staat? Daarover heeft de fiscale rechter zich pas geleden uitgelaten. Een belastingplichtige voerde aan dat het vruchtgebruik moest worden berekend over de waarde in bewoonde staat. Maar daar was de rechter het toch niet mee eens. Er moet worden uitgegaan van de waarde in vrij opleverbare staat. Dat lijkt ook logisch omdat de belastingheffing in box 3 nu eenmaal aansluit bij de vrije verkoopwaarde, ook bij ander onroerend goed. Dus waarom zou een uitzondering worden gemaakt voor een dergelijk vruchtgebruik? Deze belastingplichtige zal hebben gedacht: “Niet geschoten is altijd mis”.

. . . terug naar boven



Proceskostenvergoeding

Wie het met een (navorderings)aanslag niet eens is, kan daartegen bezwaar maken. Al in de bezwaarfase kan worden verzocht om een proceskostenvergoeding, die uitsluitend wordt toegekend als gebruik wordt gemaakt van een externe persoon om het bezwaar in te dienen en als de inspecteur de wet verkeerd heeft uitgelegd en onzorgvuldig heeft gehandeld.

In de beroepsfase, dus bij rechtbank en Gerechtshof, worden de proceskosten vergoed als u als belastingplichtige (gedeeltelijk) in het gelijk wordt gesteld. Maar dat geldt niet altijd, zo ondervond een onzorgvuldige belastingplichtige. Hij had in zijn aangifte inkomstenbelasting 2003 betaalde premies voor een lijfrenteverzekering in aftrek gebracht. In het kader van de aanslagregeling verzocht de inspecteur om informatie over deze aftrekpost. Hij kwam daarop tot de conclusie dat sprake was van een kapitaalverzekering waarvan de premies na 1 januari 2001 niet meer aftrekbaar zijn. Pas voor de rechtbank overhandigde de gemachtigde van belanghebbende een polisblad waaruit bleek dat de verzekering wél aan de nieuwe voorwaarden voor aftrek voldoet. De aftrek werd toegestaan maar de rechtbank weigerde een proceskostenvergoeding te geven.

In hoger beroep bij het Gerechtshof was in geschil of belanghebbende recht had op vergoeding van zijn proceskosten in de bezwaar- en beroepsfase. Het hof oordeelde dat de inspecteur al in een vroeg stadium herhaaldelijk had aangegeven waarom de aanwezige papieren onvoldoende waren voor het toestaan van de verzochte aftrek. Er was door belanghebbende op geen enkel moment een reden gegeven waarom de betreffende papieren niet eerder waren overhandigd. Belanghebbende had het daarom geheel aan zichzelf te wijten dat niet direct een juiste aanslag is opgelegd. De inspecteur trof geen enkel verwijt. Voor een proceskostenvergoeding is daarom geen plaats.

De proceskostenvergoeding bestaat uit een puntensysteem. Er bestaat geen recht op vergoeding van werkelijk gemaakte kosten, maar van een vast bedrag per punt. Aan iedere handeling van belastingplichtige wordt een aantal punten toegekend, dat aantal punten wordt vermenigvuldigd met het bedrag per punt en met een wegingsfactor, die afhankelijk is van de zwaarte van de zaak. De meest voorkomende zijn beroepschrift (1 punt), conclusie van repliek (0,5 punt) en verschijnen op de zitting (1 punt). Het bedrag per punt is
euro 161 en de wegingsfactor is zeer licht (0,25), licht (0,5), gemiddeld (1), zwaar (1,5) of zeer zwaar (2). Een kleine rekensom wijst uit dat de kosten van een adviseur bij lange na niet worden gedekt door deze vergoeding.

... terug naar boven

 

 

 

 

 

Controle onterecht privé gebruik auto van de zaak

De Belastingdienst heeft ongeveer 1.000 mensen een brief gestuurd waarin hen wordt gevraagd de rittenregistratie van de door hen gebruikte auto van de zaak te overleggen. Eerder dit jaar kondigde de fiscus aan te gaan controleren onder de zogenaamde groep 'verklaarders'. Ongeveer 180.000 zakelijke rijders hebben schriftelijk verklaard privé minder dan 500 kilometer per jaar in de auto van de zaak te rijden. Als gevolg hiervan mag de werkgever een lagere loonheffing inhouden. Uit steekproeven bleek dat ruwweg 30 % van de verklaarders wel degelijk meer dan 500 privé-kilometers reed. De controles worden uitgevoerd door flitsauto's die zijn uitgerust met een automatisch camerasysteem. Hiermee kunnen tot 8 kentekens per seconde worden geregistreerd.

De belastingdienst fotografeert ook kentekens op grensovergangen om zo leaserijders te betrappen die zeggen dat ze geen privé-kilometers maken. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigd. Wie fraudeert met een auto van de zaak kan beter met een ander voertuig op vakantie gaan, meldt het Financieel Dagblad. De actie om leaserijders te betrappen op oneigenlijk gebruik begon in februari. Sinds die tijd staan de auto’s van de fiscus te flitsen op drukbezochte locaties als grote evenementen, woningboulevards en in vakantietijd bij grensovergangen.

. . . lees verder op Internet

. . . lees verder op Internet



Vestigingswet volledig afgeschaft

De Vestigingswet is 18 juli 2007 per Koninklijk Besluit volledig afgeschaft. Starters in de bouw-, installatie-, vervoermiddelen- en levensmiddelensector hebben geen vestigingsvergunning meer nodig om hun bedrijf te starten. De Kamer van Koophandel voerde deze wet uit. De KvK controleerde de vereiste diploma's van de ondernemer en gaf op basis hiervan wel of geen Vestigingsvergunning af. Door het wegvallen van de wet zal naar verwachting meer ruimte ontstaan voor ondernemerschap, concurrentie en werkgelegenheid.

Starters moesten voldoen aan eisen op het gebied van veiligheid, gezondheidsbescherming en milieu. Met diploma’s moest dit worden aangetoond. Dit soort eisen worden ook al gesteld en nader uitgewerkt in bijvoorbeeld de Wet Milieubeheer, de ARBO-wet, de Warenwet en het Bouwbesluit. Deze regelgeving geldt bovendien voor álle ondernemers en niet alleen voor starters. De Vestigingswet heeft op deze punten geen toegevoegde waarde meer en kan dus worden afgeschaft.

. . . lees verder op Internet



Percentage heffings- en invorderingsrente derde kwartaal 2007: 5,25

De Belastingdienst kan bij het opleggen van belastingaanslagen heffingsrente en/of invorderingsrente in rekening brengen of vergoeden. Bij een belastingaanslag kan worden gedacht aan een voorlopige aanslag, een definitieve aanslag, een naheffingsaanslag en een navorderingsaanslag. Voorafgaand aan elk kwartaal maakt de staatssecretaris van Financiën het percentage heffingsrente en invorderingsrente bekend. Voor het derde kwartaal 2007 gaat het percentage omhoog van
5,0 tot 5,25%. Deze regeling treedt in werking met ingang van
1 juli 2007.

. . . lees verder op Internet



Regels voor werk door jongeren eenvoudiger

Jongeren van 13 en 14 jaar mogen voortaan op zaterdag 7 uur werken, net als op vakantiedagen. Het maximum op zaterdag was 6 uur. Verder mogen die jongeren in een schoolweek net als 15-jarigen voortaan om 7 uur ’s ochtends met werk beginnen in plaats van 8 uur. Met (onder meer) deze wijzigingen die gisteren zijn gepubliceerd in de Staatscourant, maakt minister Donner de regels voor werk door jongeren eenvoudiger. Dit houdt verband met een eerdere evaluatie van de regels voor werk door jongeren en de vereenvoudiging van de Arbeidstijdenwet die op 1 april 2007 is ingegaan.

. . . lees verder op Internet



Aangifteplicht geld bij grensoverschrijding EU

Met ingang van 15 juni 2007 moet iedereen die de Europese Unie binnenkomt of verlaat met euro 10.000 of meer aan liquide middelen, aangifte doen bij de Douane van de lidstaat waar men de EU inreist of uitgaat. De verplichting vloeit voort uit een Europese Verordening. Liquide middelen zijn bijvoorbeeld contant geld, cheques of waardepapieren aan toonder, zoals aandelen en obligaties. De verplichting geldt in alle landen van de Europese Unie. Reizigers moeten ook aangifte doen als zij geen eigenaar zijn van de liquide middelen die zij vervoeren. De aangifteplicht is bedoeld om de grensoverschrijdende smokkel van contanten en cheques tegen te gaan. Het niet voldoen aan de aangifteverplichting is een strafbaar feit en kan leiden tot een maximale boete van euro 16.750 of een gevangenisstraf van ten hoogste 4 jaar.

De aangifte dient gegevens te bevatten over het geldbedrag, de eigenaar van het geld, de herkomst en het beoogde gebruik van het geld, de transportroute, het vervoermiddel en de persoonsgegevens van de aangever.

. . . lees verder op Internet

 

 

 

 



Disclaimer

Hoewel bij het samenstellen van de inhoud van deze digitale nieuwsbrief de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten de samenstellers van deze digitale nieuwsbrief iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op via deze digitale nieuwsbrief beschikbaar is.